ORBÁN VIKTOR A PARLAMENTBEN FOGADTA VLAGYIMIR PUTYINT

MTI
Két éven belül másodszor látogat Magyarországra az orosz elnök, akit Szijjártó Péter üdvözölt a Liszt Ferenc repülőtéren.
  • Már az orosz elnök érkezése előtt egy nappal elkezdődtek a magyar-orosz megbeszélések 
  • Szijjártó Péter az orosz ipari miniszterrel egyeztetett
  • Csütörtökön egy óra előtt szállt le az orosz elnök gépe Ferihegyen
  • A világpolitikai változások most azt bizonyítják, hogy helyes volt az orosz kapcsolatok ápolása
  • Az orosz elnök látogatása során a legfontosabb téma az energetika lesz
  • A Parlamentben a magyar miniszterelnök fogadta Vlagyimir Putyint 

Megkezdte tárgyalását Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Az előzetes hírek szerint a következő témákban egyeztetnek: kőolaj- és földgázipar együttműködés, a paksi atomerőmű bővítése, a Malév adóssága, valamint várhatóan a közel-keleti és az ukrajnai helyzet is szóba kerül.

A tárgyalások után közös sajtótájékoztatót tart az orosz elnök és a magyar kormányfő.

SZIJJÁRTÓ PÉTER ÜDVÖZÖLTE PUTYINT

Az orosz elnök gépe csütörtök kora délután szállt le a Liszt Ferenc-repülőtéren. A látogatás része a legfelső szintű, évenkénti magyar-orosz tárgyalássorozatnak. A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbb tavaly február 17-én találkozott az oroszországi Novo-Ogarjovóban, ahol 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.

 

Az orosz államfő délután két órakor érkezett a Parlamentbe, ahol Orbán Viktor kormányfővel találkozik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elmondta, hogy a látogatáson gazdasági, energetikai és kulturális kérdések kerülnek szóba. A program része egy szűk körű találkozó, majd plenáris megbeszélést folytatnak, amit nemzetközi sajtótájékoztató követ.

HELYES DÖNTÉS VOLT A KAPCSOLATOK NORMALIZÁLÁSA

A magyar gazdaságnak és a magyar embereknek egyértelműen az az érdeke, hogy Magyarország a kölcsönös tisztelet alapján álló és a józan észre alapozó kapcsolatot tartson fenn Oroszországgal – nyilatkozta a köztévének Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülőtéren, a Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése előtt adott interjújában azt mondta: az elmúlt négy-öt évben most először van olyan helyzet, hogy a nemzetközi politika világa támogató, kedvező a magyar-orosz kapcsolatok szempontjából. Hozzátette: az elmúlt években nagyon komoly nyomás volt Magyarországon amerikai, nyugat-európai oldalról arra vonatkozólag, hogy ne tartson fenn pragmatikus együttműködést Oroszországgal.

Szerinte ugyanakkor a világpolitikai változások most azt bizonyítják, hogy helyes volt a kölcsönös tisztelet alapján álló, a józan észre alapozó kapcsolatot fenntartani Oroszországgal, hiszen most már „egyre-másra látszik”, hogy a világ vezető országai, vezető politikusai is keresik a kapcsolatot Oroszországgal.

A magyar külpolitikának kényelmesebb lett volna beállni „az Oroszországot folyamatosan bírálók kórusába”, azonban a magyar diplomáciát Budapestről irányítják, és kizárólag a magyar emberek érdekeinek megfelelő döntéseket hajlandók hozni – mondta a külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásáról azt mondta: a legfontosabb téma az energetika lesz, mostantól már 2021 utáni időszakról tudnak tárgyalni a magyar-orosz gázvásárlás tekintetében. Emellett napirenden lesz a paksi atomerőmű kérdése, a magyar-orosz ipari és nehézipari együttműködés, a Dunaferr helyzete, valamint kulturális témák és űrtechnológiai kérdések – tette hozzá.

Az Oroszországgal szembeni szankciókról szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta: 2013 és 2016 között a magyar vállalatokat 6,7 milliárd dollár veszteség érte az elveszett exportlehetőségek miatt, ez a pénz magyar cégek bevételéből hiányzik, magyar munkahelyeket sodort veszélybe, ezért a magyar cégeknek, a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy újra megnyíljanak az exportlehetőségek Oroszországba.

„Nekünk az az érdekünk, hogy Oroszországnak jól menjen, és ehhez arra van szükség, hogy a politikai és gazdasági szempontból is kudarcnak bizonyuló szankciókat minél előbb megszüntessük” – mondta.

SZOROSABB IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország együttműködését a nehézipari fejlesztési együttműködésben a technológia-intenzív ágazatokat illetően – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.A Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tartott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy elsősorban harmadik piaci tendereken magyar és orosz vállalatokat közös részvételre és fejlesztésekre ösztönöznek.

KÖZÖS BERUHÁZÁSOKAT INDÍTANA OROSZORSZÁG

Az orosz-magyar kereskedelemben tapasztalható visszaesést közös, magas színvonalú nagyberuházásokkal lehet megállítani – nyilatkozta Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter a Világgazdaság csütörtöki számában Vlagyimir Putyin elnök budapesti látogatása kapcsán.

Magyarország csatlakozhat a Gazprom orosz gázipari vállalat két projektjéhez, az energiahordozók szállítására új útvonalat kínáló Északi Áramlat és Török Áramlat gázvezetékekhez – mondta még szerdán Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó a tárgyalások során érintendő kérdésekről.

A magyar–orosz csúcstalálkozó magyar részről inkább gazdasági, orosz részről politikai szempontból fontos – mondta lapunknak Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatárs.

Az utóbbi években folyamatos bírálatok érték hazánkat a nyugati világból, amiért pragmatikus kapcsolatot tartunk fenn Oroszországgal, de ma már a nyugati világ is ilyen kapcsolat kialakítására törekszik.

Az orosz elnök látogatása miatt számos korlátozásra kell készülni csütörtökön Budapesten. A változások érintik több BKK-járat menetrendjét.

Mintegy ötven magyar vállalat megalapította csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozatán belül a Paks szekciót.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: