Ilyen az amerikai sajtószabadság

2016. december 27. 10:58

WASHINGTON, 10:58

Obama, a leköszönő elnök egyetlen törvénnyel cenzúra alá helyezte az egész amerikai médiát.

Miközben az amerikaiak a szentestére készülődtek, és figyelmüket lekötötte a karácsony, Obama hallgatólagosan ellenjegyezte (aláírta) a 2017-es Nemzetvédelmi Törvényt (NDAA), amely 611 milliárd dollárt biztosít a katonaságnak.

Az amerikai hadsereg számára előírt pénzösszeg a külföldi médiacégek megfigyelésére fordítható. 

Már 2016 júniusában benyújtottak egy törvényjavaslatot, mely a „Külföldi Propaganda és Dezinformáció elleni” törvényként híresült el. Az információs háború elleni törvényt Rob Portman szenátor terjesztette be, célja pedig nem más, mint állami szinten ellensúlyozni a „Kreml propagandát”. Ennek keretében az amerikai külügyminisztériumot és a Pentagont megbízták, hogy hozzanak létre egy „Információ Elemzési és Válaszadó Központot”, amely azonosítja a dezinformációs forrást, elemzi az adatokat és „tényalapú narratívákat” dolgoz ki a „propaganda” hatástalanítására.

Az Obama által aláírt törvény valójában pénzalapot biztosít az információs hadviseléshez, így az orosz és a kínai propagandagyárnak minősített portálokat, csatornákat megfigyelhetik és betilthatják. A központot a külügyminisztérium irányítja, de abban aktívan részt vesz a Pengaton és a hírszerzés is.

A törvény lehetővé teszi, hogy az amerikai kormány törvényesen csapjon le minden olyan médiumra, amelyet a kormány „külföldi propaganda” forrásnak tekint.

A törvény előírja „a független, tárgyilagos” újságírás létrehozását olyan régiókban, mint például Kelet-Európa.

Sajtószabadság Amerikában

A média szabályozása központi kérdés minden demokráciában. Különösen érdekes probléma ez az Egyesült Államokban, ahol a teljes szólásszabadság 1791. óta minden amerikai állampolgár alkotmányos joga.  Az, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) beavatkozik a szabad amerikai médiába, megosztja a közvéleményt. Számos olyan beadvány kerül az alkotmányossági kérdésekben eljáró Legfelsőbb Bíróság elé, amely megkérdőjelezi az FCC létjogosultságát. Mások szerint azonban a média szabályozására szükség van, mert állami szabályozás híján az nem közvetítené a társadalomban található vélemények sokszínűségét – olvasható Nyitrai Zsolt egy korábbi elemzésében.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: