Így zajlik majd Donald Trump beiktatása

Holnap iktatják be Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. A ceremónia már reggel elkezdődik, és egészen estig, szigorú hagyományok szerint zajlik majd. A ceremóniát John Roberts bíró vezeti majd, este buli lesz világszerte és a kötelező dühös tüntetők is bejelentkeztek rendbontani. Íme a holnapi forgatókönyv. 

Már csak egyet kell aludni és hivatalba lép Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. Az elnöki beiktatást John Roberts bíró vezeti majd, annak ellenére, hogy korábban felreppent a hír, hogy a konzervatív Thomas Clarence főbíró lesz a műsorvezető, de ez lekerült a napirendről.

Az amerikai elnök – és alelnök – beiktatási ünnepsége délelőtt, a Capitolium lépcsőjénél kezdődik, és a szigorú hagyományok szerinti, ünnepélyes ceremóniával zajlik. Az eseményeket Tom Barrack üzletember, Donald Trump egyik bizalmasa irányítja majd, de az alkotmányban meghatározott forgatókönyv csak minimálisan változhat az elnök ízlése szerint.

A program a következő lesz: az elnök a Bibliára tett kézzel tesz majd esküt. Ez idén annyiban eltér a megszokottól, hogy a presbiteriánus Donald Trump – aki mellett a felesége áll majd – két Bibliát fog “használni”: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott és Abraham Lincoln elnök Bibliájára, amelyre az Uniót megmentő elnök tette a kezét 1861-es beiktatásakor.

Az eskütétel után Trump rövid beiktatási beszédet tart, majd az elnöki és az alelnöki pár elindul a Capitolium felől a Pennsylvania sugárúton a Fehér Házig. A mintegy két és fél kilométeres utat sétálva teszik meg egy nagyszabású felvonulás kíséretében. Az út két oldalán tribünöket lesznek, ahol természetesen ott lesznek a hívek, és idén egy tekintélyes mennyiségű tüntető is, akik még mindig nem tudták elfogadni, hogy nem Hillary Clinton győzött. 

És el is érkeztünk a dolgok izgalmas részéhez: a Trump ellen tüntetni kívánók kivétel nélkül engedélyt kaptak, hogy kifejezhessék nemtetszésüket pénteken – korábban a liberálisok, mintha valami olyasmiről beszéltek volna, hogy Trump elnyomja az embereket, és diktatúrát épít ki. Lehet, hogy mégsem? A tüntetések egyébként már 14-én megkezdődtek egy Civil rights march nevű sétával, az elégedetlenkedés pedig a mai naptól már folytatódik: a tanárokkal, akik egy “day of action” (a tettek napja) címmel szerveztek megmozdulást., de Michael Moore is bejelentette a Twitteren, hogy New York-i idő szerint este 6-kor masszív hisztit szervez a Trump Tower elé. A helyzet holnap éri majd el a tetőpontját, hiszen több ezer tüntető, szervezet, aktivista jelezte, hogy megpróbálják majd ellehetetleníteni a beiktatási menetet azzal, hogy lezárják a biztonsági szempontból fontos pontokat.

Az egyik legizgalmasabb tüntetés kétségtelenül a marihuána szabad forgalmazásának híveinek akciója lesz, akik állítólag 4200 adag ingyen marihuánát osztogatnak majd és nagy valószínűséggel börtönbe mennek utána, mert ez bizony bűncselekmény.

A kedélyek még 21-én sem lesznek nyugodtak, ugyanis aznapra a feministák (Women’s March ) jelentkeztek be egy közös elégedetlenkedésre, ahová 200 ezer szimpatizánst várnak.

Vannak persze, akik túlgondolják a dolgot: ilyen például Michael Shannon, színész és Rosie O’Donnel humorista, akik egy egész hónapon át tartó tiltakozásra szólítanak mindenkit, aki épp ráér erre, és “nem akar fasiszta országban élni”.

A beiktatási ceremónia egyébként már pénteken kora reggel elkezdődik: Melania és Donald Trump a Fehér Ház melletti templomban kezdenek egy reggeli szertartáson majd a Fehér Házban Michelle és Barack Obamával teáznak és csak innen vonulnak át a Capitoliumhoz. Délután fél háromkor az új elnök és az új alelnök az arlingtoni nemzeti sírkertben megkoszorúzza az Ismeretlen Katona emlékművét, aztán négy órakor Donald Trump ismét rövid beszédet mond, ezúttal a Lincoln Emlékmű előtt. Este hét órától az elnöki pár megnyit három hivatalos beiktatási bált, s ezzel végződik számukra az ünnepségsorozat, bár valószínűtlen, hogy aludni mennek majd. Ezen kívül azonban Washingtonban még vagy tucatnyi elegáns beiktatási bált rendeznek.

A beiktatási ünnepség előtt, fél tíztől, majd délután fél négytől szabadtéri koncert lesz a Lincoln Emlékmű előtt. A fellépők körül az elmúlt időszakban nagy botrány volt, hiszen rengeteg meghívott nem akarja a nevét adni a republikánus elnökhöz így nem vállalja a szereplést. Úgy tudjuk egyébként, hogy az amerikai törvények nem tiltják, hogy Bono távollétében is be lehessen iktatni az elnököket. Sajnáljuk Bono.

Az alaklom apropóján Budapesten is lesznek megmozdulások.

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják. Korábban március 4. volt a napja, de egy alkotmánymódosítással előbbre hozták az időpontot, hogy közelebb essen a választás – szintén alkotmányban rögzített – novemberi dátumához. Az első elnök, George Washington beiktatása egyébként nem Washington DC-ben, hanem New Yorkban volt, 1789-ben. A krónikák szerint a magas George Washington lehajolt és megcsókolta a Bibliát, és igen nagy zavarban volt. Idén az ünnepi ceremónián három volt elnök is jelen lesz: George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter. Mindhárman a feleségükkel együtt érkeznek, vagyis jelen lesz Hillary Clinton is.

Donald Trump a hírek szerint már hétfőn munkába áll.

Forrás: MTI, Washington Center, Vezető kép: matzav.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: