Új elnöke van az Egyesült Államoknak

Esküt tett Donald Trump, aki szerint Amerika mindenekelőtt való

MH/MTI – 2017.01.20. 16:39

Százezres tömeg előtt Washington belvárosában beiktatták hivatalába Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. A ceremónia episzkopális istentisztelettel kezdődött, majd teázással folytatódott a Fehér Házban. Ezt követően Trump a Capitoliumhoz ment, ahol letette esküjét és elmondta beiktatási beszédét. 

 

trump_biblia576Reuters/Carlos Barria

Helyi idő szerint fél 11-kor kezdtek a korábbi elnökök és a jelenlegi tisztviselők megérkezni a Capitolium lépcsőjére. Donald Trump, felesége, Mike Pence és felesége, illetve Barack és Michelle Obama után lépett a nagyközönség elé. 

Orbán Viktor levélben gratulált az új elnöknek
Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált pénteken Donald Trumpnak, az Egyesült Államok új elnökének. Levelében Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Donald Trump “történelmi választási győzelme erős felhatalmazást ad az amerikai néptől a változtatásokhoz”. Szerinte a világnak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, ami új és bátor megközelítést kíván. “Egyre bővülő gazdasági kapcsolataink, régi keletű együttműködésünk olyan területeken, mint például a terrorizmus elleni harc, valamint hasonló vélekedésünk a gazdaság- és biztonságpolitikáról, állampolgáraink biztonságáért érzett felelősségünkről, az országhatár-ellenőrzésről és a migrációról, történelmi lehetőséget nyújt arra, hogy közösen alakítsuk a jövőt” – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor a levélben kiemelte, hogy örömmel várja Magyarország és az Egyesült Államok “régi keletű, erős és szívélyes kapcsolatainak további elmélyülését”. A miniszterelnök abban bízik, hogy a folytatódó partneri viszony révén képesek lesznek megküzdeni a kihívásokkal, és élni a lehetőségekkel. A magyar kormányfő gratuláló levele végén ismét támogatásáról biztosította a beiktatott amerikai elnököt.

Roy Blunt szenátor, az esemény ceremóniamestere lépett először a mikrofonhoz, hogy köszöntse az egybegyűlteket, és feliidézett több korábbi elnöki beiktatást. Majd több ima következett.

Beiktatták hivatalába Mike Pence-t, az Egyesült Államok új alelnökét pénteken Washingtonban. A hagyomány szerint először mindig az alelnök teszi le az esküt, arra az esetre, hogy az elnök helyébe léphessen, ha ez utóbbival történik valami.

Fidesz: Donald Trump új korszakot jelez
A Fidesz szerint Donald Trump megválasztása új korszakot jelez, amelyben a “politikai korrektség véleménydiktatúráját felválthatja az egyenes beszéd, ideológiák helyett pedig a józan ész alapján születnek döntések”. A Fidesz kiemelte, az Egyesült Államok Magyarország szövetségese: szoros és fontos a két ország együttműködése gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekben. Emellett olyan közös értékek is összekötnek bennünket, mint a szabadság, az emberi méltóság és a bátorság tisztelete – tették hozzá. “A következő négy év munkájához sok sikert és jó egészséget kíván a Fidesz az Egyesült Államok 45. elnökének” – fogalmazott közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Donald Trump megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követte Pence eskütételét. Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor. Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött.

A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta. Az eskütétel után Trump elkezdte elmondani beiktatási beszédét, amelynek főgondolata volt, hogy “Amerika mindenekelőtt való”. Trump azt hangsúlyozta, hogy hivatalba lépésével nem szokványos hatalomátadás történik, hanem “visszaadjuk a hatalmat a népnek”.  Az új elnök – programjához híven – munkahelyteremtést ígért, és hogy az “eddig elfelejtettek, többé nem maradnak észrevételenek”. Hangsúlyozta, hogy az amerikai családok jóllétéért fog dologzni, mind belföldön, mind pedig külföldön, így például az iszlám terrorizmust el fogja törölni a föld színéről. Ugyanakkor azt is kiemelte, az amerikai patriotizmusban nincs helye semmiféle előítéletességnek.

Ferenc pápa: Trump törődjön a szegényekkel, tetteit gazdag erkölcsi értékek vezéreljék
Az új amerikai elnök törődjön a szegényekkel és a kirekesztettekkel, az emberi méltóságot és a szabadságot szolgálja, gazdag erkölcsi értékek vezéreljék tetteit – ezt az óhaját fejezte ki pénteken Ferenc pápa a Donald Trumphoz beiktatása után intézett üzenetében. “Olyan időszakban, amikor emberi közösségünket súlyos humanitárius válságok sújtják, olyanok, melyek messze tekintő és egységes politikai válaszokat követelnek, arra kérem Önt, hogy döntéseiben gazdag lelki és erkölcsi értékek vezéreljék, ezek az értékek alakították ugyanis az amerikai nép történelmét és nemzetének elkötelezettségét az emberi méltóság és a szabadság előmozdítása iránt az egész világon” – olvasható az üzenetben. A katolikus egyházfő jókívánságait fejezte ki az Egyesült Államok új elnökének, biztosítva őt arról: azért fog imádkozni, hogy a mindenható Isten elegendő bölcsességet és erőt adjon felelősségteljes tisztségének ellátásban. Amerika nagyságának továbbra is az legyen a mércéje, hogy mennyire törődik a szegényekkel, a kirekesztettekkel, a szükségben szenvedőkkel – fejezte ki erre vonatkozó kívánságát Ferenc pápa.

Kijelentette továbbá, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat  fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technolgiák és energiaforrások alkalmazására, emellett új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet. A gazdaság kapcsán megjegyezte, az Egyesült Államok eddig más országok hadseregeit finanszírozta, közben pedig az országban egyik gyárat zárták be a másik után, de leszögezte, ez már a múlté, innentől új vízió fogja kormányozni a nemzetet.

Stoltenberg is üdvözölte az új elnököt
Jens Stoltenberg NATO-tőtikár az észak-atlanti szövetség nevében gratulált a 45. amerikai elnök, Donald Trump beiktatásához pénteken Brüsszelben kiadott közleményében. Stoltenberg ebben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a NATO 1949-es washingtoni megalapításától kezdve vezető szerepet töltött be a katonai szövetségben és továbbra is kimutatja “sziklaszilárd” elkötelezettségét a közös biztonság mellett. Aláhúzta, a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, amelynek erőssége jó az Egyesült Államoknak és Európának egyaránt. Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megkezdheti a szövetséget megerősítő közös munkáját Donald Trump elnökkel az olyan változó kihívásokra való válaszadás érdekében, mint a terrorizmus, valamint a szövetségesek közötti tehermegosztás kérdésében. Nyilatkozata szerint az új amerikai elnök részvételével még idén NATO-csúcstalálkozót tarthatnak.

Az Egyesült Államok 45. elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak s együtt építik újra az országot mindenki javára. Donald Trump köszönetet mondott Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban.

Az elnök azzal zárta beszédét, hogy együtt “ismét naggyá tesszük Amerikát”.

Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik.

A ceremónián az amerikai himnuszt Jackie Evancho adta elő. A 16 esztendős énekesnő az America’s Got Talent című tehetségkutatóban tett szert nemzetközi hírnévre, miután 2010-ben a műsor ötödik évadában második helyezést ért el.  Ugyanabban az évben bemutatkozó albuma platinalemez lett, ilyen fiatalon ezt a sikert azóta sem tudta elérni egyetlen szólóelőadó sem. Evancho ugyancsak 2010-ben egyébként azon az ünnepségen is fellépett, melyen Obama meggyújtotta az Egyesült Államok karácsonyfájának fényeit, sőt Ferenc Pápa 2015-ös philadelphiai látogatásán is szerepelt.

Obama és családja elhagyta Washingtont

Donald Trump beiktatását és beszédét követően a hagyományoknak megfelelően a Capitolium mellett landoló elnöki helikopterre szállva hagyta el az amerikai fővárost az Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama és családja. A demokrata párti volt elnök és a volt first lady kezet fogott republikánus párti utódjával, majd a helikopter a közeli Andrews légibázisra vitte őket.

Sigmar Gabriel: Az Egyesült Államok maradjon a szabadság országa
Az Egyesült Államok maradjon a “szabadság országa” – erre intette Sigmar Gabriel német alkancellár Twitter-üzenetében Washingtont, röviddel Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatását követően. “Kedves Egyesült Államok, maradj a szabadság országa és a bátrak hona! (Liebe USA, stay the land of the free and the home of the brave)” – írta Gabriel, üzenetében az amerikai himnusz egy részét idézve. Korábban Sigmar Gabriel Berlinben arra szólított fel, hogy öntudatosan kell fellépni Trumppal szemben. “Öntudatosnak kell lennünk. Sem a németeknek, sem az európaiaknak nincs okuk a félelemre, vagy arra, hogy csüggedtek legyenek” – jelentette ki az alkancellár.

A légitámaszponton tapsoló emberek csapata fogadta a távozó exelnököt, aki rögtönzött sajtótájékoztatón, pár szóban üdvözölte híveit. Megköszönte támogatásukat és leszögezte, hogy ők bizonyították számára “a reménység hatalmát”. Majd hozzátette, hogy elnöksége “soha nem rólunk, hanem rólatok szólt”.

Obamáék azonban nem költöznek vissza Chicagóba, hanem rövid kaliforniai vakáció után visszatérnek Washingtonba.

trump_melania_templom576Reuters/Joshua RobertsTemplomi szertartásssal kezdődött a beiktatásának programja

Templomi szertartásssal kezdődött Donald Trump beiktatásának programja helyi idő szerint péntek reggel . A szertatás után a megválasztott elnök és felesége a Fehér Házba ment, ahol a távozó elnök, Barack Obama és felesége a hagyományokhoz hűen közös teázáson fogadta őket. A reggeli templomi szertartásra a Fehér Ház mellett lévő episzkopális templomban került sor.

Barack Obama pénteken reggel Twitter-üzenetben búcsúzott, és bejelentette egy – nevét viselő – alapítvány életre hívását. “Nagy megtiszteltetést jelentett számomra, hogy szolgálhattam. Önök jobb emberré tettek engem” – írta a távozó elnök.

Az amerikai médiumok élőben közvetítik, a beiktatás napjának történéseit, a nyomtatott lapok internetes kiadásain szintén azonnal követhetőek az események. “Kezdődik a Trump-korszk” – írta címlapján a Politico. A The Washington Post is új korszak kezdetéről írt, a The New York Times Donald Trump “figyelemre méltó hatalomra emelkedését” emelte ki, azt hagsúlyozva, hogy Donald Trump egy megosztott ország irányítását veszi át. “A 45. elnök beiktatása évtizedes politikai lázadás csúcspontja” – írtaThe Wall Street Journal.

trump_melania_obamasReuters/Jonathan ErnstKözben a vendégek már sorra érkeztek a Capitoliumhoz. George W. Bush elnök és felesége érkezésükkor az újságíróknak elmondta, hogy édesapja, a korábbi elnök, George H. Bush állapota egészségi állapota javul.

A hivatalos ceremónia helyi idő szerint fél tizenkettőkor, Mike Pence megválasztott alelnök beiktatásával kezdődik, Donald Trump pontban déli tizenkettőkor tesz esküt, majd mondja el beiktatási beszédét. Szóvivője, Sean Spicer szóvivő csütörtöki közlés szerint az Egyesült Államok 45. elnöke rövid beszédet mond majd és nem politikai programot hirdet, hanem víziót osztja meg hazája jövőjéről.

Londoni tüntetők: Hidakat építs, ne falakat!
Hidakat építs, ne falakat! feliratú posztert helyeztek el pénteken a londoni Tower hídon brit tüntetők. A tüntetők a két gótikus torony közötti forgóhídon rózsaszín betűket feltartva üzenték, hogy Cselekedj most!, mások pedig a Temzén elhaladó motorcsónakra tűztek ki egy fekete zászlót Hidakat építs, ne falakat! felirattal. A brit parlament mellett, a Westminster hídra a tüntetők Bevándorlók, Isten hozott benneteket és A migráció régebbi, mint a nyelv feliratú posztereket tűztek ki.  A mintegy kétszáz londoni tüntető kilenc temzei hídról Hidakat építs, ne falakat!, illetve Együtt az iszlamofóbia ellen feliratú zászlókat dobált le, Trump két legvitatottabb terve, a mexikói határ menti falépítés és a moszlimok Egyesült Államokba való belépésének korlátozása ellen tiltakozva.

Tüntetések kísérték a beiktatást

Autókat és kirakatokat törtek össze a Donald Trump amerikai elnöki beiktatása ellen tiltakozó tüntetők pénteken Washingtonban, miközben a Capitoliumnál tartandó ünnepségre egymás után érkeztek a vendégek.  Washington belvárosában a Donald Trump ellen tüntetők betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megtámadtak egy McDonald’s gyorséttermet és összetörtek a környéken parkoló autókat is. A rendőrség szétoszlatta a protestálókat. Csütörtökön este New York mllett, és Washingtonban is volt egy kisebb, de azonnal feloszlatott tüntetés, amelyen a protestálók elégettek egy Trump-sapkát.

Lapjelentések szerint tüntetésre készülnek a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) nevű mozgalom tagjai és feminista csoportok is. Ugyanakkor – szintén Washington belvárosában – Trumpot támogató motorosok is gyülekeznek, “Amerika hallja meg a hangunkat, zúgjunk Trumpért!” feliratú táblákkal.

A Szabadság téren Trumpot köszöntő rendezvényt tartottak

Beiktatása alkalmából Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét köszöntő rendezvényt tartottak péntek este a budapesti Szabadság téren, az amerikai követséggel átellenben álló Ronald Reagan-szobornál.

Bayer Zsolt újságíró arról beszélt a Jobb világrend beiktatási party elnevezésű rendezvényen, hogy az eddigi elnöknek, Barack Obamának “gyakorlatilag semmit nem sikerült megvalósítania nagy terveiből”, majd az Index hírportál cikkét idézve hozzátette: az elmúlt években Amerika megosztottabb, erőszakosabb és liberálisabb lett. Ez utóbbi olyan ügyek elfogadottságának növekedésében nyilvánult meg, mint a droghasználat, az azonos neműek házassága vagy az abortusz – közölte.

Ez a szánalmas mérleg ki is jelöli az új elnök mozgásterét és feladatait – mondta, a mozgásterét nagynak, a feladatait óriásinak nevezve. Donald Trumpnak tudnia kell, hogy “a világ társadalmainak döntő többsége nem tud és nem is akar azonosulni ezekkel a beteg, ócska halálkultuszokkal”, amelyek a liberális társadalmi ügyeket jelentik – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok most hivatalba lépő elnökének meghatározó szerepe lesz a leáldozóban lévő helyébe lépő új világrend kiépítésében. “Ez óriási feladat lesz, de tudnia kell, hogy a nyugati társadalmak többsége Ön mellett áll” – üzente Donald Trumpnak. Hozzátette, ezek az emberek ugyanazt akarják, mint Trump választói: békében, nyugalomban élni, saját mértékük, tradícióik, értékrendjük szerint, erős nemzeti közösségben és egymást kölcsönösen tiszteletben tartva, az észszerű, előnyös együttműködés keretei között.

Tóth Gy. László politológus a rendezvényen felolvasott üzenetében arról írt: napjainkban “a fehér, nyugati, keresztény gyökerű civilizáció igyekszik megszabadulni a baloldali és liberális értelmiségi csoportok szellemi diktatúrájától, életidegen és hazug beszéd- és gondolkodásmódjától”. Megfogalmazása szerint abban bízhatunk, hogy az új amerikai elnök “mentes lesz elődei küldetéstudatától és ideológiai megszállottságától”.

Szilágyi Ákos, a New York-i magyar televízió munkatársa, az esemény szervezője a néhány száz résztvevő előtt azt emelte ki: Hillary Clinton a keresztény fehér férfiak voksain bukott el, amivel “a kereszténység is győzelmet aratott ezen a választáson”.

A budapesti amerikai nagykövetség előtt Obamát méltatták

Barack Obama távozó amerikai elnököt búcsúztatta az amerikai Demokrata Párthoz köthető Democrats Abroad – Hungary nevű szervezet pénteken Budapesten, a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt. A mintegy húsz aktivista gyertyákat gyújtott, illetve transzparenseket lobogtatott, így köszönve meg a demokrata párti amerikai elnök nyolcéves tevékenységét. Köszönetet mondtak Colleen Bell amerikai nagykövet tevékenységéért is. Mint azt Módly Annamária, a szervezet aktivistája  elmondta, a Democrats Abroadot 1964-ben jegyezték be Washingtonban, és például az idei demokrata konvencióra is nyolc küldöttet delegált a politikai civil szervezet. Olyan ügyeket képviselnek a világ 41 országában, amelyek a külföldön élő amerikai állampolgárokat érintik, többek között szavazásra toborozzák külföldön az amerikaiakat.

A rendezvényen a többi között olyan transzparenseket tartottak a magasba, mint a Függetlenségi nyilatkozat kezdő mondatát tartalmazó “Mi vagyunk a nép”, illetve Obama jelmondatát, az “Obama hope”-ot. Ezenkívül angol nyelven a remény-gyűlölet felirat szerepelt az egyik molinón, a remény szerintük a Demokrata Pártot, a gyűlölet pedig az amerikai Republikánus Pártot fémjelzi.

Melania Trump szülővárosában is tartanak rendezvényeket
Különböző rendezvényeket tartanak Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatása alkalmából felesége, Melania Trump szülővárosában, Sevnicában a hétvégén – közölte a szlovén sajtó pénteken. Több mint száz vendéget várnak a beiktatás napján egy jótékonysági estre a Dolnisek étterembe, amelynek tulajdonosa, Mitja Dolnisek a sevnicai Rotary Club elnöke. A vendéglőben szlovén és amerikai ételeket szolgálnak majd fel, a meghívottak között lesz többek között Srecko Ocvirk polgármester és számos újságíró is.  A vendégek már délután gyülekeznek, és élőben követhetik az amerikai elnök beiktatását egy kivetítő vásznon. Ez alkalomra pattogatott kukoricát és sevnicai szalámit kínálnak a szervezők. Egy olyan étteremről van szó, ahová szívesen jártak Melania szülei, Amalija és Viktor Knavs. A Knavs család fenntartotta ugyan családi házát Sevnicában, de ideje nagy részét már New Yorkban tölti. A polgármester a Planet TV kereskedelmi csatornának azt mondta: bízik abban, hogy az új first lady jótékony hatással lesz Szlovénia, valamint a város turisztikai és egyéb kínálatára. Hozzátette, hogy azok a külföldi újságírók is megváltoztatták véleményüket, akik az amerikai kampány alatt készítettek riportokat a városról, amelyet úgy próbáltak meg bemutatni, mint valami kommunista hagyatékot, tönkrement iparral. Most viszont valóban érdeklődnek az itt élő emberek és a táj szépsége iránt – hangsúlyozta.

Lengyelország és Litvánia reménykedve várja Trump hivatalba lépését
Lengyelország és Litvánia reménykedve tekintenek Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépésére – közölte pénteken közös varsói sajtótájékoztatóján Witold Waszczykowski lengyel és Linas Linkevicius litván külügyminiszter. “Abban a reményben üdvözöljük az új amerikai kormányzatot, hogy térségünk biztonsági kérdései is terítékre kerülnek” – jelentette ki a lengyel diplomácia feje. Hozzátette, hogy korábban hét éven át senki sem törődött az Egyesült Államokban Kelet-Európa biztonságával, “csak 2015-ben döntöttek a NATO keleti szárnyának megerősítéséről”. Witold Waszczykowski reményét fejezte ki, hogy Trump csapata eleget tesz annak a döntésnek, amely szerint amerikai csapatokat vezényelnek a NATO keleti szárnyába, és “Közép- és Kelet-Európa az Egyesült Államok globális politikájának fontos eleme lesz”. Linas Linkevicius elismerte, hogy Litvániában “figyelemmel követnek az Egyesült Államoktól érkező minden jelet”. “Meg kell győznünk partnereinket, hogy fontos és gyümölcsöző a velünk folytatott együttműködés” – mondta. “Amikor Trump csapatának az elképzeléseit halljuk, az a benyomásunk, hogy meg tudjuk jósolni a fejleményeket” – emelte ki, hozzáfűzve, hogy ezzel együtt “tenni kell a dolgunkat, önállóan kell cselekednünk”.

 

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/77546/Uj_elnoke_van_az_Egyesult_Allamoknak#sthash.SAygffYR.dpuf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: