A „piros szatyor” sötét titkai

A bissau guineau-i útlevél ügye került terítékre az egykori szocialista elnökhelyettes Simon Gábor büntetőperének tárgyalásán

Bán Károly – 2016.12.05.

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott tegnap az MSZP volt elnökhelyettese, a költségvetési csalással vádolt Simon Gábor büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság ezúttal a bisseu guineau-i útlevél ügyét járta körül. Az iratot beszerző Welsz Tamás vállalkozó rejtélyes halála kapcsán „fájdalommentes halálhoz” segítő fioláról beszélt egy tanú.

 

simon gábor-mh

Simon Gábor a tárgyaláson – Fotó: Varga Imre/Magyar Hírlap

Különös árnyalatok jellemezték Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese büntetőperét hétfőn a Fővárosi Törvényszéken. A bíró a bissau-guineau-i útlevélnek próbált utánajárni, mivel a vádirat szerint Simon nem csupán külföldi bankszámlákon parkoltatott euróban és dollárban több százmillió forintot, Budapesten is volt bankszámlája, amelyet az afrikai ország útlevelével, Gabrial Derdak néven nyitottak a Magnet Bankban. A pénzintézet bankbiztonsági főnöke tegnap tanúként elmondta, Welsz Tamás –, akihez tizenöt éves ismeretség fűzte – hívta fel, van egy ügyfele, aki szeretne számlát nyitni.

„Úton van a számlanyitáshoz az illető útlevele” – idézte fel a tanú a vállalkozó szavait, majd hozzátette: „beleegyeztem abba, hogy Tamás elvigye a bankszámla-szerződést aláírni. Még aznap vissza is hozta.” Később – folytatta – Welsz Jose Kari bissau-guineaui útlevelével kétszázötvenezer eurót fizetett be Gabriel Derdak számlájára a bankban. Jose Kari nem más, mint a rendőrök kocsijában elhunyt Welsz, a bisseu guineau-i „álkonzul” magyar-afrikai barátja, a büntetőper másodrendű vádlottja. Simon a tegnapi tárgyaláson is tagadta, hogy neki lett volna bisseu guineau-i útlevele.

 

Az útlevél kapcsán egyébként ellentmondásba került egy tanú, Welsz érdi szomszédja, az „álkonzul” cégeinek egyik ügyvezetője, aki a nyomozás során azt mondta: „Tamás felajánlotta nekem, hogy segít megoldani a devizahitelem visszafizetését. Azzal bíztatott, Simon Gábortól tizennyolc millió forintot kap a szolgálataiért, ebből akarta lerendezni a tartozásomat. Ám ezt visszavonta, mondván, ez a barom nem ment bele” – fogalmazott a tanú. Welsz, amikor Simon adócsalási ügye kipattant, két neylonszatyrot éjjeliőr-szomszédjára bízott, ha jönnek a „vendégek” (a rendőröket hívta így), nehogy megtalálják. A tanú a lakásán őrizte a szatyrokat, Welsz az egyiket, a „fekete szatyrot” a halála előtt visszakérte, a másikat, a „piros szatyrot” ő maga vitte be a rendőrségre, amikor a vállalkozó meghalt – mondta a tanú. Akkor bele is nézett, idézte fel, és üres papírokat talált benne Simon Gábor biankó aláírásával, XVIII. kerületi ingatlanok eladásának iratait, a „Fidesszel kapcsolatos piszkálódásokat”, s útlevélkérő lapokat is. Ám hozzátette: Welsz Tamás néhány nappal a 2014 márciusi 20-i halála előtt azt mondta neki, „ez hülyeség, én nem csináltam útlevelet Simonnak, bár akartam, de nem lett belőle semmi.”

A bíró afelől tudakozódott, erről miért nem beszélt a rendőrségen, amikor kihallgatták. Welsz Tamás gyanúsítotti kihallgatásán ugyanis éppen az ellenkezőjét állította: „Egyértelmű volt számomra, hogy Simon Gábor rendelkezik egy bisseu guineau-i útlevéllel, amelyet Gabriel Derdák névre állítottak ki.”

A bíróságnak az ellenmondást nem sikerült feloldania, ám Welsz egykori, tanúként meghallgatott ügyvédje sok mindent érthetőbb megvilágításba helyezett. Úgy fogalmazott: „Bár Welszről nem fognak elnevezni általános iskolát Érden, ám az üzleti elit kézről-kézre adta. Szolgáltatása ugyanis arról szólt, hogyan lehet behozni az országba olyan pénzt, amit az ember sosem vitt ki a schengeni határokon kívülre. Feltámadt benne az életösztön is, hogy politikai védettséget szerezzen ehhez a licenszhez. Ám ennek ellenére, ha ő tanácsokat adott volna Simon Gábornak, arról mint az ügyvédjének, tudnom kellett volna, bár Welsz még az ügyvédekkel is zsonglőrködött” – tette hozzá.

A szomszéd tanúvallomásában arról is említést tett, hogy Welsz fürdőszobájában volt egy fiola, amely „fájdalommentes halálhoz” segíti az embert, erről a vállalkozó beszélt neki. Amikor Welsz a rendőrautóban meghalt, az élettárs arra kérte, hogy ezt a fiolát dobja ki az emésztőbe – mondta a tanú. A kertész ugyanezt vallotta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: