Budapesten tárgyal Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor: Az európai béke alapfeltétele a kiegyensúlyozott kapcsolat Oroszországgal+GALÉRIA

MH/MTI – 2017.02.02.

Egyetértett Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Budapesten folytatott megbeszélésén abban, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Erről Putyin beszélt a megbeszélést követő sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatokat, s elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá. 

 

konvoj

Vlagyimir Putyin Budapesten – Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal ezért évente egyszer a legmagasabb szinten áttekintik a kapcsolatok állását szögezte le Orbán Viktor kormányfő a Putyin elnökkel folytatott egyeztetéseket követően. Tavalyi oroszországi látogatását viszonozta most az orosz elnök – emlékeztetett. Közölte: a két, illetve egy éve kötött megállapodásokat mindkét fél teljesítette, aláírták a regionális együttműködési kérdésekről szóló dokumentumokat, Magyarország főkonzulátust nyitott Kazanyban, aláírták a külügyi konzultációs tervet.  “Megállapítottuk, hogy a nukleáris együttműködésben már csak egy akadályt kell elhárítani” – mondta a kormányfő, aki szerint 2018-ban megkezdődhet a paksi bővítés tényleges építési szakasza is. A miniszterelnök hangot adott azon meggyőződésének, hogy a megállapodások megfelelnek az Európai Unió elvárásainak, amely a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést hoz. A kormányfő azt is elmondta, hogy megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nem gazdasági gondokat nem lehet gazdasági szankciókkal orvosolni, mert annak mindenki csak a kárát látja. “Nehéz sikeresnek látni Magyarországot úgy, hogy a világ legfontosabb országaival ne alakítsunk ki sikeres és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat” – szögezte le a kormányfő, utalva az Európai Unió oroszellenes gazdasági szankcióira, hozzátéve, hogy “a két ország kereskedelmében tőlünk független okokból 6.5 millárd dollár értékű veszteség érte” Magyarországot.

A magyar kormányfő megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatokat, hozzátéve, hogy a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá.

OV_Put_MTI576x356Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar kormányfő leszögezte: a magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban, amennyiben állja a versenyt. Orbán Viktor ezt áttörésnek ítélte a külkereskedelem szempontjából. “Az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához”, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon, emelte ki Orbán.

Orbán Viktor kitért arra is, a kulturális együttműködésben tett vállalások is teljesültek, ösztöndíjakat ítéltek meg egymás diákjainak, és a magyar kormány döntött magyarországi orosz ortodox templomok felújításáról, az ehhez szükséges forrásokat elkülönítette.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök úgy fogalmazott: “minden nemzeti büszkeséggel egyetemben” világosan látni kell, hogy Oroszország és Magyarország más dimenzióban mozog, és nagy erény, “ha az ember tudja azt, hol a helye”. Ezért Magyarország csak olyan célokat tűz ki maga elé, amelyek megfelelnek az ország súlyának, méretének, befolyásának. Amikor Vlagyimir Putyin tájékoztatta a szíriai helyzetről, akkor e tekintetben Magyarország az ottani politikai, béketeremtő akciók közül a keresztények védelmére vonatkozóhoz tud csatlakozni, mert “ehhez értünk, ehhez van kapacitásunk” – magyarázta. Hozzáfűzte: Magyarország kapcsolódik néhány nemzetközi kérdéshez ott is, ahol nem tud domináns szerepet játszani.

A paksi bővítéshez nyújtott hitelről esetleges kiváltásáról azt mondta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete a gazdasági térben sokat javult az elmúlt időszakban, de van egy megállapodás Oroszországgal, és ez “egy jó megállapodás”, ezt nem akarják kockáztatni, hanem a végrehajtására törekednek.

A gázszállításról elmondta: nem kerülhető el a kérdés, hogy mennyire stabil az Ukrajnán keresztül érkező energiaszállítás a térségünkbe, és “számos bizonytalanságot ismerünk”. Magyarország érdekelt a diverzifikációban, de a Déli Áramlat vezetéket az EU megakadályozta. A magyar és a szlovák hálózatot összekötötték, ha úgy adódik, északról érkező gázszállítmányt is tudunk fogadni, és Oroszország ettől nem zárkózik el – mutatott rá.

Orbán Viktor végül azt is közölte, hogy nekünk az a fontos, hogy az orosz nyersanyag Magyarországra minden körülmények között eljuthasson, és ezt az orosz elnök garantálta. Mivel Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázszállítást, kulcsfontosságú, ha Putyin kijelenti, hogy Magyarország mindig hozzájut a szükséges olajhoz és gázhoz, és “élni is fogunk ezzel a lehetőséggel” – hangoztatta a kormányfő.

Putyin: Nagy figyelmet kapott a tárgyalásokon a paksi bővítés

Szakértő: az energetikán kívül más szektorok is fontossá válhatnak a magyar-orosz kapcsolatban
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti nyilatkozatából kivehető, hogy a jövőben az energetikán kívül más szektorok is szerepet kapnak a magyar-orosz együttműködésben – mondta Bernek Ágnes, a Zsigmond Király Egyetem Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. A szakértő értékelése szerint kockázatot nem, csak előnyt jelent Magyarországnak a Déli Áramlat Török Áramlattal való kiváltása. Bernek Ágnes nagyon fontosnak nevezte, hogy a Török Áramlattal kapcsolatos korábbi bejelentéssel egy időben döntöttek az Északi Áramlat párhuzamos vezetékének megépítéséről. Mint mondta, így ha Magyarország Ukrajnán keresztül valamiért nem kapna földgázt és kőolajat, Németországon keresztül hozzá tudna jutni. A két ország űrkutatási együttműködésének jelentőségét kiemelve azt mondta: az űrtechnológiával foglalkozó nagyon fejlett magyar cégek most először kaphatnak lehetőséget arra, hogy nagy nemzetközi együttműködésben vegyenek részt.

Vlagyimir Putyin arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az egyeztetéseken nagy figyelmet kapott a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése. Az orosz elnök elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken, és nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőmű-blokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt – mondta az orosz elnök.

Putyin emlékeztetett arra, hogy az utóbbi három évben felére csökkent a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, és visszaestek a beruházások is. Ez kedvezőtlen mindkét országnak, ezért a megbeszéléseken kidolgozták a kölcsönös áruforgalom és a befektetések erősítésének lehetőségeit is.

 

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy megállapodtak az ipari együttműködés fokozásáról a a technológia-intenzív ágazatokban. Az eredményeket sorolva megemlítette, hogy Oroszországban újítják fel a budapesti metrószerelvényeket, orosz és magyar vállalatok közösen indultak vasúti vagonok felújítására kiírt tenderen harmadik országban, magyar vállalkozások aktívan működnek Oroszország gyógyszeriparában és agráripari szektorában. A 19 magyarországi megye több mint 50 oroszországi közigazgatási egységgel alakított ki közvetlen együttműködést, amit támogat az orosz vezetés. Putyin méltatta a kulturális, tudományos és oktatási téren kialakult együttműködést is, megjegyezve, hogy élénkül az orosz nyelv iránti érdeklődés Magyarországon.

Az orosz államfő kiemelte: vendéglátójával egyetértett abban, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. “Egyetértettünk abban, hogy egyesíteni kell erőfeszítéseinket” – jelentette ki Putyin, aki tájékoztatta Orbán Viktort a kelet-, illetve délkelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatos orosz álláspontról.

Ugyancsak tájékoztatta vendéglátóját Oroszországnak a közel-keleti eseményekkel kapcsolatos álláspontjáról.
Az orosz államfő reményét fejezte: a közel-keleti térség problémáinak megoldása hozzá fog járulni az európai migrációs válság enyhüléséhez.
“Magyar partnereinkkel együttműködünk az említett területeken” – jelentette ki Putyin.

Putyin: Magyarország megbizható, stabil partner

Az orosz elnök kiemelte: az orosz földgáz “mindig 100 százalékosan és megbízhatóan” meg fog érkezni a magyar piacra. Hozzátette: Moszkva nem tűzött ki politikai célt arra vonatkozóan, hogy az orosz gáz ne Ukrajnán menjen keresztül érkezzen, ha ez az útvonal gazdaságilag kifizetődő és megbízható.
Magyarországnak van technikai lehetősége arra, hogy földgázt kapjon majd az Északi Áramlat 2 gázvezetékből Ausztrián vagy Szlovákián keresztül – mondta Vlagyimir Putyin.

Ehhez kapcsolódóan közölte, hogy a Magyarországon felhasznált szénhidrogének jelentős része Oroszországból származik, és Magyarország megbízható tranzitországa a Nyugat-Európába irányuló orosz energiahordozóknak. A Mol magyar olajipari vállalat sikeresen részt vesz nyugat-szibériai kőolajlelőhelyek feltárásában és működtetésében, és arra készül, hogy növelje a kitermelést, amelynek szintje jelenleg évente 590 ezer tonna.

Az orosz elnök azt is leszögezte: Magyarország fizetőképes, stabil partner. “Mi is érdekeltek vagyunk az együttműködésben. Keresni fogjuk a módját annak, hogy a gázszállítások megvalósuljanak. Szeretnénk politikamentessé tenni ezeket a kérdéseket, amelyek tisztán gazdasági jellegűek. Hangsúlyozom, hogy semmilyen irány nincs kizárva, Bulgária sem, amely engedett az Európai Bizottság nyomásának, de ha meggondolja magát, újra tárgyalhatunk az ügyről. De biztosítékokat szeretnénk arra nézve, hogy az orosz vállalatok nem fognak veszteségeket szenvedni nem megfontolt döntések miatt” – hangsúlyozta az orosz elnök.
Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, Brüsszellel és kétoldalú viszonylatban egyaránt.

Orbán: Az európai béke alapfeltétele a kiegyensúlyozott kapcsolat Oroszországgal
Van esély arra, hogy létrejöjjön az európai béke alapfeltétele, a kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az Európai Unió között – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor.

“Benne van a levegőben”, hogy a világ jelentős átrendeződés folyamatában van. Az az átrendeződés, ami most zajlik körülöttünk, kedvezőbb feltételeket teremt majd az európai-orosz, azon belül a magyar-orosz együttműködésnek, mint amit “az elmúlt években tapasztaltunk” – fogalmazott a miniszterelnök.
Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna sikeres és stabil állam legyen, ennek alapja pedig a béke, amely számos, az ukrajnai magyarság számára is létfontosságú elemet tartalmazó minszki megállapodások alapján jöhet létre.

Putyinjön2

Vlagyimir Putyin Budapesten – Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

Putyin szerint az ukrán vezetés felelős a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződésért
Vlagyimir Putyin az ukrán vezetést tette felelőssé a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséért. Ennek alátámasztására az orosz elnök több okot említett. Elsőként azt, hogy az ukrán vezetésnek – mint fogalmazott – pénzre van szüksége. Ezt a pénzt a nyugati országoktól igyekszik beszerezni, és ezért egy állítólagos agresszió áldozatként igyekszik feltüntetni magát.

Putyin hangsúlyozta azt is, hogy nézete szerint az ukrán gazdaság-, illetve szociális politika csődöt mondott. Ezért igyekszik elhallgattatni az egyre inkább teret nyerő ellenzéket, és erre ürügy a konfliktus kiélezése.
Az orosz elnök úgy vélte, hogy az ukrán vezetésnek nem áll érdekében a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása. Ezért keresi az ürügyet arra, hogy felmondhassa a megállapodást – fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki szerint mindez hozzájárult a konfliktus fellángolásához.
Putyin kijelentette: arra számítanak, hogy a racionálisan gondolkozó erők Ukrajnában, illetve a világ más országaiban nem fogják hagyni, hogy ez a helyzet tovább éleződjön, ellenkezőleg rákényszerítik az ukrán vezetést a minszki megállapodás végrehajtására

 

Érdekünk a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolattartás Oroszországgal

A magyar gazdaságnak és a magyar embereknek egyértelműen az az érdeke, hogy Magyarország a kölcsönös tisztelet alapján álló és a józan észre alapozó kapcsolatot tartson fenn Oroszországgal – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

szijjártó_NABSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

A külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülőtéren, Putyin érkezése előtt adott interjújában azt mondta: az elmúlt négy-öt évben most először van olyan helyzet, hogy a nemzetközi politika világa támogató, kedvező a magyar-orosz kapcsolatok szempontjából. Hozzátette: az elmúlt években nagyon komoly nyomás volt Magyarországon amerikai, nyugat-európai oldalról arra vonatkozólag, hogy ne tartson fenn pragmatikus együttműködést Oroszországgal. Szerinte ugyanakkor a világpolitikai változások most azt bizonyítják, hogy helyes volt a kölcsönös tisztelet alapján álló, a józan észre alapozó kapcsolatot fenntartani Oroszországgal, hiszen most már “egyre-másra látszik”, hogy a világ vezető országai, vezető politikusai is keresik a kapcsolatot Oroszországgal.

Fidesz: Magyarországnak érdeke a jó viszony Oroszországgal 
A Fidesz szerint Magyarország eminens gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal.
Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön, Budapesten adott sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, a kormánypárt sikeresnek és eredményesnek ítéli az Orbán-Putyin találkozót.
“Nagy örömünkre szolgál, hogy az orosz elnök ismét Magyarországra látogatott” – mondta, hozzátéve, Magyarországnak nehezen elképzelhető a gazdasági siker anélkül, hogy ne ápolna eredményes és kiegyensúlyozott viszonyt minden nagyhatalmi szereplővel, köztük Oroszországgal.
Kiemelte, Magyarországnak több gazdasági szempontból is fontos volt a csütörtöki találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén. Hidvéghi Balázs utóbbira példaként említette, hogy az elmúlt időszakban Magyarország 6,5 milliárd amerikai dollár értékben esett el exportbevételtől annak az “elhibázott szankciópolitikának” az eredményeként, amely “egy politikai problémából gazdasági problémát is létrehozott”, miközben a politikai problémát nem oldotta meg.
“Mi ezt kezdetektől fogva kritikával illettük” – húzta alá a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve, Magyarország érdeke, hogy gazdaságilag elmélyítse az együttműködést Oroszországgal.

Megjegyezte: a magyar külpolitikának kényelmesebb lett volna beállni “az Oroszországot folyamatosan bírálók kórusába”, azonban a magyar diplomáciát Budapestről irányítják, és kizárólag a magyar emberek érdekeinek megfelelő döntéseket hajlandók hozni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásáról azt mondta: a legfontosabb téma az energetika lesz, mostantól már 2021 utáni időszakról tudnak tárgyalni a magyar-orosz gázvásárlás tekintetében. Emellett napirenden lesz a paksi atomerőmű kérdése, a magyar-orosz ipari és nehézipari együttműködés, a Dunaferr helyzete, valamint kulturális témák és űrtechnológiai kérdések – tette hozzá.

Az Oroszországgal szembeni szankciókról szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta: 2013 és 2016 között a magyar vállalatokat 6,7 milliárd dollár veszteség érte az elveszett exportlehetőségek miatt, ez a pénz magyar cégek bevételéből hiányzik, magyar munkahelyeket sodort veszélybe, ezért a magyar cégeknek, a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy újra megnyíljanak az exportlehetőségek Oroszországba. “Nekünk az az érdekünk, hogy Oroszországnak jól menjen, és ehhez arra van szükség, hogy a politikai és gazdasági szempontból is kudarcnak bizonyuló szankciókat minél előbb megszüntessük” – mondta.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/78694/Budapesten_targyal_Vlagyimir_Putyin#sthash.pdpHYtOT.dpuf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: