(Angela Merkel egy berlini kebabosnál.)

Az illegális bevándorlási hullám kezdetén a liberális közgazdászok mély meggyőződéssel állították, hogy a bevándorlás gazdasági értelemben (is) hasznos Európa számára. Mérvadó tudósok és szakértők sora próbált meggyőzni bennünket arról, hogy a migránsokkal magasan kvalifikált, több nyelven beszélő munkaerő áramlik Európába. Számtalan cikk született az agysebész és filozófus migránsokról, akik alig várják, hogy munkába álljanak az európaiak szolgálatában.

Aztán elkészültek az első valódi felmérések az Európába érkezett bevándorlókról, és kiderült, hogy a közgazdászok tényei valóban nem többek puszta vágyaknál. A migránsok döntő többsége nem rendelkezik semmilyen végzettséggel, így nem is tudnak elhelyezkedni az európai munkaerőpiacon. Munka helyett segélyből élnek – az európai adófizetők pénzéből.

A bevándorláspárti megmondóemberek ismét lázas munkába fogtak, hogy újabb tudományos érvekkel bizonyítsák: a bevándorlás jó. Így születtek olyan végtelenül cinikus cikkek, amelyek azt taglalták, hogy a migránsok pörgetik fel a görög gazdaságot – hiszen az EU-tól érkező segélyeket Görögországban költik el.

Most pedig újabb fegyvertényre találtak ballib közgazdászok. A The Economist minapi cikkében arról ír, hogy Németországban egy új vállalkozói réteg van megszületőben, amit a közel-keleti bevándorlók alkotnak. A statisztikák szerint ugyanis a 2015-ben bejegyzett új német vállalkozások 44 százalékát migránsok alapították, összességében pedig a vállalkozói tevékenységet folytatók egy ötöde külföldön született. Ennek pedig – sugallja a cikk – mindenkinek örülnie kell. Ne törődjünk a terrortámadásokkal vagy az európai nők tömeges zaklatásával, hiszen a migránsok fogják létrehozni a következő Bayert, Mercedes-Benzt és Boscht. És ez a lényeg.

Az igazi nóvumot azonban a cikk utolsó mondatai jelentik. A The Economist újságírója így zárja gondolatmenetét: nincs abban semmi meglepő, hogy a bevándorlók ilyen nagy arányban indítanak vállalkozásokat, hiszen éppen azért jöttek Európába, mert vállalkozószelleműek. Hoppá! Vagyis a balliberális mantra már nem életüket féltő menekültekről szól, hanem vállalkozószellemű gazdasági bevándorlókról. A kérdés már csak az, hogy nyelvtudás, tőke és képzettség nélkül a migránsok vajon milyen területen fogják tudni felvenni a versenyt a németekkel? Attól tartunk, vállalkozói karrierjük nem fog túllépni a vízipipa-üzleteken és kebab-startupokon.

Bunford Gerda – politológus