Tarlós István: Mondhat itt Bolgár, Demszky és Szanyi amit akar, de az emberek nem hülyék! (PS-interjú)

Nem közismert, hogy Demszkyék egyetlen metrószerződést sem vittek be a közgyűlés elé. Amikor 2007 kora tavaszán tettem egy előterjesztést, hogy legalább pótolják ezt, egész egyszerűen leszavaztak. Demszky, Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba is! – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott nagyinterjúban Tarlós István. Budapest főpolgármestere megjegyezte: ennyit azokról, akik “ránk akarnak sarat dobálni az OLAF-jelentés apropóján”. Kijelentette, maga Medgyessy Péter lehetetlenítette el Demszky érvelését. – Kérem, mellébeszélés helyett mindenki nézze végig a jelentésben tételesen felsorolt vitatott szerződések aláírásának dátumát, és nem lesz több kérdése! Ne véleményeket ütköztessenek, inkább olvassanak bátran – jegyezte meg Tarlós, aki a budapesti olimpiáról elmondta, hogy az nagyon jól jönne a fővárosnak, mert egy sor olyan fejlesztést hajtanának végre, amelyeket amúgy csak elodáznának. – Leszögezem, nekem a népszavazással nincs semmi bajom. Ha itt valóban népszavazás lesz, annak az eredményét én tiszteletben fogom tartani – tette hozzá. A főpolgármester kérdésünkre arról is beszélt, hogy túl erős a parlamentben a vidéki lobbi. – Engem mégiscsak arra választottak, hogy ezt a várost vezessem. Az a véleményem, hogy Budapestnek többet kellene kapnia a büdzséből, a helyzeténél és a súlyánál fogva is – érvelt. 

Demszky Gábor adott egy húzós interjút a Vasárnapi Híreknek, amiben más pikáns állítások mellett azt is kijelentette, hogy Budapest alkalmatlan az olimpia megrendezésére.

Nem szeretném minősíteni az elődömet, tőle az ilyesmi nem szokatlan. Nem az első eset, hogy – még mindig a liberális szürkeállományhoz képzelve magát – ex katedra kinyilatkoztat olyan dolgokat, amik nyomokban sem tartalmaznak valóságot.

Előkerült a napokban egy 2009-es dokumentum, amelyen az összes fővárosi frakció, így az Ön által vezetett Fidesz-frakció is támogatja az olimpia megrendezését. A fő helyen pedig Demszky aláírása szerepel. Mi történhetett azóta Demszky Gábor fejében és lelkében?

Hagyjuk most, hogy Demszkyt mi motiválja! Ennél sokkal fontosabb, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság annak idején meghirdette az Agenda2020 irányelvet, amely a Budapesthez hasonló közepes méretű városokat helyzetbe hozza az olimpiai pályázatok elbírálásánál, tehát jó esélyünk van a győzelemre.

Hamarosan lezárul az állítólag civil fiatalok aláírásgyűlése az olimpiáról szóló fővárosi népszavazás kiírása érdekében. A kezdeményezés mögé odaállt az MSZP-is, amely pár hónapja még teljes mellszélességgel támogatta a budapesti olimpiát.

Leszögezem, nekem a népszavazással nincs semmi bajom. Ha itt valóban népszavazás lesz, annak az eredményét én tiszteletben fogom tartani, mert ez az egyik legfontosabb demokratikus intézmény. Más kérdés, hogy nem értem, miért most kellett ezt bedobni, hiszen a Fővárosi Közgyűlés másfél éve fogadta el az olimpiai pályázatot támogató határozatot, amikor is Horváth Csaba és a többi MSZP-s valóban két kézzel szavazott az igen mellett. Tehát ha ezek a pártokkal kiegészült fiatalok, akiknek a civilségéről nem igazán vagyok meggyőződve, őszintén az olimpiáról akartak volna szavazni, azt másfél éve kellett volna kezdeményezniük. Megjegyzem, a másik két állva maradt városban, Los Angelesben és Párizsban eszükbe sem jut népszavazásról beszélni, de ennek ellenére tőlem olyat nem fognak hallani, hogy ellenzek egy referendumot.

Helyesnek tartja, hogy a budapestiek dönthetnek a magyarok olimpiájáról?

Teljes mértékben, hiszen – bár sokan nem tudják – az olimpiák rendezési jogát városok kapják, és nem országok. Azért sem örülnék, ha a vidékiek is szavaznának az olimpiáról, mert ha lesz olimpia, akkor sokkal kevesebb pénz jut vidéki építkezésekre, hiszen vis maior meg kell majd oldani egy sor budapesti fejlesztést. Olyanokat, amiket amúgy vélhetően elodázna a kormány. Épelméjű főpolgármester tehát örül, ha Budapest olimpiára pályázik.

Szóval akkor Ön mindenképpen igennel szavaz, ha lesz népszavazás?

Sosem szerettem túl korán állást foglalni később eldöntendő kérdésekben. Egyelőre még az sem biztos, hogy összegyűlik a 138 ezer érvényes aláírás. És ha lesz is népszavazás, az nem feltétlenül veszélyezteti az olimpiát, hiszen 400 ezer ellenző szavazatnak kellene összejönnie, amitől személy szerint én nem tartok.

DEMSZKY EBBŐL NEM FOG TUDNI KIMÁSZNI!

Visszatérve az ominózus Demszky-interjúhoz, azt olvasva úgy tűnhet, hogy valójában az Ön hivatala lopta el azt a 167 milliárd forintot…

Még azt is borzasztó igazságtalannak és veszélyesnek tartom, hogy egy ilyen ironikus kérdést feltesz nekem! Itt nem véleményeket kell ütköztetni, a döntésem nyomán immár magyarul is nyilvános az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF jelentése, azt kell olvasgatni.

Pedig tényleg oda jutottunk, hogy az a több százezer budapesti szavazó, aki egy másik valóságban élve a Klubrádióból, a Vasárnapi Hírekből és az RTL Híradóból tájékozódik, már-már azt hiheti, hogy Demszky Gábor vagy Medgyessy Péter ma született bárány, akinek semmi köze a 4-es metró elmutyizott pénzeihez!

Hiába erőlködik a Népszava vasárnapi melléklete vagy bárki más, a metró alapszerződéseket, különösen a leginkább kifogásolt ötöt még a 2006-os választás előtt kötötték meg. Ezen nincs mit magyarázni! Tényleg létezik épelméjű ember, aki azt gondolja, hogy kell értelmet keresni néhány megijedt, izguló ember vagdalkozásában? Pénteken jelent meg az OLAF-jelentés angol szövege, és Demszky ügyvédje fél nappal később már arról beszélt, hogy védencének sem jogi, sem politikai felelőssége nincs. Azt most hagyjuk, hogy egy jogász miként vetemedhet ilyen kijelentésre, de komolyan arról beszélünk, hogy Demszky Gábornak nincs politikai felelőssége mindabban, ami Budapesten húsz év alatt történt? Különösen a 4-es metrónál, ami az ő édes gyermeke volt és még fél éve is azt harsogták mindenütt, hogy egyedül és csak neki van érdeme és köze hozzá?

Önnél jobban ezt a hivatalt senki nem ismeri. El tudja képzelni, hogy több százmilliárd forint értékű szerződést úgy írtak itt alá, hogy arról Demszky Gábor mit sem tudott?

Erről beszélek. Demszky jogi felelősségét nem firtatom, de politikai felelőssége nem vitás. Egyébként ha Demszky mégsem vett észre egyet sem az OLAF által tételesen felsorolt 78 jogszabálysértésből, miközben ez a beruházás idővel már a mániájává vált, azt hiszem, az úgyszintén őt minősíti. Ebből nem fog tudni kimászni! Kérem, amúgy ne dobálózzunk a tízmilliárdokkal! 59 milliárd forint visszafizettetését lebegteti az OLAF, de a kötelezésről csak az Európai Bizottság dönthet. Ugyanígy hagyjuk meg a bűnüldözőknek és az igazságszolgáltatásnak, hogy eldöntsék, a 78 kihágásból mi az, ami egyben bűncselekmény is. Az OLAF menüjéből az Alstom-ügy tűnik a legbűzösebbnek, s ott már 2011-ben feljelentést tettünk. Mondhat itt Bolgár György, Demszky meg Szanyi azt, amit akar, de az emberek nem hülyék, tudják, mi történt itt 2010 előtt és utána. A 78 észrevételből egyébként egyetlenegy vonatkozik a mi időszakunkra. Ám annál a pontnál még az OLAF is elismeri, hogy egy súlyosan összeférhetetlen, szabálytalan, egészen elképesztő, hat évre előre egyoldalú záradékokkal ékesített ellenőrző mérnöki szerződést  annuláltunk a döntésünkkel, kormányzati, nemzetbiztonsági bizottsági felhatalmazással. Ezt a szerződést nem mellesleg házon belül, a Városháza cégét megbízva kötöttük újra, úgyhogy ez aztán a korrupció! Önmagunkat megkorrumpáltuk? Éppen hogy a további korrupció lehetőségét szüntettük meg, ami után – ahogy azt az OLAF megállapítja – meg is szűntek a szabálytalanságok. Szóval ennyit azokról, akik ránk  akartak sarat dobálni az OLAF-jelentés apropóján. Kérem, mellébeszélés helyett mindenki nézze végig a jelentésben tételesen felsorolt vitatott szerződések aláírásának dátumát, és nem lesz több kérdése! Ne véleményeket ütköztessenek, inkább olvassák a jelentést.

Azért fussunk át néhány pikáns kijelentést: Demszky szerint sztálini módszerrel próbálják őt levadászni, Medgyessy Péter állítja, ő már csak azért is ártatlan, mert akkoriban rosszban volt Gyurcsánnyal, Szanyi Tibor pedig az Európai Bizottságtól kéri, hogy küldjenek értelmezést az OLAF-jelentéshez, nehogy választási kampányeszköz legyen belőle. Hasonló álláspontot foglalt el a „szintén zenész” Horváth Csaba is.

Mi is következik ezekből a nyilatkozatokból? Medgyessy szövege önmagában cáfolja Demszkyéket, hiszen mikor is volt Gyurcsány miniszterelnök? Ugye nem a mi időnkben.  Maga Medgyessy  lehetetleníti el Demszky szánalmas védekezését, mégis  nekünk kellene igazolni, hogy nincs  közünk például az Alstom-szerződéshez, amit 2006 májusában írtak alá! Miért is  kezdenénk el mi védekezni? Ha csak azt nem akarják ők is elismerni, hogy mi mentettük meg.

SZÁNALMAS ÉS SZÜRREÁLIS VAGDALKOZÁS

Csak van véleménye ezekről az odavágásokról!

Komolytalan és megmosolyogtató az egész! A vak is látja, hogy szánalmas, szürreális vagdalkozás. Vannak tények, szerződések, van egy részletes jelentés, azzal tessék foglalkozni!

Akkor maradjunk Szanyinál meg Horváth Csabánál, hogy a jelentéshez valamiféle értelmezési segédlet kellene az EU-tól!

Ha valaki nem tud vagy nem szeret olvasni, nézze meg legalább az OLAF táblázatát, itt mutatom Önnek! Látja az évszámokat? Még csak 2010-es dátum sincs közte, miről is beszélünk? Az érdemi szerződések 2003 és 2006 között köttettek meg, azután már főként a közgyűlés háta mögött a BKV-nál aláírt tanácsadói szerződések sora következik, 2009-ig. Ha Szanyi úr végigolvasta volna ezt a 120 oldalt, akkor nem beszélne meggondolatlanságokat! Mondok más példát is arra, hogy felesleges  a dolgot túlmagyarázni! Valószínűleg nem közismert, hogy Demszkyék egyetlen szerződést sem vittek be a közgyűlés elé, ami önmagában  legalábbis meglepő. Mindjárt azután, hogy – akkor még ellenzékként – bejutottunk az önkormányzatba,  2007 kora tavaszán tettem egy előterjesztést, hogy legalább most terjesszék közgyűlés elé a metró-szerződéseket. Nézze csak a szavazási listát! Leszavazták, köztük Demszky, Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba is!

Hogy fordulhat elő, hogy az elmúlt 25 év legnagyobb beruházásának szerződéseit eltitkolják a közgyűlés elől?

Én is ezt kérdezem. Akkor valóban létezett „titok szoba”. Óvatosan bánok a nevekkel, jogi értelemben nem vádolok senkit,  ez a nyomozóhatóság dolga, de önmagában az a tény, hogy annak idején  takargatták a szerződéseket, aztán amikor kijön az OLAF-jelentés, Demszky egyből ügyvédet fogad, elgondolkodtató. Amúgy meg ne felejtsék el kérem, hogy mi 2010 után minden erőnket a bűnrossz szerződések módosításába fektettük, köztük a fő Alstom-szerződés újraírását is sikerült elérni, és így több tízmilliárd forintot szereztünk vissza Budapestnek! Az eredeti szerződésben a főváros kárára az is vis maiornak számított, ha nem megy át a hatósági vizsgán egy metrószerelvény, és ötven százalék előleget  fizettek a semmire. Mi a sarkunkra álltunk, és ebben is minket igazol az OLAF!

Ízlelgessük egy picit ezt a kifogásolt 167 milliárd forintnyi költekezést! Hiszen az nem egy eszmei tétel, azt a pénzt Budapest polgáraitól vették el! Itt van a telefonomban Nagyvázsony polgármesterének az sms-e, miszerint ez az összeg az ő községük 420 évi költségvetése!

Szerkesztő úr, nekünk megvan a véleményünk, meg is tettük a feljelentést, már 2011-ben, Lázár miniszter úr pedig a teljes OLAF-jelentés alapján most. Tehát az ügyészség dolgozik az ügyön. De feleslegesen azért heccelni sem kellene az embereket, hiszen pillanatnyilag nincs határozat arról, hogy mennyit kell visszafizetni. Valamennyit majd biztos, de mi nyilván azon leszünk, hogy minél kevesebbet kelljen, s a kormánnyal együtt minden tételt vitatni fogunk. Ezek nagyon rossz szerződések és nagyon furcsa ügyek, de előre ne mondjuk ki, hány eset bizonyul bűncselekménynek, ki követett el bűncselekményt, és mennyi lesz a végső kár. Egyszóval minden tiszteletem a nagyvázsonyi polgármester úré, de neki az egész metróügyről miniszteri segédfogalma sem lehet, ezért ne váltogassuk át a metró árát sem községi büdzsékre, sem lélegeztetőgépre, sem bérlakásokra.

ATKÁRI JÁNOS CSAK BELEKEVERTÉK A METRÓÜGYBE

Lázár János Önnel ellentétben konkrét felelősöket nevezett meg, köztük Atkári Jánost, akiről utóbb mi is megírtuk, hogy nincs ott a neve a szerződéseken. Köztudott ugyanakkor, hogy 2010 után Atkári Önt is segítette. Csak nem egy újabb Lázár-Tarlós-csörte kibontakozását látjuk?

A vaslogikától a latintanárom is mindig óvott, szóval ne gondoljuk, hogy csak azért, mert a Miniszter Úr megemlítette Atkári Jánost, mindjárt engem akart orron fricskázni.  Hiába volt ugyanis Atkári 2006-ig főpolgármester-helyettes, Demszky addigra már minden hatáskörét megvonta, és fölültette a padlásra, elég méltatlan módon.

Akkori hírek szerint azért, mert nem hagyta, hogy Demszky kedvére herdálja a nem is létező bevételeket…

Pontosan, ő túl szigorú volt. Kerületi polgármester koromban még én is gyakran vitáztam vele a szűkmarkúsága miatt. De éppen ez az érdeme is, így nem csoda, hogy 2010-ben ő volt az egyetlen ember, akit fel tudtam kérni egy jól megtervezett költségvetés összeállítására. Ismerve az ő beállítottságát, róla tudom a legkevésbé elképzelni, hogy bármi köze is volt a 4-es metró körüli visszaélésekhez.

MIÉRT HALLGAT A FIDESZ BUDAPESTEN?

A mai politikai vitákra és belvitákra áttérve, Ön szerint mi az oka annak, hogy a Fidesz teljesen csendben van Budapesten? Az Ön véleménye minden témában közismert, miközben a párt fővárosi erős emberei hallgatnak. Szóval miért nincs a Fidesznek önálló budapesti arca?

Én nem vagyok párttag és nem avatkozom bele pártügyekbe. Nem kizárt, hogy kölcsönöz számomra némi tekintélyt, hogy 65 év után nekem sikerült visszaszereznem Budapestet a polgári, konzervatív közösség számára, majd 2014-ben sikerült ezt megismételnem. Nem lehet véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bizalmát a mai napig bírom.

Úgy tűnik, Önt előzékenyen előre engedik. Lehet, ebben a közvéleménykutatások is szerepet játszanak, amelyek szerint Ön népszerűbb a fővárosban, mint általában a Fidesz.

Akkor hát Ön is ismeri a közvéleménykutatásokat. Egyszóval bizonyos értelelemben az úgynevezett jobboldalnak Budapesten én vagyok az arca.  Ez talán nem lehet véletlen. Mondjon nekem csak egy olyan botrányt a mi időnkből, mint amilyenek mindennaposak voltak a 2002-2010 közötti érában! Persze egész biztos, hogy nem sikerült teljesen kiirtanunk a korrupciót ebből a hatalmas, húszezer embert foglalkoztató rendszerből, de sikerült azt radikálisan visszaszorítani.

Ön gyakran hadakozik fővárosi ügyekben kormánypolitikusokkal, de sosem konfrontálódik a fővárosi fideszesekkel, akik a közgyűlésben is támogatják a döntéseit. Mi az oka ennek a kettősségnek?

Valóban vannak harcaim néhány Fidesz-vezetővel, köztük Lázár Jánossal, de sosem a miniszterelnökkel. Tudja jól, nagyon erős a parlamentben a vidéki lobbi. Egyáltalán nem vagyok vidékellenes, de engem mégiscsak arra választottak, hogy ezt a várost vezessem. Az a véleményem, hogy Budapestnek többet kellene kapnia a büdzséből, a helyzeténél és a súlyánál fogva. Meg hát azért is, mert még sosem találkoztam olyan emberrel, aki azt mondja mondjuk Amerikában, hogy „gyere Anyukám, kerekedjünk fel és nézzük meg, mi is van Miskolcon vagy Hódmezővásárhelyen!”. A Magyarországra látogató turisták kétharmada kifejezetten Budapestet keresi fel. A vidéki származású politikusok egy része viszont úgy érzi, az a dolguk, hogy minél több pénzt juttassanak a választókörzetüknek, közülük Lázár János láthatóan ezt tekinti egyik legfontosabb küldetésének, ami tulajdonképp érthető.

Valóban, néha az az érzése az embernek, hogy egyes vidéki városok legfőbb gondja ma már az, hogy hova tegyék a legújabb márvány szökőkutat, miközben a budapesti kórházak, utak, hidak, műemlékek a sor legeslegvégére kerültek.

Erre mondom azt, hogy túl erős a vidéki lobbi, engem viszont azért választottak meg, hogy szembeszálljak velük. Ősbudai vagyok, anyám felmenői jóval a városegyesítés előtt itt laktak már. Engem tehát spirituálisan is sért és bosszant, ha egyesek, Isten tudja, milyen komplexustól vezérelve, állandóan degradálni, háttérbe szorítani igyekeznek a fővárost. Nem tagadom, néha fölforr bennem a méreg. Persze tudom, ez egy kompenzáció. A budapestiek az 50-es, 60-as években miden alap nélkül lenézték a vidékieket, és dehonesztáló kijelentéseket tettek rájuk. Azzal sem értettem egyet, de átesni a ló túloldalára! Ezt a törlesztést feleslegesnek, ártalmasnak és szánalmasnak tartom! Orbán Viktort sem irigylem, neki kell ebben úgy-ahogy igazságot tennie. De ami a konkrét munkát illeti: a Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben mögöttem áll, és ebben a ciklusban a kerületi polgármesterekkel sem volt különösebb vitám.

A LIBERÁLISOK LEHETETLENÍTIK EL A VÁROS RENDBEN TARTÁSÁT

Hadd hozzak fel két, a fővárosiak többségét bosszantó jelenséget! A PestiSrácok.hu utánajárt, ezért bátran kijelenthetem, hogy a magyar rendőrség gyakorlatilag nem üldözi az illegális szemétlerakást, talán ezért is van, hogy egészen elkeserítően néznek ki a külterületek. A másik, hogy Ön Kocsis Mátéval egyszer már prímán megoldotta, hogy a hajléktalanok ne az utcán fagyjanak halálra, és ne rendezkedjenek be a belváros aluljáróiba, legfontosabb köztereire. Ám a Soros-féle civilek az Alkotmánybíróságon megfúrták az egészet. Így megint úgy néz ki a belváros, mint egy nagy, egybefüggő hajléktalanszálló, és rég nem fagytak ennyien halálra. Mindez az Ön szemét is bántja?

Nagyom szeretném, ha mindkét témában változás történne. Ha nekem olyan mozgásterem és jogosítványaim lennének, mint a párizsi vagy New York-i polgármesternek, biztosan nem itt tartanánk! Az illegális szemétlerakást nem könnyű tetten érni. Ebben az országban a rendszerváltozás után egy liberális gondolkodói kör gyakorlatilag felszámolta a prevenciót. Ez a jogalkotás olyan helyzetet teremtett, hogy lehetetlen megelőző, tiltó intézkedéseket hozni. Mi csak várhatjuk, amíg az elkövetők méltóztatnak lebukni. Pedig a választók elvárnák, hogy bizonyos dolgokat ne szabadjon megcsinálni, de a húsz éven át eluralkodott liberális szemlélet felszámolta a városvezetők eszköztárát. Mindeközben felnőtt egy generáció, amelynek belesulykolták a fejébe, hogy mindent szabad, és ez így rendben van. Pedig nagy rendszereket ilyen körülmények között működtetni képtelenség! 2012-re a Belügyminisztériummal összefogva nagyon komoly eredményeket értünk el a hajléktalanpolitikában. Mindig elhallgatják, de az ellátás minden paraméterén jelentősen javítottunk. Bővítettük a férőhelyeket, kórházat létesítettünk a számukra, gondoskodtunk a biztonságukról, a Máltai Szeretetszolgálattal közösen megerősítettük az utcai szolgálatot. Tényleg engem próbálnak hajléktalangyűlölőként beállítani, amikor Vecsei Miklóssal összefogva óbudai polgármesterként én alapítottam az első hajléktalanszállót, 1990 decemberében?

Eljutottunk oda, hogy ki tesz többet a hajléktalanokért, aki kiharcolja, hogy mindenütt ott fetrenghessenek, vagy aki megszervezi az ellátásukat és támogatásukat?

Nem kérdés! Ezek az úgynevezett civilek az akkori ombudsmannal összefogva teljesen meghekkelték, amit két év alatt sikerült elérnünk. A Város Mindenkié nevű – szerintem – álcivil csoport és néhány vidéki polgármester folyamatosan hecceli a hajléktalanokat. Jöjjenek minél többen Budapestre, úgy látszik, ez a cél. Félreértés ne essék, nem általában támadom a civileket, vannak valódi, nagyon rendes szervezetek, de mit mondjak az olyanokról, akik elvennék az önkormányzati bérlakást az évek óta várakozó háromgyerekes anyuka elől, hogy egy olyan embernek adják, aki esetleg az ország másik végén két hete szállt fel a vonatra, és bejelenti itt nekem, hogy az neki jár. Ráadásul tudjuk – mert ez a tapasztalat -, hogy a hajléktalanok tekintélyes része nem is akar dolgozni. Ha egy ilyen embernek odaadunk egy bérlakást, nem fogja fizetni a lakbért és a rezsit, és fél éven belül komoly tartozást felhalmozva ismét nálunk kilincsel majd. Egyesek szerint azt sem szabadna vizsgálnunk, hogy ki hol és miért lett hajléktalan. Ezek szerint nekünk minden tisztázatlan személyiségű ember elé lakással, ellátással kell rohannunk, aki idejött szerencsét próbálni. Gondolkodnak ezek a nagyokosok?

Szóval annyiban hagyják vagy nem?

Próbálkozunk folyamatosan, de valami egészen elképesztően demagóg támadássorozatnak vagyunk kitéve. Tudom, hogy a politikában sok minden lehetséges, de azért mégse olyanok hányják  ránk a gyűlöletet a hajléktalanok oltalmazója képében tetszelegve, akiknek lett volna alkalmuk cselekedni főpolgármester-helyettesként, mégis inkább csak melegedni jártak be a hivatalba!

Fotók: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: