“Most aggódik az MSZP, vagy újra éhes és megint lopni akar?” – Lázár feljelentést tesz a 4-es metró ügyében

A kormány döntése alapján ma délután büntetőfeljelentést tesz a 4-es metró ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – derült ki a mai Kormányinfón. A tárcavezető bejelentette, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján tesz feljelentést az ügyben. A PestiSrácok.hu kérdésére, hogy a 4-es metró beruházásának szétlopásának felelősségi rangsorában hol áll Demszky Gábor korábbi főpolgármester és helyettesei, Atkári János, Horváth Csaba és Hagyó Miklós, Lázár János nyomatékosította: első, második, harmadik és negyedik helyen. “Nemzetközi baloldali bűncselekményről van szó. A 452,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló beruházásban a csalással érintett számlák összege megközelíti a 170 milliárd forintot, hazánknak pedig 76,5 milliárd forintos bírságot kell megfizetnie az uniónak” – ismertette Lázár János.

A tárcavezető közölte, mindezt egyértelműen a szocialista-liberális városvezetés követte el. “A közbeszerzési törvény megsértésével és csalással kötötték meg a kiviteli szerződéseket. Nagyon súlyos bűncselekményekre került sor a 4-es metró építésekor. Szabálytalanságok és bűncselekmények egyszerre történtek, például a beruházó cégek alkalmazták súlyos pénzekért azt a projektmenedzsert, aki előkészítette a beruházás kiírását. A legtriviálisabb, legkapzsibb és legmohóbb csalásról és lopásról van szó. Az OLAF 58 szerződés esetében mondja azt, hogy bűncselekmény történt. Érdekes az is, hogy a beruházásnak nem volt generálkivitelezője, fővállalkozója, a szocialista városvezetés 20 céget bízott meg, amellyel 65 milliárd forintos kárt okoztak a magyar és az uniós adófizetőknek” – fogalmazott Lázár János.

A miniszter úgy gondolja, hogy az OLAF – az uniós szabályoknak megfelelően – majd nyilvánosságra hozza a jelentést. Nem a kormány volt a beruházó, nem a kormány folytatta a vizsgálatot, a kormányt tájékoztatták – válaszolt a jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazó kérdésekre.

A PestiSrácok.hu kérdésére, hogy a 4-es metró beruházásának szétlopásának felelősségi rangsorában hol áll Demszky Gábor korábbi főpolgármester és helyettesei, Atkári János, Horváth Csaba és Hagyó Miklós, Lázár János nyomatékosította: első, második, harmadik és negyedik helyen. Portálunknak elárulta, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, de azért, mert “számos szerződésen monogramok szerepelnek az aláírás helyén”. Véleménye szerint jó lenne, ha a beruházásban résztvevő cégek helytállnának és megfizetnének a károkat. “Szerintem számon lehet kérni a cégeket, a Siemens például élen jár ebben az ügyben” – szögezte le Lázár.

“Pikáns, hogy most azok tüntetnek a 3-as metró ügyében, annak felújításáért, akik ellopták a 4-es metró pénzét.A kérdés az, hogy most az utasokért aggódik az MSZP, vagy éhes és abban reménykedik, hogy újfent ugyanilyen lopást hajthat majd végre, csak ezúttal a 3-as metrón. Furcsa, hogy 3-as metróval azok akarnak foglalkozni, akik szétlopták a 4-es metró megépítését” – hangsúlyozta Lázár János.

A PestiSrácok.hu azt is megkérdezte Lázár Jánostól, hogy mikorra készülhet el az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata a Soros-féle civil szervezetek ellenében. Lázár János elárulta, a kérdés tavasszal kerülhet majd a kormány asztalára, a tárca még nem élt javaslattal, most a nemzetközi gyakorlatokat vizsgálják. Portálunk arra is kíváncsi volt, Lázár miként vélekedik a román kormány elmúlt napokban csúcsra járatott hencegéséről, miszerint Bukarest bejelentette, hogy kormányfőjüket, a szociáldemokrata Dragneát meghívta Donald Trump a holnapi washingtoni beiktatására, bezzeg Orbán Viktort nem. A tárcavezetőnek felidéztük azt is, hogy a bukaresti kormányból Klaus Johannis román államfő csinált komplett hülyét, amikor közleményében elárulta, az USA csak a washingtoni nagyköveteket hívta meg az eseményre. Megpróbálok úgy fogalmazni, hogy ne sértsem meg a román kormányt. A helyzet az, hogy akinek volt gyerekszobája, az tudja, hogy mi a protokoll az Amerikai Egyesült Államok elnökének beiktatásakor. Az USA mindig is ezt követte, most sincs másként. Ezúttal is az adott ország Amerikában székelő nagykövetei lesznek jelen az eseményen. Magyarországot is a nagykövet képviseli – szúrt oda Bukarestnek Lázár János.

A MAI KORMÁNYINFÓN KIDERÜLT MÉG:

Magyarország felkészült arra az esetre, ha Törökország nem állja a szavát és nem fogja vissza a bevándorlókat, hanem átengedi őket az országuk határain. Magyarország Törökország nélkül is megvédi a saját határait.

Lázár János szerint egy második kerítés felépítésére is szükség lesz a közeljövőben a déli határnál.

Az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, arról, hogy a migránsok ne mozoghassanak szabadon Magyarországon február elsején dönt a kormány. “Magyarországon akkor vagyunk nagyobb biztonságban, ha a bevándorlók kérelmének jogerős elbírálásáig szabadon nem mozoghatnak az ország területén. A bevándorlóknak az ország határánál kell megvárniuk a kérelmük elbírálását, a magyar határt nem hagyhatják el szabadon. A biztonsági érdek nagyobb, mint a szabad mozgáshoz fűzött érdek” – mondta Lázár.

Külpolitikai szempontból is fontos év lesz 2017. “Multilaterális helyett a bilaterális együttműködések korszaka következik. Nemzetközi együttműködéssel szemben nemzeti együttműködések következnek. Magyarország jó megállapodásokat akar kötni például Nagy-Britanniával, az Amerikai Egyesült Államokkal, vagy éppen Oroszországgal is.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: