Terrorszervezetek finanszírozzák a migránsok európai útját

2017. február 6. 17:28

MOSZUL, 17:28

Az Iszlám Állam finanszírozza azoknak a migránsoknak az útját Európába, akik csatlakoznak a terrorszervezethez – áll a legfrissebb brit tanulmányban. Ez azt jelenti, hogy valós a veszély, hogy a migránsokkal együtt még több terrorista érkezik Európába.

A radikális terrorszervezet akár 1000 dollárt is ad az útra. Cserébe az illegális bevándorlóknak az a feladatuk, hogy beépüljenek a célország helyi közösségeibe – figyelmeztetett egy vezető brit think tank.

A Quiliam tanulmánya szerint a kiskorúakat a legkönnyebb megnyerni. A migránstáborokba és a helyi migránsközösségekbe beszivárgott prédikátoroknak könnyű dolguk van a fiatalokkal, nem kell sokáig győzködni őket. Az igehirdetők a romlott európai értékekre és normákra hívják fel a figyelmet, valamint a hatóságok és a társadalom ellen hangolják a migránsokat.

Fotó: AFP

Az ISIS mellett a Boko Haram is észrevette a migránsválságban rejlő lehetőségeket. A terrorszervezetek együttműködnek az embercsempészekkel is, akiknek az a dolguk, hogy a dzsihadistákat Európába szállítsák. A terrorszervezetek képviselői az európai országokban épülnek be a migránsközösségekbe és ott radikalizálják a többi illegális bevándorlót. A tanulmány Németországot hozza fel példának, ahol a migránsközpontokban és a mecsetekben elvegyülve hirdetik a szélsőséges nézeteket az ISIS tagjai.

Ráadásként a hatóságok sokszor olyan bűncselekményekért veszik őrizetbe a migránsokat, amikért a saját országukban nem tartóztatnák le őket, ez pedig csak még jobban az adott ország társadalma ellen hangolja érkezőket.

Az Iszlám Állam tisztában van azzal, hogy mennyire fontosak számára a migránsútvonalak, ezért ingyenes, és ami még fontos, hogy biztonságos utat ígér azoknak, akik csatlakoznak hozzájuk. Mivel sok migránsnak nincsen pénze, ezért szívesen kihasználják a lehetőséget.

Az Európába érkező illegális bevándorlóknak több mint a 90 százaléka valamilyen formában érintkezett az útja során illegális “vállalkozásokkal” – olvasható a tanulmányban.

Az olasz hírszerzés vezetője már felhívta a figyelmet arra, hogy az olajtermékek és a műkincsek helyett az emberkereskedelem jelenti a legfőbb bevételi forrást a terrorszervezet számára.

Fotó: AFP
Az elmúlt két évben Németország, az Egyesült Királyság és más európai országok is aggodalmukat fejezték ki a tekintetben, hogy az ISIS embereket csempész Európába a migránsokkal együtt azért, hogy új tagokat toborozzon, alvó sejteket építsen be és illegális hálózatokat hozzon létre.

Az ENSZ szerint 2016-ban több mint 180 000 migránst csempészetek át a Földközi-tengeren keresztül Afrikából Olaszországba. Az Europol szerint a bűnügyi szervezetek körülbelül 6 milliárd eurót kereshettek 2015-ben a csempészéssel, valamint hamis úti okmányok gyártásával és értékesítésével.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: