ELUTASÍTOTTÁK A FEHÉR HÁZ FELLEBBEZÉSÉT

MTI
Elutasította szombat éjjel a San Francisco-i fellebbviteli bíróság a washingtoni igazságügyi minisztérium kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül Donald Trump elnök beutazási tilalmának felfüggesztését.Pénteken döntött a rendelet felfüggesztése mellett egy seattle-i bíró, majd ezután a Fehér Ház közölte, nem fogadják el a döntést.
  • Donald Trump egy hete elnöki rendeletben átmeneti beutazási tilalmat rendelt el hét, muzulmán többségű ország állampolgáraira
  • A rendelet kiterjedt a szíriai menekültek befogadásának átmeneti felfüggesztésére
  • Washington állam megtámadta a rendeletet, amelyet pénteken egy szövetségi bíró elfogadott és felfüggesztette a rendeletet
  • A Fehér Ház fellebbezett, de az eljáró három tagú bírói testület elutasította a kérvényt
  • A döntés értelmében így újra beutazhatnak az Egyesült Államokba az érintett országok állampolgárai

A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

A kormányzat fellebbezésében arra hivatkozva kérte a beutazási tilalom azonnali visszaállítását a bíróságtól, hogy szerintük az elnöki rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

A kormány álláspontja szerint Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket. A seattle-i bíró ugyanis a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet.
Az AP amerikai hírügynökség azt emelte ki a fellebbezésből, hogy a kormány arra hivatkozik, hogy az elnök „szuverén előjoga” dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki.

A beadványban az igazságügyi minisztérium azzal érvel, hogy „az alapelv az, hogy aki először szeretne belépni az Egyesült Államokba, az privilégiumot kér, és kérelmével kapcsolatban nincsenek alkotmányos jogai”. Ezért a tárca a bírói döntés azonnali felfüggesztését kéri. A minisztérium azzal érvel a beutazási tilalom fenntartása mellett, hogy „szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal”.

Donald Trump amerikai elnök január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, többségében muszlim ország állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

James Robart szövetségi bíró pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű, aminek értelmében a hét, muzulmán többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak az Egyesült Államokba történő beutazása ismét lehetségessé vált. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A belbiztonsági tárca is bejelentette, hogy felfüggesztik a rendelet alkalmazását.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült megszereznie az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát. Ebben a kormányzat arra hivatkozva kéri a bírói döntés megváltoztatását, hogy a rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben. A kormány álláspontja szerint Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket. Robart ugyanis a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet.

A fellebbezési kérelemről egy három bíróból álló testület döntött, akiknek tagjait három különböző elnök, a republikánus párti George W. Bush, valamint a demokrata párti Jimmy Carter és Barack Obama nevezte ki.

TRUMP NEKIMENT A BÍRÓNAK

Donald Trump szombaton a Twitteren élesen bírálta Robartot, akit még az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki.

„Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!” – írta az elnök még az igazságügyi tárca lépése előtt.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: