Újabb tiltakozás a Ligetnél

A Városliget szerint a szakszerű faátültetéseket akadályoznak a tiltakozók

MH/MTI – 2016.12.13. 19:27

Tiltakozók kis csoportja akadályozta a faátültető gép mozgását kedd délelőtt a Városligetben, majd később “betörve” az elkerített munkaterületre “birtokháborítást követtek el” – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel, hozzátéve, értetlenül állnak a tiltakozások előtt.

screenshot_16

 

Közleményükben azt írták: aktivisták hétfő délelőtt “agresszív kísérletet” tettek arra, hogy a faültetésekhez kapcsolódó közműfeltárásokat megakadályozzák. A Liget Budapest Projekthez kapcsolódóan tervszerűen folytatódnak a faátültetési munkák, most nyolc fáról van szó, amelyek közül hetet a kedden elvégzett közműfeltárások alapján az elkerített területen belül helyeznek el, egyet az építési területen kívül – írták. Részletezték: az érintett fák közül hatnak a mérete és az állapota megengedi, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével azonnal átültessék, kettőnél a gyökérzet feltárása és “kiszabadítása” tart, mivel egybenőtt az egyik elbontott Hungexpo-épület alapzatával.

 

A Városliget Zrt. az átültetéseket “a megfelelő előkészületek mellett a lehető legnagyobb gondossággal hajtja végre az elérhető legkorszerűbb” technológiai eszközökkel és egy több mint ötven éves tapasztalattal rendelkező és egymillió sikeres faátültetést végrehajtó német szakcég bevonásával. A vállalat már hajtott végre faátültetéseket a Városligetben, az Állatkerti körúton épülő pavilonok mellett három fát helyeztek át – közölték. Felhívták a figyelmet arra, hogy a faátültetési technológiát és az átültetés fázisait az illetékes szakemberek részletesen bemutatták a Liget Park Fórumon, de a tiltakozók “a meghívás ellenére nem tartották fontosnak, hogy részt vegyenek” a tájékoztatáson. A zrt. közleményében jelezte: az a célja, hogy a városligeti építkezéseknél csak akkor lehet szó fák “eltávolításáról”, ha kertészetileg indokolt – betegség, balesetveszély miatt -, azokat pedig “többszörösen” visszapótolják. A cég közölte: a jelenlegi tervek alapján a Liget intézményi területének megújításában “a park 7105 fájából maximum 226 lehet érintett”. Az alapos vizsgálat szerint 182 ültethető át a parkon belül, 44-et “állapota vagy egyéb jellemzője miatt” nem lenne értelme átültetni, ezeket pótolják.

A rendőrség az MTI megkeresésére a délelőtti eseményekről azt írta, hogy a Hungexpo-területen kilenc ember akadályozta egy munkagép bejutását az építési területre. A rendőri felszólítást után a tiltakozók elhagyták a helyszínt, nem állítottak elő senkit. Délután többen behatoltak az építési területre és akadályozták a munkát. Felszólításra heten elhagyták a területet, egy embert kivezettek, és ekkor sem állítottak elő senkit – közölték.

A Párbeszéd korábban közleményben azt írta: előkészítés nélkül, áttelepítésre alkalmatlan fákkal kezdték el a faátültetéseket a Ligetben. Ezért a faátültetések abbahagyását követelték, hozzátéve: a most dolgozó “szakembergárda (…) arra sem volt képes”, hogy néhány hónapig életben tartsa a Széll Kálmán téren frissen ültetett facsemetéket. Az ellenzéki párt szerint a “dilettáns és cinikus lépés” újra megmutatta, hogy a kormány valójában a Városliget beépítésén, a “betonkolosszusok” útjában álló fák eltakarításán dolgozik. Felszólították a Városliget Zrt.-t, hozza nyilvánosságra a kivágásra és átültetésre kijelölt fák regiszterét, valamint a kormányt, hogy a Ligetvédőknek biztosítsa a szabad gyülekezés és véleménynyilvánítás jogát.

Az MTI fotóriportere a helyszínről azt közölte, hogy nyolc ember az építési területen belül molinókkal körbevett egy munkagépet és egy fenyőfát, és körülbelül ugyanennyi aktivista volt kint, a terület közelében. Több mint tíz rendőrautót is látni lehetett a helyszínen.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: