CASTRO ÖRÖKSÉGE

 
Képtelenség mindössze két nappal a halála után teljes történelmi mérleget vonni Fidel Castro örökségéről. Ezzel a történészek is kemény fába vágják majd a fejszéjüket. Azok viszont alighanem csak elvetik a sulykot, akik máris túlságosan egyoldalú – általában pozitív irányban elfogult – véleményt fogalmaznak meg az elhunyt egykori kubai vezetőről.

Amihez kétség nem fér: Castro történelmi jelentőségű, óriási hatású személyiség volt. Egyike azoknak, akik nemcsak átélték, de maguk is döntően formálták a XX. század leginkább sorsfordító pillanatait nemcsak a szülőföldjükön, de egy egész térségben. Hasonló formátumú kortársai közül ma már csak kevesen vannak az élők sorában. Az Egyesült Államok közvetlen szomszédságában a Magyarországhoz hasonló népességű Kuba óhatatlanul a hidegháború erőterébe, de – hazánkkal ellentétben – az amerikai érdekszférába került.

 

_90722925_castro1

Washington és Havanna a disznó-öbölbeli inváziótól kezdve szinte tegnapig dacolt egymással. A két állam méreteit, anyagi és katonai lehetőségeit tekintve van valami imponáló abban, ahogyan Fidel Castro ezt a harcot a CIA-vel, a gyilkossági kísérletekkel is dacolva 60 éven át végigvitte, a mai napig példát mutatva a latin-amerikai radikális baloldalnak. Ha szovjet segítséggel tette is, az 1962-es rakétaválság pedig az atomháború szélére sodorta a világot.

A „történelmi jelentőségű” fordulat azonban nem jelenthet vele való azonosulást, még nekrológokban, a kegyeleti szempontok félreértéséből adódóan sem. Hitler és Sztálin jelentősége is történelmi volt. Természetesen a kubai Comandante, azaz a Parancsnok – ahogy országában nevezték – nem volt sem Hitler, sem Sztálin. Nem robbantott ki világháborút, nem küldött milliókat és tízmilliókat a biztos halálba, nem igázott le más népeket. De a sajátját nem kis részben igen.

A Batista-diktatúrát másik diktatúrával váltotta fel – ismerjük az ilyen „felszabadítást” a magyar történelemből is –, és a latin-amerikai mércével mérten mégoly kiváló egészségügyi ellátás és az írástudatlanságot felszámoló oktatás is csak annyira mentheti Castro kommunista rendszerét, mint Kádár Jánosét a 3,60-as kenyér. Semennyire. Nincs az az ember, aki ez utóbbi érvvel itthon Pákh Tibor vagy Wittner Mária szemébe tudna nézni. Márpedig Kubában is bőven megvoltak a maga áldozatai, emberi tragédiái a kommunista rendszernek.

Manuel Vázquez Portal, Jorge Luis García Pérez (Antúnez), Pedro Luis Boitel: azért írjuk le néhányuk nevét, mert – akárcsak a holokausztot vagy a gulágot elszenvedettek esetében – neveket, emberi sorsokat mindig nehezebb tagadni, mint történelmi általánosításokat, puszta fogalmakat, egy „vödör” szót vagy számot.

Nem kell kubaibbnak lennünk a kubaiaknál. Látjuk a televízióban a gyászoló havannaiakat, és felelevenítjük az archív képet, amint Ferenc pápa kezet nyújt a már székben ülő, melegítőfelsős, fogatlan kubai oroszlánnak. De látjuk a diktatúra sötétsége helyett Miami fényeit választók – és leszármazottaik – örömünnepét is. Kegyeletsértők lennének-e, csakúgy, mint az ezúttal is keményen fogalmazó Donald Trump? Az éhségsztrájkjába a Castro-rendszerben belehalt, majd jeltelen sírba lökött Boitel emlékét viszont aligha sértik ezek a reakciók.

 

cuba_fidel_castro-e1418967557673

Meglehet: Castro nélkül ma Kuba olyan lenne, mint a még nyomorúságosabb Honduras vagy Haiti. Nem tudhatjuk. A felvetés történelmietlen. Azt viszont tudjuk: több mint egymillióan – sokszor annyian, mint a magyarok ’56-ban – elmenekültek a szigetországból. Köztük volt Castro húga, Juanita is, aki most ellentmondásosan viszonyul fivére halálához. Nála végképp nem kell kubaibbnak lennünk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: