NYILVÁNOS AZ OLAF-JELENTÉS, AZ ELMÚLT 13 ÉV LEGNAGYOBB KORRUPCIÓS ÜGYE

MTI
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése egyértelműen bizonyítja a baloldali kormányok és a 2010 előtti budapesti városvezetők felelősségét a 4-es metróberuházás korrupciós botrányában – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
  • Az elmúlt 13 év legnagyobb korrupciós botránya
  • 59 milliárdot kell visszafizetni az EU-nak
  • A kifogásolt szerződések az MSZP-SZDSZ kormányok alatt születtek
  • Kormánypártok: A 4-es metró beruházás egyharmadát ellopták
  • A Jobbik a felelősök nevére kíváncsi
  • MSZP: aki bűnös, üljön és fizesse vissza a pénzt

Csepreghy Nándor közölte: a jelentést már 2016 végén megkapta a kormány, ám adatvédelmi okokból – az adatvédelmi hatóság véleményének kikérése után – csak most hozták nyilvánosságra.

Csepreghy Nándor, kezében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésével

Csepreghy Nándor, kezében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésével

Az elmúlt 13 év legnagyobb korrupciós ügye miatt

az országnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Unió számlájára

– tette hozzá.

A politikus elmondta: a 4-es metró beruházásának összértéke 452 milliárd forint volt, ebből a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak. A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság – fűzte hozzá.

A négy éven át tartó nyomozás eredménye szerint

a kifogásolt szerződések – egy kivételével – 2010 előtt, vagyis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány, illetve a Demszky Gábor-féle városvezetőség regnálása alatt született

– ismertette (a címlapján a jelentés érintett személyként a fővárosi önkormányzatot, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezi meg). Ez azt jelenti, hogy minden idők legkorruptabb beruházása a baloldali kormányokhoz köthető – jelentette ki.

Felkérték a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy február végéig fogalmazza meg a jelentéssel kapcsolatban a saját álláspontját, és

megkeresik annak a lehetőségét, hogy a költségvetés visszakövetelhesse az érintett politikusoktól és cégektől a büntetés összegét

– mondta Csepreghy Nándor.

A 104 oldalas, angol nyelvű OLAF-jelentés már elérhető a kormany.hu oldalon.

KORMÁNYPÁRTOK: A 4-ES METRÓ MINDEN IDŐK LEGKORRUPTABB BERUHÁZÁSA

A kormánypártok szerint minden idők legkorruptabb beruházása a 4-es metró, és a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb korrupciós botrányáról van szó.

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, minél többet tudnak meg az OLAF-jelentésből, annál felháborítóbb, amit látnak. Rámutatott, az, hogy

a kormány pénteken nyilvánosságra hozta a jelentést, egyértelművé teszi a helyzetet és a felelősség kérdését, amelyet a baloldal az elmúlt napokban próbált elmaszatolni.

Megjegyezte, a Fidesz és a KDNP szükségesnek és helyesnek tartja, hogy a jelentést minden magyar ember megismerhesse.

A kormánypártok álláspontját ismertetve kitért arra, hogy az OLAF feltárta

a 4-es metró beruházás egyharmadát komplett módon ellopták, illetve elcsalták.

A felelősség egyértelműen a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányoké, illetve a Demszky Gábor-féle MSZP-SZDSZ fővárosi vezetést terheli. Korrupciójuk miatt Magyarországnak 59 milliárd forintot kell most visszafizetnie, emlékeztetett kiemelve,

ebből az összegből a 10 000 forintos Erzsébet utalvány másfélszeresét tudták volna adni a nyugdíjasoknak, dupláját tudták volna gyermekétkeztetésre fordítani, és egy évvel meg tudták volna toldani a pedagógusok és az ápolók béremelését.

Hollik István azt mondta, bíznak abban, hogy a nyomozó hatóságok kiderítik, kinek a zsebében landolt ez az óriási összeg.

JOBBIK: „NEVEKET AKARUNK HALLANI”!

A Jobbik üdvözli a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát, amely kapcsán neveket akar hallani.

Tokody Marcell Gergely, az ellenzéki párt fővárosi képviselője pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy szakértőik már vizsgálják a 104 oldalas dokumentumot.

„Várjuk, hogy a folyamatban lévő nyomozás fényt derítsen rá, hogy a jelentésben szereplő szerződéseket a jelzett cégekkel kik kötötték, és az aláírók kiknek az utasítására jártak el” – fogalmazott a politikus, aki

felháborítónak tartja, hogy nemhogy elítéltek, de még csak vádlottak sincsenek az ügyben.

Bírálta azt is, hogy a károkozás – visszafizetési kötelezettség esetén – minden dolgozó magyar embernek 13 ezer 500 forintot venne ki a zsebéből.

MSZP: AKI BŰNÖS, AZ ÜLJÖN ÉS FIZESSE VISSZA A PÉNZT

Medgyessy másokra mutogat neveket is mondott

Elismerte Medgyessy Péter volt miniszterelnök hogy az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal megkereste őt a négyes metró és az Alstom-szerződések ügyében.

Az MSZP üdvözölte a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés nyilvánosságát, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a dokumentum eredeti. Az ellenzéki párt azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy elfogulatlan és pártatlan vizsgálatot várnak el, amely tisztázza, milyen mértékben felelősek az ügy érintettjei.

„Akiről kiderül, hogy bűnözött, az üljön, és fizesse vissza a pénzt” – emelte ki az MSZP.

 

 DK MÁRIS PRÓBÁLJA ELTERELNI A FIGYELMET

A Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője azt közölte a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés nyilvánosságára reagálva, hogy aki lop, annak a börtönben a helye, tartozzék bármelyik párthoz.

Gréczy Zsolt az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében azt írta: az eddig feldolgozott adatokból az látszik, hogy a 2010 előtti és a 2010 utáni városvezetés is érintett lehet az ügyben, valamint felmerült Medgyessy Péter volt miniszterelnök felelőssége is.

Mint fogalmazott, aki magas kormányzati, önkormányzati pozícióban lop a közösből, az még nagyobb bűnt követ el erkölcsi és politikai értelemben is.

A DK-s politikus megpróbálja egyből elterelni a figyelmet saját pártja tagjainak esetleges érintettségéről azzal az üres fenyegetéssel, hogy egyúttal a mostani kormány felelősségre vonását is kilátásba helyezte.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: