„Irdatlan nagyságú” kenőpénzek forogtak

Fidesz: a velejéig korrupt Demszky-féle városvezetésen kívül felelősség terheli a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányt is

Jobbágyi Zsófia – 2017.02.11. 01:35

Tisztázzák a 4-es metró beruházásának ügyét „az érintett szocialisták” – hangoztatta Kucsák László fideszes képviselő azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint 2008-ban és 2009-ben leállították az építkezést, mert a budapesti városvezetés egyik tagja „irdatlan nagyságú” kenőpénzt követelt vissza a kivitelezőtől. Demszky Gábor mégsem megy el a parlamenti bizottsági meghallgatásra.

Fúrópajzs 20170211Fúrópajzs a Móricz Zsigmond körtérnél 2008-ban. Elfúrták (Fotó: Hegedüs Róbert)

Terner Géza, a 2002-es MSZP–SZDSZ pártfinanszírozási botrány egyik főszereplője ellen adott ki a bíróság nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot, mivel a magyar hatóságok a 4-es metró korrupciógyanús ügyei-vel is kapcsolatba hozták. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, tavaly októberben a Központi Nyomozó Főügyészség kihallgatásokat tartott, házkutatásokat végzett a 4-es metró beruházásához kapcsolódó Alstom-ügyben, ám az egyik terhelt külföldre szökött. Őt a Magyar Nemzet tévesen Gulyás Lászlóval, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjével azonosította, ám a Fővárosi Törvényszék közleményben jelezte, nem bocsátott ki Gulyással szemben sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot Alstom-ügyben. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ATV-ben arról beszélt, nincs közszereplő azok között, akiket eddig gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben indított nyomozások során, és arról, hogy még „ki és miben lesz gyanúsított, korai beszélni”. Kiemelte, összetett és bonyolult ügysorozatról van szó.

Velejéig korruptnak nevezte Kucsák László fideszes képviselő a Demszky Gábor vezette MSZP–SZDSZ-es városvezetést, ám szerinte a felelősség nemcsak őket terheli a 4-es metró-beruházás visszaélései miatt, hanem a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányt is. Sajtóhírekre hivatkozva közölte, 2008-ban és 2009 tavaszán a kivitelező cég fél évre leállította az építkezést, mert a budapesti városvezetés egyik magas beosztású tagja „irdatlan” nagyságú kenőpénzt, a munkák árának negyven százalékát követelte vissza a kivitelezőtől. Kucsák László hangsúlyozta, minden idők legnagyobb hazai korrupciós botrányát tárta fel az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal), így ki kell deríteni, ki a felelős a metróépítés késlekedéséért, és ezért mind politikai, mind jogi értelemben felelősséget kell vállalni. Egyúttal arra szólította fel az „érintett szocialistákat”, hogy tisztázzák a helyzetet, mondják meg, kiről van szó, vagy tegyenek feljelentést.

Bár a hét elején Demszky Gábor volt főpolgármester még azt nyilatkozta, elmegy a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére, hiszen „nincs takargatnivalója”, csütörtök este már ügyvédjén, Magyar Györgyön keresztül azt közölte, megváltoztatta álláspontját, és „nem kíván biodíszletként szerepelni a Fidesz által kezdeményezett vizsgálatban”.

Amint lapunk korábban megírta, az OLAF-jelentésben szó esik a szocialisták egykori pártpénztárnoka, Puch László cégéről is. Puch szerint azonban – az ATV-nek adott nyilatkozata alapján – az derül ki a dokumentumból, hogy semmi köze nem volt a metróügyhöz, „nincs is miről beszélni, mert az egész ügy politikai habverés”.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: