RAJTAD RÖHÖGNEK, PAUL!

Kis rovatomban néhány hete már elmélkedtem azon, miféle zord visszhangok várhatók a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán, hogy tudniillik hamarosan eltávolítják Lukács György kommunista filozófus szobrát az újlipótvárosi Szent István parkból.

Bármennyire meglepő, a német Die Welt online kiadásában jelent meg az első komoly reagálás. Illetve dehogy komoly… A leleplezőnek szánt írás viccesre sikeredett. A földúlt szerző, bizonyos Paul Jandl, aki a Magyarországon tomboló antiszemitizmus újabb hullámának akarja láttatni a szobor történetét, „érvekkel” próbálta meg leleplezni a magyar kormányt.

Egy helyütt ezt írja: „Lukács György budapesti szobrát egy Szent István-szoborra cserélik, ami ugyan kicsinységnek tűnik, mégis jól mutatja, miféle szellemiséget képvisel az »Orbán-rezsim«”. Bizony, kedves Paul, ilyen ez az „Orbán-rezsim”. Szent István szellemiségét képviseli. Sőt, az országunk, a címerünk is ilyen – csakhogy ebben nincs semmi új, legföljebb annak, aki nem figyeli a mai magyar politikát, csak ír róla. A sok hisztis antiszemitázás helyett egyszer látogass el hozzánk! Naná, hogy most rajtad röhögnek, Paul…

Hogy árnyaljam az egykori kommunista író, filozófus portréját, idemásolok egy rövid idézetet a Kossuth-díjas Faludy György egyik alig ismert munkájából: „Levél Lukács Györgyhöz – (…) A marxista tanok bordásfalán/ ki tud nálad több testgyakorlatot? / S önkritikát ki gyakorol pirongás / nélkül, íly unt rutinnal, mint ahogy / te szoktad megtagadni önmagad? / Ez nem vád. Én azért élek, hogy írjak, / te azért írsz, hogy élni hagyjanak. / Jogod van hozzá. Az sem bűn, hogy mindig / jólétben terpeszkedtél és hogy önző / vénember vagy, ki soha senkiért / nem tettél semmit. Nincs is könnyű dolgod, / amióta elvtársaid kegyétől / függ állásod, lakásod, kenyered.”

Nehogy már Faludy is antiszemita legyen!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: