Fokozódik a néppártosodás: feloszlatta magát a Jobbik vámosmikolai alapszervezete

Megszűnt a Jobbik vámosmikolai alapszervezete, miután annak tagjai szerdán egyhangúlag az önfeloszlatásról döntöttek – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ez az alapszervezet egyike volt annak az 57-nek, amely aláírta a Vona Gábor pártelnöknek szombaton átadott tiltakozó petíciót a Jobbik balra tolódása miatt.

Varga Attila, a vámosmikolai Jobbik elnöke a PestiSrácok.hu-nak elmondta: döntésükről hivatalosan csütörtökön tájékoztatták a párt választókerületi elnökét, Fehér Zsoltot.

Ez a hajó nem oda tart, ahová elindultunk vele. Nem az a legfőbb probléma, hogy baloldali embereket is fölvesznek erre a hajóra, hanem hogy a régi alapembereket kidobálják

– fogalmazott Varga Attila. Példaként említette Novák Elődöt, Gaudi-Nagy Tamást vagy Lenhardt Balázst. Emlékeztetett, január elején nyílt levélben kérte irányváltásra pártját. (A PestiSrácok.hu is ismertette a nyílt levelet, amelyben a vámosmikolai elnök szóvá tette: pártja már nem az, ami volt, ebben az esetben pedig vagy a tagság és a szervezeti vezetők lecserélése, vagy a párt vezetésének bukása jelenthet megoldást.)

 

Varga Attila elmondta: hiába próbálták a pártvezetés figyelmét fölhívni arra, hogy rossz irányba tartanak, jelzéseiket a szőnyeg alá söpörték. A szombaton Vona Gábornak átadott, 57 jobbikos alapszervezet által aláírt petíció kapcsán pedig megkezdődött a nyomásgyakorlás, példát akartak statuálni velük, ennek pedig nem várták ki a végét. Tájékoztatása szerint a vámosmikolai szervezetnek kilenc aktív tagja volt, akiknek a párttagsága most megszűnt. Jelezte: nagyon nehéz volt ezt a döntést meghoznia, hiszen tíz évig volt a Jobbik tagja. Arról is beszélt: soha semmire nem kértek pénzt a pártközpontból, mindent a saját spórolt pénzükből finanszíroztak, a lelkesedés hajtotta őket – egészen mostanáig.

TILTAKOZÓ ALAPSZERVEZETEK

Ellentmondó számok terjedtek el arról, hány jobbikos alapszervezet neve szerepelt a szombati petíción. A PestiSrácok.hu is először 25-ről írt, majd azt az információt kaptuk, hogy valójában több mint ötven szervezet csatlakozott a petícióhoz. Az ellentmondást mostanra sikerült föloldani. Úgy tudjuk, a szervezetek nevei két külön lapra kerültek, ám egy figyelmetlenség miatt Vona Gábornak csak a 25 nevet tartalmazó első oldalt adták át, a másodikat nem, pedig azon további 32 alapszervezet neve szerepelt. Bár a pártvezetés szombat óta próbálta kiszedni a petíciós akció szervezőiből, ki a többi renitens, ám – látva, milyen boszorkányüldözés indult az ismertté vált 25 ellen – ezt nem árulták el nekik.

Abból is félreértés adódott, hogy volt olyan alapszervezet (például a bernecebaráti), amelynek az elnöke csatlakozott a petícióhoz, viszont a helyi tagokat nem volt ideje erről megkérdezni. Hogy hogyan is fest a példastatuálás a Jobbikban, az a pártigazgató szavaiból derül ki. Szabó Gábor  a Magyar Időknek szerdán elárulta, tizenöt szervezetet, amely eddig beismerte, hogy aláírta a petíciót, arra kötelezte, két héten belül tartsanak egy taggyűlést, ahol ki kell fejteniük a petícióban megfogalmazott kritikájukat, illetve javaslatokat is kell tenniük. A csoportülések jegyzőkönyveit el kell juttatniuk a Jobbik központjába, ahol az országos elnökség kiértékeli azokat. Szabó azt is elmondta, ezután személyesen egyeztetni fognak az érintett csoportok vezetőivel.

A PestiSrácok.hu úgy tudja, a vámosmikolaihoz hasonlóan több másik jobbikos alapszervezet is az önfeloszlatáson gondolkodik, hogy elejét vegye a pártvezetés elszámoltató, megfélemlítő akciójának.

Vezető kép: Népszabadság/Kurucz Árpád

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: