Fidesz: Gyurcsány Ferenc valójában mindenkivel tandíjat akar fizettetni

DK-s javaslatra reagál a kormánypárt

MH/MTI – 2017.02.15.

A Fidesz szerint a Demokratikus Koalíció (DK) valójában mindenkivel tandíjat akar fizettetni, s ezt a párt programja is tartalmazza.

A kormánypárt szerdán közleményben reagált Arató Gergely DK-s politikus javaslatára, miszerint ingyenessé kell tenni a felsőoktatás megkezdését, később pedig tanulmányi eredményhez és szociális helyzethez kötni az állami támogatást.

screenshot_7

Ha Gyurcsány Ferencen múlik, mára a továbbtanulás csak kevesek kiváltsága lenne – értékelt a Fidesz, kifejtve: a DK elnöke kormányzása idején be akarta vezetni a mindenkire kiterjedő állami tandíjat, s azt csak a Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazás törölte el.

A Fidesz jelezte:  az ellenzéki párt programja is feketén-fehéren tartalmazza, hogy az első egyetemi évet követően kivétel nélkül mindenki fizessen tandíjat. Ez azt jelentené, hogy több tízezer ma állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatónak is fizetnie kellene – tették hozzá.
A kormánypárt a felvételizők számának változását demográfiai okokkal magyarázta, mondván, 2010 és 2016 között a felvételizők száma 95 és 111 ezer között alakult, átlagosan 10-ből 7 diákot felvesznek. A felvett hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott képzésben vesz részt, a szociálisan rászorulókat pedig ösztöndíjprogramok és a korábbinál kedvezőbb diákhitelek segítik.

Megjegyezték azt is, hogy az önköltséges hallgatók számára is hozzáférhető a képzési költségeiket teljes mértékben kiváltó Diákhitel2 konstrukció.
A közlemény kitért arra, hogy a kormány országos kollégiumfejlesztési programot indít és a munkaerőpiaci igényekhez szabja a képzéseket. A felsőoktatási átalakítások hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok munkanélkülisége 2010 óta 30-ról 11,8 százalékra csökkent – összegzett a Fidesz.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: