Az ausztrál miniszterelnök kiborította Trumpot

2017. február 2. 14:08

WASHINGTON, 14:08

Az ausztrál kormány rá akar sózni több mint ezer migránst az Egyesült Államokra. Az Obama-adminisztráció még bele is ment volna az “üzletbe”, azonban Donald Trump hallani sem akar bármiféle ilyen ötletről.

Az Egyesült Államok szövetségese, Ausztrália komoly politikai gondot okozott a napokban Donald Trumpnak. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök állítólag annyira összeveszett az alig félórás telefonhívás végén Donald Trumppal, hogy lecsapták a telefont. A nézeteltérést az váltotta ki, hogy Turnbull még Barack Obamával kötött egy megállapodást, mely arról szólt, hogy a szigetország átpasszol 1250 migránst az Egyesült Államoknak.

 

Fotó: AFP

Az ausztrál miniszterelnök telefonon figyelmeztette Trumpot, hogy az egyezség az Obama-kormányzat utolsó heteiben létrejött, így figyelmeztette Trumpot, hogy az új vezetés nem állhat el a megállapodástól. A két fél végül egymásra csapta a telefont. Az új amerikai elnök Twitter-oldalán is felháborodásának adott hangot.

Do you believe it? The Obama Administration agreed to take thousands of illegal immigrants from Australia. Why? I will study this dumb deal!

 

Trump azért megjegyezte Turnbullnak, hogy a beiktatása óta beszélt Enrique Pena Nieto mexikói, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, azonban azok a tárgyalások messze jobban sikerültek.

Ez volt a legrosszabb telefonhívásom idáig”

– fogalmazott az amerikai elnök.

  De miről is szól a botrányos egyezség?

Ausztrália híres arról, hogy milyen szigorú migránspolitikát folytat. Az országba érkező illegális bevándorlókat leginkább az óceániai szigetvilág egyes területein, leginkább Naurun lévő migránstáborokban szállásolják el. A politika lényege, hogy a migránsokat nem saját területükön helyezik el, nem engedik be a súlyosabbnál súlyosabb problémával rendelkező illegális bevándorlókat, hanem inkább fizetnek az egyik szigetország eladósodott kormányának, hogy ott legyenek a migránsok. Természetesen az ausztrál kormány építi oda a táborokat, valamint az ott lévők ellátását is ők állják.

Ennek ellenére Turnbull megállapodott Obamával, hogy a 2017-es év folyamán átadnának összesen 1250, javarészt a legszegényebb, legnincstelenebb ázsiai országokból származó bevándorlót.

Nem meglepő, hogy Trump nem akarja átvenni őket, főleg azután, hogy az előző héten egy elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai migránsok befogadását, és 120 napra felfüggesztette az egyes muszlim országokból érkező emberek beutazását az Egyesült Államokba.

Az eredeti tervek szerint a két politikus egy órán át tárgyalt volna a telefonon, ám a Fox News szerint csupán 25 percnyi beszélgetés után a felek bontották a vonalat.

Az újságírói kérdésekre az ausztrál politikus nem volt hajlandó válaszolni, mondván, ez egy privát téma és csak kettejükre tartozik.

(El País, Fox News, Washington Post, News.com.au)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: