TRUMP ÜZENT A VILÁGNAK: AMERIKA MINDENEKELŐTT

Visszaadjuk a hatalmat a népnek – üzente Amerikának és a világnak az Egyesült Államok 45. elnöke, Donald Trump, akit pénteken Washingtonban iktattak hivatalába. Eskütétele utáni beszédében azt hangsúlyozta, hogy hivatalba lépésével nem szokványos hatalomátadás történik, hanem „visszaadjuk a hatalmat a népnek”. Meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak, s együtt építik újra az országot mindenki javára.

 

rtr-trump-inauguration-19-jc-170120_16x9_992

 

Történelmi lehetőség előtt a magyar–amerikai viszony

 

 

 

 

A nyugati világ társadalmainak többsége Donald Trump mellett áll – fogalmazott pénteken Bayer Zsolt publicista a Jobb világrend beiktatási parti elnevezésű rendezvényen. Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált az USA új elnökének.

Az elnök ezúttal nem kampányszlogenjét ismételte meg, hogy „ismét naggyá tesszük Amerikát”, hanem azt mondta: „Amerika mindenekelőtt”. Véleménye szerint a politikusok mostanáig nagyon jól éltek, de közben gyárak zártak be, és munkahelyek szűntek meg. „Gyártsunk amerikai termékeket, vásároljunk amerikai árut” – fogalmazott Donald Trump. Új vízió mentén fogják irányítani az Egyesült Államokat, és ezentúl minden döntés alapja az lesz, hogy az előnyös-e az országnak, jelentette ki.

Beszédében kitért arra is, hogy az amerikai haderő „szomorúan” leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt. Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegényedett – mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy Amerika nem akarja más országokra ráerőltetni a saját értékrendjét. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, majd fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.

Elődje, Barack Obama üdvözli az új elnököt, akit tapssal köszönt Bill és Hillary Clinton, illetve George W. Bush és felesége

Donald Trump kiemelte, hogy elérkezett a cselekvés ideje. Az új amerikai elnök mindenekelőtt új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet. Hangsúlyozta, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technológiák és energiaforrások alkalmazására. Trump köszönetet mondott elődjének, Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban. A beiktatási ceremónia százezres tömeg előtt zajlott.

Az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen – jelentette az MTI. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor. Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, míg Barack Obama első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta.

A ceremónia után Obama és családja helikopteren elhagyta az amerikai fővárost. Nem költöznek vissza Chicagóba, hanem rövid kaliforniai vakáció után visszatérnek Washingtonba.

TÜNTETÉS

Autókat és kirakatokat törtek össze tüntetők pénteken Washingtonban a Capitoliumnál tartott ünnepség előtt Donald Trump elnöki beiktatása ellen tiltakozva.

Washingtonban nem mindenki örült a beiktatásnak

Washington belvárosában betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megrongáltak egy McDonald’s gyorséttermet és egy Starbucks kávézót. Az erőszakos akciók végrehajtói a jelek szerint kifejezetten az amerikai kapitalizmus jelképeinek számító vállalatokat szemelték ki célpontul. Többen a rohamrendőrökkel is összecsaptak, mintegy ötven embert őrizet- be is vettek a hatóságok. A hétvégén több amerikai nagyvárosban készülnek tiltakozó akciókra.

Forrás: Reuters

AZ ELSŐ BEJELENTÉS

A pénteken hivatalba lépett amerikai kormányzat egyik első intézkedéseként korszerű rakétavédelmi rendszert szándékozik kifejleszteni az Iránból és Észak-Koreából indított esetleges támadások ellen – közölte a Fehér Ház. Az elnöki hivatal honlapjára percekkel Donald Trump elnöki beiktatása után tették fel az erről szóló közleményt. Egyelőre nem derül ki belőle, hogy a lehető legkorszerűbbként említett rendszer miben különbözne a jelenleg fejlesztés alatt álló rakétavédelmi rendszerektől. A Fehér Ház honlapjának kinézete is megváltozott az új amerikai elnök beiktatása után, teljesen megfrissült, az egyetlen sajtóanyag egyelőre Trump beiktatási beszéde. (MTI)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: