INFORMÁCIÓK NYERHETŐK A MEGTALÁLT FEKETE DOBOZBÓL

MTI
Az elemzéshez megfelelő állapotban van a hét végén a Fekete-tengerbe zuhant orosz Tu-154 típusú repülőgép kedden megtalált és Moszkvába szállított fedélzeti adatrögzítő berendezése – közölte egy jól értesült forrás a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy a lehető leghamarabb újra akarják építeni világhírű Alekszandrov-együttest, amely vezetőjét és tagjainak egyharmadát veszítette el a vasárnapi fekete-tengeri légiszerencsétlenségben.

„Az adatrögzítő nem túl nagy mélységben feküdt a tenger mélyén két napig. Tekintettel arra, hogy a védőburok nem szenvedett súlyos sérüléseket, kijelenthetjük, hogy ennek a fekete doboznak az állapota lehetővé teszi, hogy információkat nyerjünk ki belőle” – mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes.

EGYELŐRE NEM HASZNÁLJÁK AZ OROSZOK A TU-154-ESEKET

Oroszország átmenetileg leállította valamennyi Tu-154 típusú utasszállító repülőgépének használatát, amíg nem tisztázzák, mi okozta a védelmi minisztérium gépének lezuhanását – jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség egy nevének elhallgatását kérő illetékesre hivatkozva.

Makszim Szokolov közlekedési miniszter kedden újságírók előtt kijelentette: korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a gép lezuhanásának okait illetően. Megismételte, amit korábban ő és mások, közöttük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat mondott: terrorcselekmény nem szerepel a szerencsétlenség fő feltételezett okai között.
A miniszter hozzátette, hogy semmilyen kifogás nem merült fel az Adler repülőtér munkájával kapcsolatban, ahonnan a gép a lezuhanása előtt felszállt.

A grúz kormányfőnek az Oroszországgal való kapcsolatokért felelős különmegbízottja, Zurab Abasidze kedden Tbilisziben közölte, hogy Grúzia orosz felkérés esetén kész segítséget nyújtani az orosz hatóságoknak az áldozatok felkutatásában.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe – fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel – vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe röviddel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton.

A LEHETŐ LEGHAMARABB ÚJRAÉPÍTIK AZ ALEKSZANDROV-EGYÜTTEST

Első intézkedésként mihamarabb 70 szolgálati lakást bocsátanak az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének rendelkezésére, hogy „helyreállíthassák a kollektívát, amennyire az lehetséges”, pályázatokat hirdessenek, kiválasszák a legjobbakat, hogy azok „folytassák a fegyveres erők vezető társulata, az Alekszandrov-együttes dicső hagyományait”.

Szergej Sojgu egy, a minisztériumában tartott, de a tévében kis közvetített hétfői értekezleten bejelentette, hogy a lezuhant repülőgépen 64 évesen életét vesztő Valerij Halilovról, az együttes „legendás” művészeti vezetőjéről nevezik a hadsereg zeneakadémiáját, és mindent megtesznek azért, hogy folytatódjanak az általa lefektetett hagyományok.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett együttest még a szovjet időkben alapította Alekszandr Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző. Alekszandrov 18 éven át vezette az együttest. 2016 májusa óta az üzbegisztáni születésű Valerij Halilov karmester és zeneszerző állt az együttes élén altábornagyi rangban.

Az együttes kórusát a Szíriában állomásozó orosz csapatokhoz vendégszereplésre szállító Tu-154 típusú repülőgép vasárnap reggel, felszállás után pár perccel zuhant a Fekete-tengerbe, fedélzetén 92 emberrel, köztük az együttes 64 tagjával. A katasztrófát senki sem élte túl.

Joszip Kobzon világhírű orosz énekes, a parlament alsóháza kulturális bizottságának első alelnöke, aki maga is többször fellépett az Alekszandrov együttessel, elmondta, hogy elvileg ő is a gépen utazott volna Halilov kérésére, de orvosi beutalója nem tudott az énekesekkel tartani.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: