Az ISIS a végnapjait éli az iráni elnök szerint

Kreml: Korai még a Washingtonnal folytatott együttműködésről beszélni

MH/MTI – 2016.11.25.

Az Iszlám Állam a végnapjait éli, ezt jelzi a dzsihadista szervezet síita zarándokok ellen elkövetett legutóbbi támadása is – jelentette ki pénteken az iráni elnök az előző napi, legalább 75 ember életét kioltó iraki merényletre utalva.

“Ez a gyilkos támadás azt mutatja, milyen kétségbeesettek a terroristák, és milyen kilátástalanná vált a helyzetük” – hangsúlyozta Haszan Róháni a sajtónak nyilatkozva. Az iráni elnök elmondta: kormánya biztos benne, hogy a terrorcsoport és követői elleni “végső győzelem” és ezzel az ISIS megszűnése nagyon közel van.

 

Hayat Boumeddiene 'appears in Islamic State film' - 06 Feb 2015

Az iráni vörös félhold adatai szerint az iraki fővárostól, Bagdadtól 95 kilométerre délre található Hillában végrehajtott támadásban legalább 75-en, többségükben iráni zarándokok vesztették életüket, és 30-an megsebesültek. A súlyos égési sérülések miatt sok holttestet egyelőre nem tudtak azonosítani. Csütörtök estig csupán 24 iráni áldozat nevét sikerült megállapítani. A merénylet elkövetőjeként a szunnita Iszlám Állam jelentkezett, amely a síitákat eretnekeknek tartja. A zarándokok előzőleg egy vallási ünnepen vettek részt a síiták szent városának számító iraki Kerbelában, és hazafelé tartottak egy buszkonvojjal. Az iráni elnök egyúttal azt kérte pénteken Iraktól, hogy “határozottabban lépjen fel az ilyen embertelen cselekedetek végrehajtói ellen”.

 

Kreml: Korai még a Washingtonnal folytatott együttműködésről beszélni

Korai lenne még előrejelzésekbe bocsátkozni az Oroszország és az Egyesült Államok között Szíria ügyében lehetséges jövőbeni együttműködéséről, Moszkva ugyanakkor kész a párbeszédre ebben a témában – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján. “Korai még megmondani, hogy mi lesz az új amerikai kormányzat álláspontja. Türelemmel kell lennünk, és meg kell értenünk, milyen formát ölt majd az új amerikai adminisztráció” – mondta Peszkov. “Putyin elnök álláspontja továbbra is az, hogy a (szíriai) helyzetet lehetetlen hatékony, sokoldalú, elsősorban és főleg az Oroszország és az Egyesült Államok közötti együttműködés nélkül megoldani” – tette hozzá.

Peszkov szerint Putyin a kezdetektől fogva igyekezett együttműködést kezdeményezni Washingtonnál a szíriai politikai rendezés ügyében, ám a jelenlegi amerikai kormányzat ezt elutasította. A Kreml szóvivője nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Moszkva képviselői felvették-e a kapcsolatot Donald Trump megválasztott amerikai elnök fiával, aki nemrégiben a francia fővárosban folytatott egyeztetést a szíriai helyzetről.

Az orosz védelmi tárca csütörtökön közölte: az orosz fegyveres erők szakértői bizonyítékot találtak arra, hogy a szíriai kormányellenes erők idén szeptemberben vegyi fegyvert vetettek be Aleppó tartományban. A hólyaghúzó mustárgázképző anyagot egy 240 milliméteres aknagránátban találták.

Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője október 11-én jelentette be: orosz szakértők bizonyítékot találtak rá, hogy “terroristák” fehérfoszfort alkalmaztak Aleppó város délnyugati részén.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: