Zavar, ballaszt

Álláspont. Nem csoda, hogy a korábban uniós zászlókat égető és Horthy-szobrot avató Jobbik immár a potenciális balos szavazóknak teszi a szépet

Kacsoh Dániel – 2017.02.06. 03:14

Nagyon is érthető, hogy miután hetekig az OLAF-jelentés nyilvánossá tételét követelték a teljes ellenzéki kórus részeként, mondván, a kormány biztos a saját szennyesét takargatja, a pénteki váratlan közzététel után nem volt könnyű kommunikációs stratégiát választania az MSZP-nek. A rövid kommüniké a felelősök megbüntetésének szükségességéről amolyan kötelező kör lehetett, ám amit aztán este Szanyi Tibor az ATV-ben előadott a 4-es metró botránya kapcsán, azt alighanem elmeszakértők lesznek kénytelenek elemezni.

Ötvenkilencmilliárd forintos mínusz a közkasszának, százhatvanmilliárdos károkozás, példátlan korrupciós botrány – az uniós csúcsnyomozók szerint ez a teljesen értelmetlen Demszky-álom immár hivatalos szaldója. A kiérdemesült brüsszeli MSZP-s képviselő erre először csupán annyit reagált: ha már az OLAF-nak sikerült így feltárnia az ügyet, a magyar kormánynak miért nem? Mintha ez bármit is számítana a lényeg, illetve a balliberális kormányosok felelőssége szempontjából. De a legszebb „védekezés” mégiscsak a jelentésben említett egykori MSZP-pénztárnok, Puch László, illetve az illegális pártfinanszírozás apropóján hangzott el. Szanyi kapitány nem kevesebbet állít, mint hogy húsz éve párttag, rengeteg értekezleten ült, márpedig egyiken sem hangzott el, hogy miként lopjanak el hatvanmilliárdot. Szóval ez egy kvázi nem létező probléma, ha nem is a köz, de a szocialisták szempontjából.

„Szanyiról fordítva” mindez annyit tesz: mélyen tisztelt európai nyomozó hatóság, hiába tetszettek négy éven át nyomozgatni, feltárni megannyi részletet s követni nyomon a súlyos milliárdok szövevényes útját, tévedni szíveskednek! Olcsóbb lett volna rögtön megkérdezni a kapitányt, aki rögvest tisztázta volna a 2010 előtti kormánypárt szerepét, illetve ártatlanságát az ügyben. Még egy perdöntő idézet: „Én nem láttam, hogy a párton belül ez valamiféle jelenség lenne.” Azaz: amit Szanyi nem lát, az nincs. Pont.

Biztosan nem tett jót az immár hetedszer évet értékelő Gyurcsány Ferenc hangulatának sem az OLAF anyaga, bár tőle már megszokhattuk, hogy ilyen esetekben szereti kívül érezni magát a történteken.  bukott kormányfő, aki „ott sem volt”. Sőt, Fletó továbbment: a kormányzása idején elkezdett, végül potom 452 milliárd forintot felemésztő 4-es metró építését meg sem említve az általa és eszmetársai által korábban két évtizeden át elhanyagolt 3-as vonal állapotán élcelődött. Nem átallotta a szinte valamennyi közterületét megújító, új buszokat és villamosokat rendszerbe állító jelenlegi városvezetést kárhoztatva Budapestet egyenesen az „enyészet tengerében sodródó kavicshoz” hasonlítani.

A főváros többet és jobbat érdemel, fenyegetett Magyarország egyik legnépszerűtlenebb politikusa, miután a hazai bérviszonyokat is felemlegette. Apró megjegyzés: 2010-hez képest mára nagyjából kétszeresére nőtt a minimálbér, a legutóbbi emelést pedig éppen Gyurcsány olyan meg nem értett gazdasági zsenikkel együtt kárhoztatta, mint Bokros Lajos – most mégis kevesli. Azt hiszem, ezt hívhatják „demokrata” logikának.

A végül a vizitdíjat elsöprő népharag miatt lemondani kényszerülő őszödi igazmondó szombati évértékelő szónoklatában még azt is be merte mondani, hogy majd rendet tesz az egészségügyben. S talán maga sem tudta, de lényegében az általa amúgy kárhoztatott új amerikai elnököt, Donald Trumpot idézte végül, amikor a közvélemény-kutatási adatok alapján érthetetlen optimizmussal azt ígérte, ők majd visszaadják az országot azoknak, akiket megillet, a magyar népnek.

Zűrzavar magas fokon.

De nemcsak Gyurcsány memóriája nincs valami jó állapotban, gyengélkedik a kormányváltó baloldali összefogás is. Az exkormányfő nem is bírta ki, hogy szóvá ne tegye, szerinte az MSZP, a Párbeszéd, az Együtt, valamint Botka László és egy önjelölt királycsináló a DK háta mögött szervezkedik. Majd jött a fenyegetés: „Ha ti így viselkedtek, mi előbb tesszük rendbe az országot, mint ti nélkülünk.”

Szóval a rendszerváltozás utáni, magát baloldalként meghatározó társaság talán legnagyobb politikai ballasztja, a kudarcos és népszerűtlen kormányzásával negatív rekordokat döntő önjelölt néptribun megint bevitt egy „gyomrost” a sajátjainak. Mindezt azután, hogy Demeter Márta, a kormányváltó hangulatot hiányolva, kilépett az MSZP-ből, a kispártok nagy bánatára pedig lefékezett az úgynevezett előválasztási alkufolyamat a 2018-ban elnyerhető pozíciókról.

Nem csoda, hogy a korábban uniós zászlókat égető és Horthy-szobrot avató Jobbik immár a potenciális balos szavazóknak teszi a szépet. Akadhat ott néhány csalódott honpolgár.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: