Apró momentumok

A Momentum helyzete már kevésbé látszik őszintének. A »politikai árvák« az összes baloldali és liberális párt balkezét elfogadták

Nagy Ervin – 2017.02.16.

Időről időre felbukkan egy-egy civilből lett politikai mozgalom a baloldalon. Nagy reményekkel, a tisztaság látszatával, monumentális médiaháttérrel. Azután szép lassan belesüpped az évek óta tartó belső mocskolódás mocsarába. Persze néhány vezető túléli a közösséget és ugródeszkaként használva a sajtótól megkapott sokszor érdemtelen ismertséget megjelenik a „nagyok” közt. Vajon az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel feltűnt Momentumra és vezetőire is ez a sors vár?

A baloldali sajtó – királycsinálóként – kínjában többet szerepelteti a Momentum képviselőit, mint az ellenzéki pártok vezetőit. Mert már ők is unják a Molnár Gyulákat, a Bokros Lajosokat, a Fodor Gáborokat, a Gyurcsány Ferenceket, vagy a még mindig befolyással bíró Kovács Lászlókat, Lendvai Ildikókat. És unják a shakespeare-i drámákba illő ármánykodást, cselszövést.

Többnyire azonban ezek az új mozgalmak hamar lelepleződnek, és ezzel el is tűnnek. Mert mindig kiderül, hogy az egész ellenzékiség mögött egy-egy tudatos témával való visszaélés állt, amelyet olyan vezetők használtak ki, akik hamarosan megjelentek egy-egy politikai párt közelében és beleálltak abba a „kiszorítósdi játékba”, amely lassan egy évtizede jellemzi ezt a közeget. Így történt ez például az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” esetében is, amelynek irányítói „ráéreztek” egy, az unió által később támadott igencsak vitatott témára, majd tüntetéseket szerveztek, megszállták a médiát, s miután a „tömegbázis” elillant, vezetőjük, Juhász Péter szép lassan felkapaszkodott a Bajnai Gordon által alapított Együtt párt élére. Vagy a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amelyet 2011-ben alapítottak az Orbán-kormány szerintük jogállamot sértő intézkedései ellensúlyozására, és, amelynek ma már két vezetője is parlamenti képviselő. (Megjegyzem az egykori, Sólyom László által fémjelzett Védegylet is egyfajta „nevelőiskolája” volt a mai LMP-nek, illetve a Párbeszéd Magyarországért pártnak.)

A Momentum gyakorlatilag ugyanazt teszi, amit tavaly a Tanítanék Mozgalom tett. Kerestek egy olyan ügyet, amire fel lehetett építeni egyfajta civil kurázsit, és amelyben előre megjósolhatóan mérhető társadalmi támogatottság is érkezik majd. Az előbbi a közoktatás átalakításából természetszerűleg kibukó feszültségekre, a Momentum pedig az olimpia megrendezésével kapcsolatos bizonytalanság hullámára állt rá. A trükk az egészben csupán az volt, hogy a pályázat sajátosságából eredően az utóbbinak elsőre elég volt csupán Budapestet megszólítania.

A mesebeli történet részsikere, a balliberális média ismét feltámadt reményeinek köszönhetően, így garantálva volt. A márciusra párttá alakuló Momentum jelenlegi helyzete viszont már kevésbé látszik őszintének. Kiderült azóta ugyanis, hogy a mozgalom körül régi liberális háttéremberek segédkeznek, és valahogy azt sem tűnt elég „innovatívnak”, hogy az önmagukat „politikai árváknak” nevező ifjoncok, ugyan kissé vonakodva, de mégiscsak elfogadták az összes létező baloldali és liberális párt „baráti balkezét”.
És végül valahogy az az ellentmondás sem túlzottan biztató a jövőre nézve, hogy míg az identitásukat bemutató szövegben azt olvashatjuk, hogy „a baloldalnak el kell fogadnia a nemzettudatot, a jobboldalnak pedig meg kell tanulnia a szolidaritást”, addig a népszerűséget meghozó „ügy”, azaz az olimpiaellenesség nem éppen a nemzettudat megerősítéséről szól. Sőt… A vezetők nagyképű nyilatkozataiból, a „vidéki bunkókról” alkotott véleményeikből pedig fikarcnyit sem látszik a szolidaritás érzése.

Tehát úgy tűnik, hogy a rendszerváltozás környékén született „új generáció” sem mentes a baloldalra jellemző nemzetellenességtől, vagy a fővárosi liberális értelmiség „mindentudó kivagyiságától”. Nagy kár, mert jót tenne ennek az országnak egy valódi, nemzetben gondolkodó, a „kisemberek” problémáival őszintén szolidáris baloldali politikus generáció. Bár, a történelmünket nézve, lehet, hogy kutyából sohasem lesz szalonna.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: