Eltakaríthatják a brit képviselőház elnökét, aki ki akarta tiltani onnan Trumpot

2017. február 10. 16:28

LONDON, 16:28

James Duddridge konzervatív képviselő bizalmatlansági indítványt nyújtott be John Bercow ellen, amiért a képviselőház elnöke meg akarta tiltani, hogy Donald Trump felszólaljon a brit parlamentben. Ha elegendően írják alá, Bercowot egyetlen nap leforgása alatt eltávolíthatják posztjáról.

A konzervatív képviselő azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy Bercow nem először lépte túl a hatáskörét:

legutóbb arra használta az elnöki széket, hogy hosszasan és meglehetősen részletesen fejtse ki saját nézeteit a nemzetközi politikai eseményekről. Ez teljességgel helytelen. Azt jelenti ugyanis, hogy képtelen arra, hogy racionálisan érveljen ezekben a kérdésekben elnökként. Lenyűgözött, hogy milyen sokat támogattak abban, hogy benyújtsam ezt a bizalmatlansági indítványt.”

Ha elegendő számú képviselő írja alá, akár egyetlen nap leforgása alatt lemondathatják a képviselőház elnökét.

Az eredetileg romániai zsidó felmenőkkel rendelkező John Bercow február 6-án azt nyilatkozta, hogy nem engedi meg, hogy az – amúgy Izraellel kifejezetten jó kapcsolatot ápoló – Egyesült Államok elnöke londoni látogatása során felszólaljon a brit parlament két háza előtt. A képviselőház elnöke – saját elmondása szerint – kezdetektől ellenezte, hogy Trump felszólaljon, amit a bevándorlási tilalom csak tovább erősített. Az efféle kinyilatkoztatás meglehetősen szokatlan: a képviselőház elnöke általában semleges a legtöbb kérdésben. Később kiderült, hogy Bercow a Lordok Házának elnökével sem egyeztetett a bejelentés előtt, holott a szokásjog alapján mindkét vezetőnek egyet kell értenie abban a kérdésben, amiről a nyilvánosság előtt beszélnek.

Számos konzervatív képviselő kritizálta a képviselőház elnökét, azzal vádolva, hogy elvesztette semlegességét és nehéz diplomáciai helyzetbe hozta a brit kormányt. A korábbi kulturális miniszter szerint Bercow mindössze ezzel akarta növelni a népszerűségét.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: