A TAGADÁS POLITIKÁJA

Minden jel arra mutat, hogy a tagadást választotta fő stratégiájául a néppártosodni igyekvő Jobbik. Vona Gábor leegyszerűsített érvrendszere szerint minden hazugság, ami kritikaként elhangzik vele és pártjával szemben.

Azok után, hogy több meghatározó nemzeti ügyben 180 fokos fordulatot vett és szembement saját korábbi álláspontjával, mára odáig jutott, hogy holdudvarának tagjairól állított valótlanságot. A lapunknak nyilatkozó értelmiségiek ezután egyöntetűen cáfolták a pártelnököt, mondván, Vona szavaival ellentétben nem kértek tőle elnézést a kritikus nyilatkozataikért, sőt megerősítették a Jobbik vezetéséről alkotott véleményüket.

Az egykor a tisztesség, a becsület és az igazság elhivatott képviselőjeként politikai színpadra lépett nemzeti radikális párt elnöke ma saját híveivel szemben is képes hazudozni. Ezzel a tempóval azoknak a szintjére süllyed le, akik róla állítanak nyilvánvaló képtelenségeket, például azt, hogy a férfiak iránt vonzódik. Mivel ezt Terry Black mondta, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy hazugság.

screenshot_4

Más a helyzet azonban a Jobbik politikáját illetően. Vona Gábor sem gondolhatja komolyan, hogy egyik napról a másikra letagadhatja radikális, olykor szélsőséges elvbarátait, szövetségeseit. Egyik nap még gárdaegyenruhában feszít a parlamentben, és a Szent Korona előtt tesz esküt, aztán úgy tesz, mintha soha semmi köze nem lett volna Zagyva György Gyulához vagy Tyirityán Zsolthoz. A Magyar Gárda, a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái állandó résztvevői voltak a Jobbik rendezvényeinek, nyíltan együttműködött velük az egykori radikális párt.

Maga Vona Gábor is közös fotókon pózolt a hungarista, nemzetiszocialista nézeteiket a nyilvánosság előtt sem titkoló „betyárokkal”. Pár éve még csupán erődemonstráció céljával vonult fel a gárda és a Betyársereg egy-egy településen, azzal érvelve, hogy a hatóságok nem tudják megvédeni a tisztességes embereket a bűnözőktől, az agresszív cigány csoportoktól. Ma viszont ott tartunk, hogy a szélsőségesek egész fegyverarzenált halmoztak fel, aknavető gránátokat foglaltak le tőlük a terrorelhárítók. Sőt, Bőnyben rendőrt gyilkolt a hungaristák vezéralakja. Ezt már nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel, és a szélsőségesek eszmei bátorítói sem rázhatják le magukról a felelősséget, hiába játsszák a politikai marketingeseik által kitalált zsúrfiúszerepet.

Még akkor sem, ha láthatóan annyira beleélik magukat az új pózba, hogy egyre nehezebb megkülönböztetni őket a balliberális pártoktól. Nem csoda tehát, ha a Jobbik támogatói nap mint nap csak kapkodják a fejüket. Értetlenül állnak Vona Gábor lépései előtt, amelyeknek egyetlen célja, hogy csapdát állítson Orbán Viktornak és a Fidesznek. A holdudvar egészen másként képzeli el a Jobbik szerepét. Szerintük a nemzeti ügyeket nem szabad alárendelni a kicsinyes pártpolitikai, hatalmi játszmáknak. Ezért bírálták Vona Gáborékat legutóbb amiatt, hogy nem támogatták a tömeges betelepítés tiltását célzó alaptörvény-módosítást.

Az ellenzéki oldalon persze gyakran érvelnek azzal, hogy a kormánypártok soha nem hajlandók kompromisszumra, ezért képtelenség velük dűlőre jutni. Csütörtökön viszont egy hónapok óta húzódó lényeges kérdésben bizonyította a Fidesz–KDNP, hogy nyitott az egyezségre, ha a másik oldalról is van hajlandóság az alkura. Miután a kormánypártok elfogadták az LMP jelöltjeit az Alkotmánybíróság betöltetlen pozícióira, az ellenzéki pártot egyből árulónak kiáltotta ki az MSZP, a Jobbik pedig paktumot emlegetett, és az elvadult politikai helyzetre hivatkozva bojkottálta a jelölési folyamatot.

Már nem is meglepő, hogy az egykori nemzeti radikálisok ismét egy platformra helyezkedtek a szocialistákkal. A tagadás politikája nem is vezethet más irányba, csak balra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: