„Nem politika, sokkal inkább hisztéria az, amit Netanjahu csinál”

Donald Trump ismét bírálta az ENSZ határozatát

Tóth Loretta – 2016.12.28.

Visszafogja Izrael a diplomáciai érintkezést a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek bővítésének leállításáról szóló ENSZ biztonsági tanácsi határozatot aláíró országokkal. Közben Donald Trump megválasztott elnök a világszervezet döntését úgy kommentálta: az ENSZ nem több mint egy klub, amelyben a tagok jól szórakoznak.

Arra utasította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetjének tagjait, hogy ne vegyenek részt semmilyen tárgyaláson az ENSZ BT határozatát megszavazó országok képviselőivel, és csökkentsék utazásaikat ezekbe az államokba. A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy „azonnal és teljes körűen vessen véget a telepítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”.

 

A dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy az izraeli telepestevékenységnek „nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”. A határozat elfogadását a tizenöt tagú BT tizennégy országa szavazta meg, köztük Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Ukrajna. Az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson.


A határozat elfogadása után néhány órával Netanjahu azonnal hatállyal hazahívta tanácskozásra az izraeli nagyköveteket az indítványt beterjesztő országokból, Új-Zélandból és Szenegálból, s lemondta a szenegáli külügyminiszter három hét múlva esedékes izraeli látogatását, valamint minden, Szenegálnak szóló segélyprogramot.

Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes tegnap óvatosan bírálta Netanjahut. Szerinte nem kellett volna elállni a találkozóktól, mert azok alkalmat teremthettek volna az izraeli álláspont megvilágítására. Az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Jaír Lapid szerint a miniszterelnök pánikba esett. „Ez nem politika, ez hisztéria” – mondta a politikus.

Közben Donald Trump megválasztott amerikai elnök – aki egy szűkszavú üzenetében már hétvégén elítélte az ENSZ-határozatot – Twitter-profilján tegnap lenéző megjegyzést tett a világszervezetre. Azt írta: az ENSZ-nek „óriási lehetőségei lennének, de mostanra olyan lett, mint egy klub, amelyben a tagok összejönnek, beszélgetnek és jól szórakoznak. Szomorú!” Hivatalba lépésének napjára utalva Trump pénteken figyelmeztetett: „Ami az ENSZ-t illeti, január 20. után másképp lesznek a dolgok.”

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: