Minden, amit Putyin látogatásáról tudnod kell

2017. január 31. 11:58

Csütörtökön az egész belvárost lezárják az orosz elnök érkezése miatt.

 

Vlagyimir Putyin a világ négy leginkább veszélyeztetett vezetője között van, ezért magyarországi látogatása során is hármas védelmet kap: a magyar hatóságok és titkosszolgálatok mellett az orosz szolgálatok és saját testőrsége is védi majd.

Putyin látogatása nemcsak a belvárost, de Ferihegyet is befagyaszthatja egy kis időre február 2-án.

Szakaszosan és időszakosan lezárják majd a február 2-án 11 óra 30 perctől 13 óráig, illetve 17 órától 19 óra 30 percig a Liszt Ferenc-repülőtér „E” portája – 4-es út – M0-s autóút – M3-as bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca útvonalat, valamint az ezt keresztező utakat is.

Csütörtökön, február 2-án 0 órától 20 óráig lezárják a Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Báthory utca – Hold utca – Hercegprímás utca – Arany János utca – Nádor utca – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart által határolt területet.

Az orosz elnök gépének magyar légtérbe érkezésekor légtérzárlat lép életbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felett. Nem tudni, hogy a gép pontosan merről érkezik. Találgatások szerint Szlovákia felől lép majd be a magyar légtérbe, de az is lehet, hogy Szerbia felől fog közelíteni. Oroszországból két-három azonos típusú gépet indítanak eltérő időpontokban, különböző repülőterekről, de az titok, hogy az elnök melyik gépen lesz.

Múlt pénteken már Budapestre érkezett egy előkészítő csoportot biztonsági és titkosszolgálati emberekkel, akik a Terrorelhárítási Központ munkatársaival közösen részt vesznek az előkészületekben. A Magyar Idők cikke szerint a gyorsforgalmi út tilos Putyin konvojának, ugyanis nincs menekülési útvonal. Szóba jöhet még az M5-ös is egyéb mellékútvonalak mellett.

Az utolsó pillanatban a biztosítás orosz parancsnoka határoz, merre viszik Putyint, és ebbe a döntésbe maga az elnök sem szólhat bele.

Putyin érkezése előtt egy nappal, február 1-jén landol az orosz külügyminiszter gépe, valamint február 2-án az orosz elnöki gépet megelőzi majd a Putyint Budapesten szállító páncélozott járművet cipelő repülőgép. Az elnök repülőgépét oroszországi és baráti légtérben orosz vadászgépek kísérik, a magyar egyben NATO-légtér is, így itt a magyar Gripenek kísérik majd, előzetes NATO-engedély alapján.

Putyin külföldön általában Mercedes S600 Pullman Guard típusú, hat és fél méter hosszú, 300-350 millió forintba kerülő, páncélozott, 5,1 tonnás járművel közlekedik. Ami a legmagasabb, VR10-es ballisztikai besorolású, nem fog rajta az M60-as géppuska, de még a páncélököl vagy a kézigránát sem. Defektmentes abroncsain 80 kilométeres sebességgel halad tovább, ha kilövik a gumikat, robbantás esetén automatikus tűzoltó berendezés lép üzembe.

Fotó: AFP

Putyin elnök feltételezett útvonalát a TEK mesterlövészei is biztosítják majd. A TEK közlése szerint a védelem nemcsak Putyin életének, testi épségének megóvására terjed ki, hanem a tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére, hivatalos programja során az egészségügyi ellátás biztosítására is.

A nemzetközileg védett személyek biztosítása érdekében a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette és ezeket a látogatás végéig fenntartja.

Az intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció megtiltását sem, de lehetőséget biztosít a védett személyek biztonságának garantálása és a közlekedési útvonalak biztosítása érdekében számos rendőri intézkedés bevezetésére.

A TEK felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy az orosz küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor.

Mivel már szerdán útlezárások várhatók, ezért útnak indulás előtt érdemes tájékozódni a Police.hu vagy a Tek.gov.hu oldalon

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: