ZŰRZAVAR A JOBBIKBAN VONA SZAVAI MIATT

A PÁRTELNÖK AZ ÚJSÁGÍRÓK FELELŐSSÉGRE VONÁSÁRÓL ÉRTEKEZETT
 
Egyre nagyobb ellentétek feszülnek a Jobbikon belül, miután a párt elnöke mostanában a korábbi állásfoglalásához képest gyökeresen másként nyilatkozik a párt és szavazóbázisa számára meghatározó kérdésekről. Közben az eddigi szimpatizánsok különböző internetes fórumokon szedik ízekre Vona Gábor homoszexuálisokkal és a mecsetépítésekkel kapcsolatos kijelentéseit, a pártelnök pedig már nekiment a szerinte kormánypárti újságíróknak is.
images-2

– Nem értünk egyet Vona Gáborral ebben a kérdésben, én országos szinten sem akarok mecsetépítést – jelentette ki lapunknak Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere.

– Európában egy olyan iszlamizáció zajlik, amelyet Törökország és arab államok pénzelnek. Éppen most kaptam Finnországból egy e-mailt arról, hogy Helsinkiben bahreini pénzből gigamecsetet akarnak építeni. Én nem szeretnék ilyet Magyarországon – szögezte le Toroczkai László.

A Jobbik volt képviselője, Zagyva György Gyula, amikor még tüntettek a Pride ellen

Emlékezetes, Ásotthalom önkormányzata korábban olyan rendeletet hozott – a jogszabályt az Alkotmánybíróság vizsgálja majd –, amely szerint nem lehet a településen mecsetet építeni, közterületen megtiltják a burka, a burkini és a csador viselését, illetve szintén közterületen tiltják a homoszexuális propagandát. A politikus emlékeztetett, az ásotthalmi rendelettel éppen az volt a céljuk, hogy példát mutassanak más önkormányzatoknak és a kormánynak, és máshol se épüljenek mecsetek.

– Nem biztos, hogy a rendeletalkotás a legjobb megoldás, de mi éppen ezért a helyi építési szabályzatot is módosítottuk annak érdekében, hogy Ásotthalmon ne legyen mecsetépítés. S így nálunk nem is lesz, akkor sem, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a rendeletet – hangsúlyozta a Jobbik alelnöke.

Toroczkai Lászlót azután kerestük meg, miután a Jobbik elnöke az egyik kereskedelmi televízió műsorában arról beszélt, hogy engedélyezné Magyarországon mecsetek építését, és még az üldözött keresztényeknek sem biztosítana menedéket. Vona Gábor ezt az RTL Klubon nyilatkozta, holott 2008-ban még arról beszélt, hogy hatalomra kerülésük esetén be fogják zárni a TV2-t és az RTL Klubot, és porig fogják rombolni székházukat. A Jobbik tegnap közleményben tudatta, hogy egyetlen világvallással szemben sem kívánnak tiltást bevezetni, és a megoldást a migránsok beáramlásának megakadályozásában látják.

A pártelnök nemrég a Reuters hírügynökségnek adott interjújában úgy nyilatkozott: a szétesőben lévő baloldal szavazóival nyerné meg a 2018-as választást. Úgy fogalmazott: Hidakat kell építenünk, de nem a baloldali pártokhoz, hanem a baloldali szavazókhoz, szerinte a Jobbiknak van üzenete és programja a korábbi bal- és jobboldaliaknak egyaránt.

Erre a hídépítésre lehet az egyik példa, hogy a Jobbikhoz köthető N1 TV műsorába a liberális jogvédő Papp Réka Kingát, a Klubrádió műsorvezetőjét hívták be kérdezőnek, aki 2014 nyarán a Kettős Mérce sajtószabadság-tüntetéseinek szónoka volt.

Vona Gábor most éppen Papp Réka Kingának nyilatkozta azt, hogy homoszexuálisnak lenni természetes dolog, nem bűn. Emlékezetes, 2012-ben a Jobbik még törvényjavaslatot nyújtott be az „egyes szexuális magatartászavarok visszaszorítása érdekében szükséges” törvénymódosításokról.

Az úgynevezett cukiságkampány előtti tervek szerint még három év börtönnel büntették volna a „más azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolatot (fajtalanság), illetve azt, aki egyéb más szexuális magatartászavart nagy nyilvánosság előtt népszerűsít”. De ezen kívül öt évet kaphatott volna aki „a fajtalanságot vagy más szexuális magatartászavart írásban, kép- vagy hangrögzítés, illetőleg más berendezés útján reklámozza vagy ilyen cselekményben közreműködik”.

A törvényjavaslatban az is benne volt, hogy aki a homoszexualitást „nagy nyilvánosság előtt úgy tünteti fel normális szexuális viselkedésként, hogy nem vezeti a népszerűsítés szándéka, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”. Ez vonatkozhatott volna például kéz a kézben sétáló azonos neműekre, vagy az utcán csókolózó homoszexuális párokra is.

Közben a Jobbik volt alelnöke, Novák Előd tegnap a Facebookon azt írta: a nemüket megváltoztató személyek betegek és reklámmal szaporodnak, korlátozni kellene a homoszexuális és egyéb deviáns propagandát, beleértve a provokatív felvonulásukat, ahogyan ezt a Jobbik ígérte tavaly is. A volt alelnök felhívta a figyelmet egy másik bejegyzésre is, amelyben a Jobbik budapesti szervezete mély felháborodással értesült arról, hogy a fővárosban ismét vonulhatnak „a beteg, deviáns” emberek. Novák egyébként nem sokkal a megjelenése után törölte az írást.

A szimpatizánsok szerint a vezetője „leszalámizza” az egykori radikális szervezetet

A Jobbik elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón az újságírókat sem kímélte. A korrupciós ügyekről tartott sajtóeseményen Vona arról értekezett, hogy azt a sajtót is eléri a törvény ereje, amely a kormányt kiszolgálja, vagyis azoknak is felelniük kell, akik az ország szétlopásának média- és politikai hátterét biztosították. Kérdésre kifejtette, arra gondol, ha egy újságíró korrupciós ügyekről tud, de nem tesz feljelentést, hanem asszisztál és elrejti azt.

Vona legújabb kijelentése nem csak több vezető párttársának, de a szavazóik jó részének sem tetszik. A bátrabbak hangot is adnak véleményüknek, például a Jobbik egyik régi támogatójaként ismert Kuruc.infón.

„Valahol tragikomédia ez, és sajnos már az ellenfél oldalán is kristálytisztán látják, amit az ügynök Vona megvezetett, netán önálló gondolkodásra képtelen nyaloncai nem látnak, vagy nem akarnak látni, mégpedig azt, hogy leszalámizza a pártot” – írta az egyik kommentelő, de a közhangulatot leginkább ez a bejegyzés jellemzi: „Vona szétveri az egyetlen nemzetinek indult pártot és ezzel legalább nyolc-tíz évre elkaszált minden nemzeti lehetőséget, és mindezt akkor, amikor egész Európa jobbra tolódik.”

Hozzászólás