Orbán Viktor: Közös keresztény értékeinket érte súlyos csapás

A miniszterelnök levelet írt Angela Merkelnek – Magyarország nem emeli a terrorfenyegetettségi szintet

MH/MTI – 2016.12.20.

Levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak – tudatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. 

“Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében” – írta Orbán Viktor, hozzátéve: “Magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek”.

 

orban_parlament576

 

Áder János részvétét fejezte ki a német államfőnek
Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Joachim Gauck német szövetségi elnöknek.
Az államfő részvéttáviratában – amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján tettek közzé kedden – kifejtette: mély megrendüléssel értesült a Berlinben hétfő este elkövetett “alattomos és kíméletlen merényletről”, mely számos ártatlan áldozatot követelt.
Áder János Magyarország népe és a maga nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánt az “embertelen támadás” sebesültjeinek.
“A megpróbáltatásnak ezekben a nehéz óráiban őszintén együtt érzünk mindnyájukkal, és szívből osztozunk nagy fájdalmukban” – írta a köztársasági elnök.
Hangsúlyozta: “elfogadhatatlannak tartjuk és határozottan elítéljük a terrorizmust, annak minden formáját és megjelenését”.
“Felül kell kerekednünk a pusztítás erőin, és közös értékeink által vezérelve mindent meg kell tennünk, hogy a békés emberek életét sehol se fenyegethessék az erőszak megszállottjai. E küzdelemben Németország számíthat barátai, köztük Magyarország támogatására” – zárta részvéttáviratát Áder János.

BM: Magyarország nem emeli a terrorfenyegetettségi szintet 
Nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB), marad a 3-as, közepes fokozat – tudatta a Belügyminisztérium (BM) kedden. A rendőri jelentlétet ugyanakkor megerősítik, különösen a karácsonyi vásárok körzetében.

A bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ – olvasható a kommünikében.
A közlés szerint a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartanak a külföldi társszolgálatokkal.
Ugyanakkor a lakosság biztonsága érdekében Pintér Sándor belügyminiszter felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az ország teljes területén fokozza a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében – teszik hozzá.
A tárcavezető utasítására a rendvédelmi szervek konzultáltak az elkövetett merényletekkel érintett országok budapesti külképviseleteivel, a Terrorelhárítási Központ pedig a főváros több kiemelt pontján járőrszolgálati tevékenységet kezd.
A hatóságok további konkrét lépéseket nem tartanak indokoltnak, ám felkészültek arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegyék a szükséges intézkedéseket – közölte a Belügyminisztérium.

Az ORFK megerősítette a német és az orosz nagykövetség őrzését
Papp Károly országos rendőrfőkapitány elrendelte Németország nagykövetségének és nagyköveti rezidenciájának folyamatos őrzését, valamint az Orosz Föderáció nagykövetségének megerősített, fokozott őrzését – jelentette be keddi budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályvezetője.

Elmondta azt is, hogy az országos rendőrfőkapitány Budapesten és Pest megyében már hétfőn este, kedden pedig – Pintér Sándor belügyminiszter felkérésére – az egész országra kiterjedően a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedéseket rendelt el. Ennek keretében tovább erősítették a közterületi jelenlétet: a nagyobb bevásárlóközpontok, ünnepi vásárok területén, valamint a jelentős tömeget vonzó rendezvények helyszínén folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak, a kisebb forgalmú helyszíneken pedig visszatérően ellenőriznek – közölte Lakatos Tibor.

Bakondi: Nincs tervezett magyarországi terrorcselekményről szóló információ
Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. A magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több információhoz jussanak, és “ha bármi készülődne, meg lehessen előzni, és biztosítani lehessen a magyar emberek biztonságát, nyugodt karácsonyát”. Berlinben a különféle titkosszolgálatok rendelkeztek készülő terrorcselekményre vonatkozó információkkal, de ezek “megmaradtak egy általános fenyegetettségi szinten”, és viszonylag kevés olyan konkrét adatot tartalmaztak.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke tájékoztatást kér

Azonnali tájékoztatást kér az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a berlini és az ankarai merénylettel, valamint a zürichi lövöldözéssel összefüggésben. Molnár Zsolt (MSZP) kedden az MTI-nek elmondta: a történtek miatt írásbeli kérdéssel fordult az Információs Hivatalhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Terrorelhárítási Központhoz.

Hozzátette: emellett a kormányzati szerveket és az érintett hatóságokat arra kéri, adjanak tájékoztatást a lakosság számára az európai és a magyarországi biztonsági helyzetről, különösen az ünnepekre való tekintettel.

Fidesz: Európának garantálnia kell állampolgárai biztonságát
A Fidesz szerint az európai államoknak a jelenlegi feszült helyzetben is meg kell tenniük mindent, hogy garantálják állampolgáraik biztonságát.

Kövér László részvétét fejezte ki a német törvényhozás elnökeinek
Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke mély megdöbbenését és őszinte részvétét fejezte ki a hétfői berlini merénylet miatt a német törvényhozás alsó és felső háza vezetőinek kedden küldött távirataiban.
A házelnök Norbert Lammertnek, a német alsóház és Malu Dreyernek, a felsőház elnökének címzett részvéttáviratában a magyar Országgyűlés és saját nevében azt írta: “osztozunk a német emberek, az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak gyászában”.

A nagyobbik kormánypárt  közleményében azt írta, a Fidesz mély megrendüléssel értesült a berlini karácsonyi vásárt ért terrortámadásról és a törökországi orosz nagykövet meggyilkolásáról.

A támadások nemcsak Németországot és Oroszországot, de egész Európát megrázták, ugyanakkor rámutatnak a szélsőségek és a terrorizmus elleni határozott fellépés szükségességére – fogalmaztak.
A Fidesz a közleményben együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak.

MSZP: A rendvédelmi szervek megerősítésével kell küzdeni a terror ellen
Az MSZP szerint nem hangzatos jelszavakkal és kirekesztéssel, hanem a rendvédelmi szervek, a felderítés és a szolgálatok megerősítésével kell küzdeni a terror ellen.

Az ellenzéki párt közleményben azt írta, a hétfői berlini terrortámadás, Andrej Karlov orosz nagykövet meggyilkolása és a zürichi lövöldözés újra rávilágított arra, milyen valódi veszélyei vannak a politikai vagy vallási szélsőségeknek. “A terrorizmus soha nem a végső áldozatokat célozza, hanem mindannyiunk szabadsága, függetlensége, nyugalma és biztonsága ellen intéz támadást” – fogalmaztak.
A szocialisták hangsúlyozták: a terrorizmus elleni küzdelemben kiemelten fontos a nemzetközi együttműködés, mert a határokon átívelő terrorizmussal szemben csak erős, egységes, összehangolt rendvédelemmel és titkosszolgálatokkal dolgozó Európa lehet sikeres. Az MSZP a közleményben kifejezte együttérzését az áldozatok családjának, elítélte a “barbár támadásokat”, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

A KKM óvatosságot kér a Németországba utazóktól
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt tanácsolja a Németországba készülő magyar utazóknak, hogy főleg a nagyvárosok forgalmas helyein, karácsonyi vásárain, tömegrendezvényeken, turisták által látogatott fontosabb közterületeken a szokottnál is nagyobb óvatosságot, körültekintést tanúsítsanak.
A tárca konzuli szolgálata által kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt kérik az utazóktól, hogy kísérjék figyelemmel és tartsák be a német hatóságok útmutatásait.
A KKM közölte: a feltételezhető terrorcselekménnyel összefüggésben a német hatóságoktól a magyar nagykövetség eddig nem kapott olyan tájékoztatást, amely szerint magyar állampolgár is lenne az áldozatok és a sérültek között.
A berlini rendőrség külön ügyeleti telefonszámot működtet a terrorcselekménnyel kapcsolatos, konkrét személyekre irányuló érdeklődések megválaszolására, az ügyelet a 004930 54023111-es számon érhető el.
A KKM azt javasolja a Németországba utazóknak, hogy indulásuk előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján és ott ne csak Németországot, hanem az országon belüli pontos tartózkodási helyüket is jelöljék meg, a várost mindenképpen.

Jobbik: Határozott megelőző lépések kellenek a terrorizmus ellen

A Jobbik szerint határozott megelőző lépések kellenek a terrorizmus ellen. Az ellenzéki párt közleményben tudatta: mély megdöbbenéssel értesültek a hétfői ankarai, zürichi és berlini merényletekről, őszinte részvétüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.

A merényletsorozat ismét rávilágít: a magyar és európai hatóságoknak mindent el kell követniük, hogy megelőzzék a terroristák érkezését. Meg kell akadályozni azt is, hogy a gazdag terroristák anyagi lehetőséget biztosítsanak terrorszervezetek létrehozására, működtetésére, így a hétfőihez hasonló tragikus cselekmények elkövetésére – olvasható a közleményben.

LMP: A támadások az európai szabadság ellen irányultak
Az LMP szerint mind az ankarai, mind a berlini merénylet célja az volt, hogy békétlenséget szítson, mindkét megbocsáthatatlan tett az európai szabadság ellen irányult, ám “nem térhetünk le erről az útról”.

Az ellenzéki párt kedden közleményben fejezte ki megdöbbenését az ankarai merénylettel és a berlini terrorcselekménnyel kapcsolatban. “Az első szó ilyenkor az áldozatok családjai felé a részvét szava” – tartalmazza a közleményük.
A kommüniké kiemeli: az áldozatokért érzett fájdalom és a gyász mellett a fenyegetettség ma egész Európa osztályrésze, azonban “nem hagyhatjuk, hogy a szabadság ellenségei győzelmeskedjenek, nem térhetünk le az európai útról, a szabadság és a biztonság együttes útjáról” – szögezte le az LMP.

KKM: Hárman jelezték a magyar nagykövetségen, hogy nem találják rokonukat 
A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat – mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán kedden, kora reggel.
Mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teheraautó a tömegbe hajtott – tette hozzá.
Menczer Tamás hangsúlyozta, a berlini eset is azt bizonyítja, hogy a biztonságot kell az első helyre helyezni, ahogyan azt a magyar kormány már jó ideje mondja.
Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy aki külföldre utazna, tájékozódjon előtte a konzuli szolgálat honlapján, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, ahol minden országra lebontva pontos és hasznos tanácsokat találhatnak az érdeklődők, az utazási tanácsokat folyamatosan frissítik. Arra kérte a külföldre utazókat, hogy regisztráljanak a konzuli védelemért. “A tegnapi eset is azt mutatja, hogy ez a regisztráció európai ország esetében is fontos lehet” – mondta Menczer Tamás.

Az Együtt elítéli a támadásokat
Az Együtt elítéli a hétfői tragikus berlini támadást, és részvétéről biztosítja az ártatlan áldozatok hozzátartozóit.

Az ellenzéki párt közleményében az áll: “a kegyetlen tettel nemcsak a németeket, nemcsak Berlint, hanem egész Európát érte támadás”. Bíznak abban, hogy a gyors nyomozás megállapítja a tettesek motivációját, és arra a nemzetközi közösség megfelelő választ lesz képes adni – írták. Magyarország kötelessége, hogy ebben támogassa Németország erőfeszítéseit – tették hozzá.
Az Együtt elítélte a hétfői ankarai támadást is, és részvétét fejezte ki a lelőtt orosz nagykövet hozzátartozóinak, Oroszországnak és az orosz diplomáciai testületnek. Az eset ismét felhívja a figyelmet az értelmetlen és brutális erőszak elleni közös, nemzetközi erőfeszítések fontosságára – hangsúlyozták.

DK: megvédjük a demokrácia rendjét
Az európai létezés és demokrácia rendjének megvédésről írt Gyurcsány Ferenc DK-elnök a berlini és ankarai merényletekre reagáló keddi közleményében.

“Akkor sem fogunk félni. Akkor sem fogunk mindenkiben ellenséget és terroristát látni. Nem gyűlölni fogunk, hanem szabad és erős polgárokként megvédjük az európai létezés és demokrácia rendjét” – olvasható a közleményben.
Ugyan a szíriai Aleppóban az oroszok minden jel szerint emberiség elleni bűnöket követnek el, ennek megoldása nem a nagykövet meggyilkolása, barbárságra nem barbárság a válasz – írta.
“Fájdalmunk és szolidaritásunk a Berlinben brutálisan megölt és megsebesített emberek családtagjaié, barátaié, Németországé. Támogatásunk pedig azé a német kormányé, amely iszonyatos erőfeszítéseket tesz, hogy megvédje Németországot és Európát, de közben megmutassa az emberiesség reményt ébresztő arcát is” – áll a közleményben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: