FÜGGETLENEK ÉS NEM SOROS ÁLL MÖGÖTTÜK. VALÓBAN?

A Momentum Mozgalom egyik vezetője, Fekete-Győr András már jó előre igyekezett kijelenteni, hogy függetlenek minden párttól, „Soros György sem áll mögöttünk”. A felületes szemlélő ezt könnyedén el is hiheti, és fellélegezhet, hogy van még Magyarországon olyan csoportosulás, amely friss gondolatokat hordoz.

Nos, ez az erősen rózsaszínűre pingált kép a valóságban sokkal sötétebb, mivel mind a két állítás hamis. A mozgalom nem független egynémely párttól, amelyek együttműködését egyébként – látszólag az akció elindítása után – elfogadják. Ez a fedősztori. Molnár Gyula, a szocik elnöke máris bejelentette, hogy az MSZP támogatja is az olimpiaellenes népszavazást.

A Magyar Idők Online már megírta, hogy valójában kik is állnak a MoMo mögött. Szokás szerint azok a már számtalanszor levitézlett balliberális megmondó emberek, akik, mint a jó vigéc, ha az ajtón, vagy az ablakon át már nem tudnak visszakapaszkodni, akkor a csatornán át szivárognak vissza.

Lássuk hát a másik állítást, miszerint nem Soros György áll mögöttük. Sajnos ez sem teljesen igaz.

Fontos szál vezet el a MoMo másik frontharcosa, aki a napokban Fekete-Győr Andrással egy sminkkel lefutotta a teljes ballib médiát, és akinek eddigi pályafutása során több pontban is találkozott Soros György legkülönfélébb intézményeivel. Orosz Anna a megtévesztő nevet viselő Budapest Intézet munkatársa. A név azért félrevezető, mert szó sincsen semmilyen intézményről, valójában egy magán cég ez, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Kft. Az ügyfelek, bevételek menüpontban a cég bemutatja legnagyobb partnereit, köztük a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány is szerepel a 10 millió forint feletti megrendelők között a 2014 és 2015-öt felölelő időszakban (2016-ról még nincs információ a honlapon). Az éves bevételhez viszonyítva a sugallt összeg igen jelentősnek mondható. Aligha lehet azt elképzelni, hogy Orosz Anna a munkaidejében, foglalkoztatója tudtán kívül tölti idejének java részét a MoMo-val.

Ha tovább böngészünk, akkor kiderül, hogy a cég mögött olyan emberek állnak, akik szintén érdekes utat jártak be eddig. Négyen alapították az „intézetet”: Cseres-Gergely Zsombor, Reszkető Petra, Scharle Ágota és Váradi Balázs.

Cseres-Gergely Zsombor az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottság titkára (2012-től), közgazdaságtudományi PhD fokozatát a CEU Közép-európai Egyetemen szerezte.

Reszkető Petra jól futott a 2002 és 2010 közötti időszakban: volt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Stratégiai Főosztályának helyettes vezetője (2006-2008), a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium miniszteri tanácsadója (2004-2005), az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkárának gazdasági tanácsadója (2002-2004). Tanulmányainak legmagasabb fokozatát a Közép-európai Egyetemen végezte politikai gazdaságtan témakörben.

Scharle Ágota a szoci érában Pénzügyminisztérium Közgazdasági Kutató Osztályának vezetője volt (2005-2008). Csupán emlékeztetőül: Gyurcsány Ferenc volt ekkor a miniszterelnök. Az MTA köztestületének tagja.

radi Balázs az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tudományos munkatársa 2008 szeptemberétől, előtte a miniszterelnök főállású főtanácsadója a Miniszterelnöki Hivatalban, szakterülete: egészségügy, oktatáspolitika, fejlesztéspolitika és egy sor más gazdaságpolitikai terület volt (2007-2008). Ez, ugye, a Gyurcsány-éra volt.

Szívesen hinnénk Fekete-Győr Andrásnak, de a háttér ismeretében nehéz. A Momentum Mozgalom ugyanis körbebástyázta magát gyurcsányista emberekkel, az Együtt alapítóival, volt MSZP-sekkel és a Soros-intézményekben képzett harcosokkal. Ezt nem lehet, és kár is letagadni. Még valaki megharagszik közülük amiatt, hogy megtagadják őket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: