Orbán Viktor: Pótvizsga nincs

A kormányfő a képviselők kérdéseire válaszolt

MH/MTI – 2016.12.12.

Az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában a kormányfő válaszolt a képviselői kérdésekre.  

 

Orbán Viktor lead

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvények megvitatása után az azonnali kérdések és válaszok órájában az ellenzék több ügyben is a miniszterelnököt faggatta.

Fidesz: hogyan segítik a megváltozott munkaképességű embereket?

Nyitrai Zsolt (Fidesz) arról kérdezett, milyen eszközökkel segíti a kormány a megváltozott munkaképességű embereket. Magyarországon több mint 600 ezer fogyatékos ember él, mozgás-, érzékszervi vagy értelmi fogyatékosok, és míg 2010-ben 45 ezren dolgoztak közülük, 2016-ban már nyolcvanezren – mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kijelentette, az a céljuk, hogy a megváltozott munkaképességűek is teljes életet élhessenek. Nagy segítség az átalakított támogatási és akkreditációs rendszer – mondta. Hozzátette: a rehabilitációs ellátásban részesülők 51 százaléka vállal munkát, a rokkantellátásban részesülők 21 százaléka van jelen a munkaerőpiacon.

MSZP: lép-e a kormányfő a szolnoki polgármester ügyében?

Gőgös Zoltán (MSZP) azt idézte fel, hogy néhány hete Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) szolnoki polgármester a városi közgyűlés ülésén trágár szavakkal illetett idős hölgyeket. Emberileg és politikusként is óriási hibát vétett a polgármester, amit viszont nem hajlandó elismerni – mondta a szocialista politikus, aki azt kérdezte a kormányfőtől, tesz-e lépést az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta: arra kér mindenkit, adja meg a tiszteletet az időseknek, a hölgyeknek, különösen az idős hölgyeknek. Az a helyes, hogy ha valaki hibát követ el, akkor azt rendezze a lovagiasság szabályai szerint – fogalmazott.

Hozzátette, Gőgös Zoltán nem tiltakozott, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként Balatonőszödön az egész országot trágár szavakkal illette. Ezért szerinte az MSZP-s képviselő farizeus, szemforgató, képmutató álláspontot képvisel.

Jobbik: Orbán Viktort nem az ország biztonsága érdekli

Vona Gábor (Jobbik) szerint Orbán Viktor bebizonyította, hogy nem az ország valódi biztonsága érdekli, hanem “a szajré”, mert ha valóban a bevándorlásellenes alaptörvény-módosítás érdekelte volna, már régen megszüntette volna a letelepedési kötvényt. Ha a kormányfőnek nem lett volna fontos “a szajré”, a parlament megszavazta volna az alkotmánymódosítást – tette hozzá a Jobbik elnöke, aki szerint a miniszterelnök “a mohósága miatt (…) bukott politikusként megy ki Brüsszelbe”. Neheztelt továbbá amiatt, hogy szerinte Orbán Viktor ellene és pártja ellen “soha nem látott aljasságú lejárató kampányt” szervez.

Orbán Viktor azt felelte neki: a Fidesz migrációs politikájában semmi sem változott, “a pályaudvar egy helyben áll, az a vonat mozog, amin ön ül”. A Jobbik pártpolitikai és taktikai kérdéssé züllesztett egy kulcsfontosságú kérdést – mondta, úgy fogalmazva, hogy a Jobbik becsapta a magyarokat.

Vona Gábor viszonválaszában megjegyezte: sajtóhírek szerint a miniszterelnök “házon belül” arról beszélt, hogy kettejük négyszemközti találkozóján ő megfenyegette a kormányfőt a családjával. A Jobbik elnöke kijelentette, nem fenyegette meg Orbán Viktort, pláne nem a családjával, ez nem az ő stílusa. Majd azt kérte a miniszterelnöktől, “ne a sajtóhiénáit küldje rám”, hanem álljon ki egy nyilvános vitára.

“Fenyegetőzés ügyében csak annyit szeretnék mondani, hogy ember kell ahhoz” – reagált az elhangzottakra Orbán Viktor. Szerinte azzal, hogy a Jobbik nem szavazta meg a kvótaellenes alaptörvény-módosítást, a pártelnök “megbukott a vizsgán”, most pedig újabb javaslatokat tesz, “nálam jelentkezik pótvizsgára”, de “pótvizsga nincs”.

LMP: rokona Orbán Viktornak Mészáros Lőrinc?

Hadházy Ákos (LMP) azt kérdezte Orbán Viktortól, rokona Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, amire a miniszterelnök nemmel válaszolt. Majd Hadházy Ákos úgy folytatta: egyik informátora azt mondta, hogy rokona a polgármester a miniszterelnöknek. De lehet, hogy tévedett – jegyezte meg.

Hozzátette: az, hogy egy tönkremenés szélén álló gázszerelő hat év alatt a 31. leggazdagabb ember lett az országban, e mellett szólna. A képviselő azt mondta, a miniszterelnök Nárcisz nevű kutyáját egy olyan telken tartja Hatvanpusztán, egy luxusmajorságban, amelyet ez a gázszerelő bérel évente 15 millió forintért.

Hadházy Ákos közölte, állatorvosként olyat már látott, hogy rokonának kiadja az ember a kutyáját, de olyat nem, hogy egy idegennek. Olyat láttunk már, hogy idegennek kiadnak milliárdos közbeszerzéseket, de hogy a kutyáját oda teszi, azon nagyon csodálkozom – fogalmazott.

Orbán Viktor válaszát úgy kezdte, egyszer a házbizottság megvitathatná, hogy nincs-e valami korlátja, miről beszélnek a parlamentben.

A kormányfő közölte, van kutyája, Nárcisznak hívják, egy olyan területen van, amelynek az édesapja tulajdonosa.

MSZP: muszáj minden évben ellopni a gyermekektől a pénzt?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, hiába az új szünidei étkeztetési rendszer, sokan nem jutnak hozzá az ellátáshoz. Az adatok szerint ma 208 ezer gyereknek kellene kötelezően biztosítani az étkeztetést a szünidőben – mutatott rá. Hozzátette: a kormány a téli szünet előtt 68 ezer rászoruló gyerekről elfelejtkezett.

Szóvá tette, hogy 2014 és 2015 végén a gyermekétkeztetésből megmaradt forrásokat a kormány a többi között stadionépítésre csoportosította át, de kapott például Hódmezővásárhely és Alcsútdoboz is önkormányzati működésre.

Ha Magyarországon gyermekéhezés van, nem érnek annyit a gyermekek, hogy ezt az összeget megkaphassák, muszáj minden évben ellopni? – kérdezte, majd viszonválaszában több, a jövedelmi szegénységgel kapcsolatos, romló adatot felsorolt.

Orbán Viktor válaszában kifejtette, hogy aki igényel étkeztetést, az kap. Míg 2010-ben a szocialisták idején 32 milliárd forint volt gyermekétkeztetésre a költségvetésben tervezve, addig a mostani költségvetésben 72,5 milliárd forint van – mondta, megjegyezve: “ezt nem nevezném hanyatlásnak”.

A miniszterelnök szerint a képviselő azt sugallja, mintha 2010 óta Magyarországon nőtt volna a szegénység. Nincs ember ebben az országban – leszámítva a szocialista párt törzstagjait – , aki ezt elhiszi – tette hozzá. Elmondta, szívesen elfogadnak azzal kapcsolatban kritikát, hogy nem haladnak elég gyorsan, de azt a valótlan állítást, hogy a szegénység nőtt volna, nem fogadják el, a valóság ezzel ellentétes.

Ami pedig a lopást illeti – folytatta – , az önök idejében ellopták a pénzt, ezért nem jutott a gyermekeknek, most nem lopják el, ezért kétszer annyi jut.

Jobbik: nem a dolgozókat támogatja a kormány

Volner János (Jobbik) szerint a minimálbér emelésével nőni fog a vállalkozók adóterhelése, de a költségvetés az ebből keletkező adóbevételi többletet nem a magyar emberek béremelésére költi, inkább a nagyvállatoknak és a bankoknak csoportosít át különösen nagy nyereséget. Kifogásolta azt, hogy 144 milliárd forintról 79 milliárd forintra csökken a bankadó, és hogy eltörlik 6,3 milliárd forintos hitelintézeti járadékot.

Elmondta, a bankrendszer az első kilenc hónapban 416 milliárd forint nyereséget termelt. Aki ennyi nyereséget termel, az aligha van rászorulva arra, hogy a kormány segítse – hangsúlyozta.

Orbán Viktor azt mondta, a bankadó Magyarországon a legmagasabb Európában. A minimálbér emeléséről megállapodás született a munkavállalók, a munkaadók és a szakszervezetek között, nem a kormány rendelte el – mutatott rá.

A miniszterelnök szerint versenyképes béreket versenyképes vállalkozások tudnak fizetni. Magyarországon az adók csökkennek, a bérek nőnek, és el fogják érni a teljes foglalkoztatást – közölte. Azt mondta, aki ezt támadja, az nem a kormányt támadja, hanem a magyar emberek közös teljesítményét támadja, azt vitatja el. A Jobbik is ezt teszi. Nem tudunk mást tenni együtt élünk ezzel az “izgága elégedetlenséggel”- fogalmazott.

Jobbik: jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Ghaith Pharaon Magyarországon?

Gyöngyösi Márton (Jobbik) azt kérdezte, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos üzleti tevékenysége Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a férfit az FBI és az Interpol is körözi a többi között terrorizmus finanszírozásának gyanújával. Hozzátette: Pharaon Magyarországon is számos befektetéssel rendelkezik, az elmúlt években a saját magáról elnevezett cégeken keresztül strómanok közreműködésével szert tett számtalan műemléképületre, illetve beköltözött a miniszterelnök tőszomszédságába a Cinege utcába. Szerinte mindez kiderül a nyilvános adatokból, illetve Pintér Sándor belügyminiszter a Cinege utcai ingatlant is Pharaon tulajdonkörébe sorolta – jegyezte meg.

Közölte, jó lenne, ha nemcsak szegény migránsok ellen, hanem a terrorizmust finanszírozó milliárdosok ellen is hatékonyan lépnének fel.

Orbán Viktor elmondta, a “szóban forgó úr” nem tartózkodik Magyarországon és azt is biztosan mondhatja, hogy a magánlakásának szomszédságában lévő ingatlanba senki nem költözött be, ott nem lakik senki, évek óta üresen áll. “Akik meg a szomszédomban laknak, nem hasonlítanak semmilyen arab milliárdosra” – fogalmazott.

Közölte, a kormány megvizsgálta a szóban forgó személy magyarországi tevékenységét, és arra a következtetésre jutott, hogy a magyar törvényeknek megfelel és nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt.

Persze, ha azt kérdezi, hogy az amerikaiakra, akik a képviselőt információval ellátják, jelent-e kockázatot, azon érdemes elgondolkozni – jegyezte meg. Azt is firtatta, hogyan lehetséges az, hogy valakit több évtizede köröz az amerikai titkosszolgálat, mégsem sikerül “nyakon csípni”. A miniszterelnök azt mondta, az Egyesült Államokban külpolitikai irányváltás van készülőben, ezért arra kérte a képviselőt, “nézzen új gazda után”.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: