DONALD TRUMP A DEMOKRÁCIA MŰKÖDÉSEKÉNT ÉRTÉKELTE A SZOMBATI „NŐK MENETÉT”

MTI
A demokrácia működéseként értékelte Donald Trump az Egyesült Államokban szombaton tartott „nők menete” tüntetéssorozatot. Az elnök vasárnap Twitter-üzenetekben reagált az előző napi, világszerte több mint egymillió embert megmozgató tiltakozó megmozdulásokra.

Első bejegyzésében az elnök szarkasztikusan megjegyezte: „azzal a benyomással néztem a tüntetéseket, hogy éppen most volt egy választás. Ezek az emberek miért nem szavaztak? A celebek károsak”.

Az ezt követő üzenetben már másként fogalmazott. „A békés tüntetések demokráciánk egyik próbáját jelentik. Akkor is, ha nem mindig értek egyet, elismerem az emberek jogát véleményük kifejezésére” – írta második Twitter-bejegyzésében az új amerikai elnök.

A különböző nőjogi szervezetek és csoportok által szervezett megmozdulásra szombaton az Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A tüntetők a Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba. Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak. A sokféle céllal érkező tüntetőket egyetlen dolog tartotta össze:, mégpedig a Trump-ellenesség.

Egy harmadik, ugyancsak vasárnapi Twitter-üzenetben Trump kiemelte a beiktatás televíziós nézettségét. „31 milió ember nézte a beiktatást, 11 millióval többen, mint négy évvel ezelőtt” – írta.

A Nielsen közvéleménykutató szombati közlése szerint 30.6 millió amerikai követte a televíziós képenyők előtt a beiktatási ceremóniát, többen, mint 2013-ban Barack Obama második beiktatását. Akkor 20.6 millióan figyelték az ünnepségeket. Obama első beiktatásakor a felmérések 38 millió nézőről számolak be. A rekordot Ronald Reagan tartja, akinek első elnöki beiktatását 42 millióan követték a tévéképernyők előtt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: