Trump az ígéri, kivonul a Közel-Keletről és legyőzi az Iszlám Államot

A megválasztott elnök kevesebbet költene a terrorellenes harcra külföldön

MH/MTI – 2016.12.07.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök kedd este azt ígérte, hogy kormányzata kivonul a Közel-Keletről és legyőzi az Iszlám Államot.

A politikus az észak-karolinai Fayetteville városában beszélt, azon a nagygyűlésen, amelyet a választási győzelemért köszönetet mondó körútján tartott.
Kiemelte, hogy az “intervenciós politika és a káosz romboló körforgásának véget kell vetni”. Kiemelte: elnöksége alatt az Egyesült Államok visszavonul a beavatkozástól és a világban zajló azon konfliktusokból, amelyek nem létfontosságúak az amerikai nemzeti érdekek szempontjából.

 

ap_16278137167193

Szakértő: nem várható, hogy csökkennek az amerikai katonai költések


Noha Donald Trump felvetette ezt a kampányban, nem várható, hogy csökkennek az Egyesült Államok védelmi költései – vélekedett az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő.
Emlékeztetett: az Egyesült Államok katonai költéseinek legnagyobb része odahaza történik, a százmilliárd dollárnál nagyobb fegyverzetvásárláshoz évi 60-70 milliárdos kutatás-fejlesztés társul, ami nagyban hozzájárul az ország versenyképességéhez.
A NATO-ról szólva a szakember kifejtette: a szervezetet – amely a hidegháború végeztével előremenekült és regionális védelmi szövetségből globális feladatokat ellátni képes alakulattá vált – revitalizálta Oroszország elmúlt két évben mutatott aktivitása, például a Krím félszigeten.
A NATO és az Európai Unió együttműködését “az elmúlt bő két évtized egyik legnagyobb talányának” nevezte Kaiser Ferenc, hangsúlyozva, a globális biztonsági szerephez a katonai mellett jelentős gazdasági, diplomáciai és rendészeti potenciálra van szükség, amivel az EU rendelkezik, így a reális szereposztás az, hogy a két szervezet úgy működik, mint a kezek, “az egyik üt, a másik minden más feladatot ellát”.

Donald Trump leszögezte: ezt az ígéretet a közelben lévő Fort Bragg (katonai bázis) katonacsaládjainak teszi, s megesküszik, hogy többé “nem harcolnak majd olyan vidékeken, ahol nem szabad harcolnunk”.  “Abbahagyjuk a rohanást, hogy külföldi rezsimeket döntsünk meg, amelyekről semmit sem tudunk” – emelte ki Trump, s kifejtette, hogy a terrorizmus elleni küzdelemre és az Iszlám Állam legyőzésére kell összpontosítani.

Elmondta, feljegyezte, mely államok vesznek részt az Iszlám Állam elleni harcban, s majd emlékezteti őket a küzdelem fontosságára. Azt érzékeltette, hogy elnöksége alatt az Egyesült Államok költ ugyan pénzt a Közel-Keleten a terrorellenes küzdelemre, de a korábbiaknál kevesebbet. Az így megtakarított pénzt pedig az amerikai infrastruktúra fejlesztésére kívánja fordítani.
“Hatezer milliárd dollárt költöttünk el a Közel-Keleten, miközben az útjaink rosszak, az országútjaink omladoznak, a hídjaink bedőlnek, alagútjaink nincsenek jó állapotban, a repülőtereink pedig úgy festenek, mintha a harmadik világban volnának” – szögezte le, hozzátéve: “mostantól pedig magunkra fogunk költeni”.

Hangoztatta, hogy ezzel egyidejűleg tervezi az amerikai hadsereg teljes modernizálását és a katonaság jobb ellátását, kiképzését, egészségügyi ellátását is. A kivonulás “onnan, ahol Amerikának nem kell harcolnia”, nem azt jelenti, hogy nem kell fejleszteni a haderőt. “Erős és hatékony haderőnk lesz” – szögezte le.

Obama védelmébe vette terrorellenes politikáját 
Védelmébe vette terrorellenes politikáját a nemzetbiztonságról szóló utolsó elnöki beszédében kedden Barack Obama leköszönő amerikai elnök.

Terrorellenes politikájának lényege Obama szerint az amerikai értékek tiszteletben tartása, a kínzás elutasítása és a nagyobb létszámú amerikai csapatok bevetésének elkerülése volt. A távozó elnök a különleges hadműveletekkel foglalkozó főparancsnokság tampai támaszpontján mondott beszédet. Hosszasan érvelt a pilóta nélküli robotrepülőgépek és az amerikai kommandósok bevetése mellett, és elutasította a szárazföldi csapatok olyan bevetését, mint ahogy azt elődje tette Afganisztánban és Irakban.

Leszögezte azt is, hogy tiszteletben kell tartani a muszlimok jogait, a terroristákat pedig polgári bíróságok előtt kell felelősségre vonni. “Úgy is elfoghatjuk ezeket a terroristákat, ha közben hűek maradunk önmagunkhoz” – hangsúlyozta.
Fontosnak tartotta kifejteni, a terroristák azt hirdetik magukról, hogy az iszlám nevében lépnek fel, ám egyáltalán nem “a világon élő több mint egymilliárd muszlim nevében beszélnek”. Hozzátette: ezek a terroristák “nem szólnak az amerikai muszlimok nevében sem, akik közül sokan az Egyesült Államok hadseregének egyenruháját viselik”. Az elnök szerint, ha megbélyegzik a jó és hazafias muszlimokat, ezzel csak a terroristákat segítik, hiszen a terroristák erre hivatkozva követnek majd el még több támadást. Mint mondta: “ha így cselekszünk, akkor ez háború az Egyesült Államok és az iszlám között, és nemcsak egyre több amerikait veszítünk el majd terrormerényletekben, hanem szem elől veszítjük majd az elveket is, amelyekért küzdünk”.

Védelmébe vette a terrorizmus gyanújával elfogottak kínzásának betiltását és kárhoztatta a kongresszust, mert nem tette lehetővé számára a guantánamói börtöntelep bezárását, felszámolását. Guantánamót, pontosabban a fogolytábort az amerikai “nemzeti becsületen esett foltnak” nevezte.
A terrorfenyegetés természetéről szólva kifejtette, hogy “az erőszakos szélsőségesség még évekig velünk marad”, és hogy a terroristák “nem jelentenek egzisztenciális fenyegetést” az Egyesült Államok számára. Azt is hangsúlyozta, hogy a terrorellenes háború valószínűleg nem végződik “egyértelműen meghatározható győzelemmel”.
Obama elismerte, hogy nem volt igazán sikeres az Iszlám Állam elleni harcban, de ezért egy tizenöt évvel ezelőtt, a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után hozott törvényt okolt, és ismét a kongresszust tette felelőssé, amely szerinte elmulasztotta a mai valósághoz igazítani a törvényt.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: