OBAMA KESERÉDES BÚCSÚJA EURÓPÁTÓL

A LEKÖSZÖNŐ ELNÖK ANGELA MERKELRE „BÍZTA” A VILÁGOT

Válságüzemmódra kapcsolt utolsó – eredetileg dicsőséges búcsúnak tervezett – európai útján Barack Obama. Az Egyesült Államok leköszönő elnöke az Európával való szolidaritás jeleként ma az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és Olaszország vezetőivel találkozik Berlinben. Obama már szerdán megérkezett a német fővárosba, ahol együtt vacsorázott Angela Merkel német kancellárral, majd további tárgyalásokra került sor.

A Foreign Policy szerint nem véletlen, hogy az Egyesült Államok első emberének németországi búcsúja többnaposra sikerült, ugyanis Merkel jelenti Obama külpolitikájának utolsó európai bástyáját. – Mindketten a nehéz úton tanulták meg, hogy a nyitottság nem annyira meggyőző, mint amennyire szeretnék, sőt, könnyen vissza is üthet – írja az amerikai lap, utalva Merkel sokat vitatott migrációs politikájára és Donald Trump meglepetésnek mondható elnökválasztási győzelmére.

Érzékeny istenhozzád a kancellártól

Érzékeny istenhozzád a kancellártól

 

 

A kialakuló új erőviszonyokkal Mer­kel és Obama is tisztában van. A Wirt­schaft­swoche című német gazdasági hetilapban ma jelent meg a politikusok közös véleménycikke, amelyben – Trump nevének említése nélkül – a globalizációt fenyegető új kihívásokra figyelmeztetnek. – A németeknek és az amerikaiaknak meg kell ragadniuk a lehetőséget, hogy a saját értékeik és elveik mentén formálják a globalizációt. Az együttműködés mélyítésével és szélesítésével tartozunk a cégeinknek és a polgárainknak, valójában pedig az egész nemzetközi közösségnek – írja cikkében Merkel és Obama.

A Politico szerint az üzenet egyértelműen Trumpnak szól, aki korábban egy főleg a kereskedelem területén protekcionista Egyesült Államokra tett ígéretet. Ennek megfelelően a Wirtschaftswoche cikke a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés (TTIP) mellett kötelezi el magát, amely Obama és Merkel szerint képes választ adni a soha nem tapasztalt sebességgel változó globális gazdasági folyamatokra.
Obama távozásával a német kancellárnak jut a feladat, hogy leküzdje az említett akadályokat és a nyugati liberális demokráciák élére álljon. A feladat korántsem egyszerű és egyelőre az sem biztos, hogy Merkel 2017-ben újra versenybe száll a kancellári tisztségért. A Madsack német médiacsoport tegnap arról tájékoztatott, hogy a kancellár vasárnap, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini értekezletének elején nyilatkozik a szándékairól.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: