Az EU miatt még több migráns indul útnak, ezért virágzik az embercsempészet Líbiában

2016. december 10.

TRIPOLI, 16:38

Kadhafi bukása után Líbia a migránsok tranzitközpontjává vált. A hatóságok szerint az EU csak ösztönzi a migránsokat a Földközi-tengeren való átkelésre, ezért az embercsempészet is virágzik.

Líbiának 2 000 kilométeres földközi-tengeri partszakasza van, emiatt igen vonzó a migránsok számára, hiszen a tengeren keresztül vezet az út Európába. A hivatalos adatok szerint 300 ezer illegális bevándorló él Líbiában. Céljuk, hogy eljussanak Európába – írja az Euronews.

A líbiai parti őrség Tripoliért és körzetéért felelős egységének csupán 6 őrhajója van a 120 kilométeres szakaszra. A rossz hír az, hogy még ezek a hajók is alkalmatlanok arra, hogy ellássák a feladatukat. Ráadásul a líbiaiak szerint az európai hajók jelenléte a Földközi-tengeren tovább nehezítette a helyzetet, hiszen ezzel csak felbátorították a migránsokat, hogy keljenek át a háborgó vizeken.

Azelőtt 200 vagy 400 tengeri mérföldet kellett megtenniük. Most viszont néhány mérföld után célba érhetnek. Amint elhagyják a líbiai felségvizeket, rögtön beleütköznek a Szófia hadművelet hajóiba. Azok már várnak rájuk, és továbbviszik őket az európai partokhoz”

– mondta a parti őrség parancsnoka.

Az embercsempészek ezért még több embert zsúfolnak egy csónakba, mint eddig, hiszen csak rövid utat kell megtenniük a migránsoknak. Az EU hajói kimentik őket, ha szerencséjük van.

A biznisz annyira virágzik, hogy már külön az embercsempészethez gyártanak csónakokat. Állítólag az embercsempészeknek még sohasem volt olyan jó évük, mint amilyen tavaly. Egyetlen átkelés 16 ezer eurót jövedelmez gumicsónakkal, halászhajóval akár 100 ezer eurót is.

A Szófia hadművelet megkönnyítette az embercsempészek dolgát. Azelőtt 20, 24 óra kellett az átkeléshez. Most viszont? Legfeljebb 4 óra kell nekik, hogy célba érjenek”

– mondta egy már őrizetbe vett embercsempész.

A jelenlegi helyzetért a líbiai hatóságok a nemzetközi közösséget hibáztatják. Szerintük Európának az a rejtett célja, hogy Líbiából egyfajta szürke zónát csináljon, és ott gyűjtse össze az illegális migránsokat, és líbiai állampolgárságot adasson nekik. Hangsúlyozzák, hogy “ebből nem lesz semmi, mert a líbiai nép ezt sohasem tűrné el.”

Fotó: AFP

Tripoliban az egyik körforgalom arról vált hírhedtté, hogy ott próbálnak alkalmi munkához jutni a migránsok. A munkavállalók sokszor nem fizetik ki őket.

…dolgoztatnak, de nem fizetnek ki; a munka végén egyszerűen elzavarnak. Szemétség! Miért nem segít rajtunk az ENSZ?”

– panaszolta egyikük.

A Líbiában állomásozó migránsoknak nincs más céljuk, minthogy elérjék Európát és úgy tűnik, hogy az EU által életre hívott Szófia hadművelet pedig csak ösztönzi őket.

Itt vagyunk, készen állunk az útra. Hogy átkeljünk Olaszországba.”

– mondta egy másik munkára váró illegális bevándorló.

Líbia szerint az Európai Unió, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, a Frontex és az ENSZ nem tartja be a velük kötött megállapodásokat. Az észak-afrikai ország még több pénzügyi, logisztikai és technikai támogatást szeretne, hogy legalább a mostani helyzetet fenntartsa.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: