HAZUDOTT VONA GÁBOR

Bár Vona Gábor a Hír TV-nek adott interjújában manipulációval vádolta lapunkat, hamar kiderült, a Jobbik elnöke hazudott. Az egykori radikális párt értelmiségi holdudvarához tartozó személyek ugyanis kérdésünkre megerősítették korábbi nyilatkozataikat és leszögezték, eszük ágában sem volt telefonon elnézést kérni Vona Gábortól a Magyar Időkben megjelent mondataikért.

Több neves, a Jobbik holdudvarához sorolható értelmiségi a Magyar Idők megkeresésére néhány nappal ezelőtt kifejtette: a nemzeti érdekek ellen cselekedett a párt, amikor nem szavazta meg Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatát. Vona Gábor erre rea­gálva a Hír TV-ben azt állította, az érintett személyek felhívták őt, és elnézést kértek tőle. Jelezték neki azt is, hogy nem akartak Jobbik-ellenes színben feltűnni.

 

A meg nem szavazott alaptörvény-módosítás miatt sokan szembe fordultak az egykori radikális párttal

A meg nem szavazott alaptörvény-módosítás miatt sokan szembe fordultak az egykori radikális párttal

 

A Magyar Idők a helyzet tisztázása végett ismét megkereste a szóban forgó embereket. A rövid beszélgetésekből nyilvánvalóvá vált, szó sincs arról, amit a Jobbik elnöke az ellenzéki hírcsatornának állított. Vagyis egyetlen nyilatkozó sem mentegetőzött telefonon Vona Gábornál. Mi több, mindannyian egyértelművé tették, hogy vállalják korábbi, lapunk hasábjain megjelent álláspontjukat. Tóth Gy. László lapunk újbóli megkeresésére kijelentette, hogy nem beszélt Vona Gáborral, és a megjelentek az általa lapunknak elmondottakat tükrözik.

– A megjelent nyilatkozatom teljesen rendben van – ezt már Vincze Gábor válaszolta érdeklődésünkre. Raffay Ernő pedig leszögezte: nem hívta a Jobbik elnökét, és elnézést sem kért tőle, állításait fenntartja. Hasonlóan fogalmazott Borbély Zsolt Attila is. Bíró András Zsolt megkeresésünkre elismerte, hogy bár beszélt Vona Gáborral, és azt mondta neki, egy hosszabb beszélgetése volt lapunk munkatársával, hozzátette: ő ugyan másra helyezte a hangsúlyt, de tény, arról is beszélt, ami megjelent.

Emlékezetes, Borbély Zsolt Attila erdélyi közíró, akit a jobbikosok rendszeresen meghívnak értelmiségi holdudvaruk üléseire, a Magyar Idők korábbi megkeresésére úgy fogalmazott: egy egyértelmű nemzetstratégiai imperativust kisstílű politikai alku tárgyává tettek. Hozzáfűzte: a parlamenti döntésig még megbocsátható dolog a taktikázás, de hogy nem szavazták meg, erre nincs és nem is lehet olyan magyarázat, amely összeegyeztethető a nemzeti szempontokkal. – Egyértelműen a nemzeti érdekek ellen cselekedtek, és úgy gondolom, szellemi holdudvaruknak is csalódást okoztak – mutatott rá. Azt is mondta, hogy az ismeretségi köre kilencven százaléka elítéli a Jobbik lépését, akik ezzel egyetértenek, azok mind jobbikos pártpolitikusok.

Szerinte a Jobbik nem vett tudomást arról, hogy ez az egész játszma nemcsak Magyarországon zajlik, hanem van egy nemzetközi kontextusa is.
Raffay Ernő történészt – aki az egyik legtöbbet invitált személy a Jobbik vidéki fórumaira – szintén megkerestük. Ő akkor azt mondta: a Fidesz által felvetett kérdés a magyarság nemzetstratégiai szempontjából kiemelten fontos, azzal teljesen egyetért. Mint fogalmazott, ebben az esetben fontos lett volna felülemelkedni a pártpolitikai szempontokon. – Nem akarok senkit megbántani, fáj a szívem, amikor ez történik a nemzeti oldalon – tette hozzá a történész.

Kikértük Bíró András Zsoltnak, a kurultaj fő szervezőjének is az álláspontját. Őt egyébként Vona Gábor az egyik cikkében a példaképének nevezte. Bíró leszögezte, szerencsétlennek tartja, hogy a Jobbik nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást, amit meg kellett volna tennie. Szavai szerint nem volt elegáns nemzeti ügyben feltételeket szabni, s szerencsétlennek tartotta azt is, hogy a két párt nem tudott egymással megegyezni a kérdésben. – Ugyanakkor túlzónak tartom azt is, hogy valóságos hadjárat indult Vona Gábor ellen a nemzeti médiában.

Vincze Gábor történész azt mondta, hogy a Jobbik vezetése túltaktikázta ezt a kérdést. – Vannak nemzeti ügyek, amikor ha fogcsikorgatva, nagy levegőt véve is, de oda kell állni és szavazni kell. S a jobbikos értelmiségi barátaimnak ugyanez a véleménye, olyanoknak is, akik ott voltak Soltvadkerten – fogalmazott korábban lapunknak a történész.

A Jobbik holdudvarához tartozó értelmiségiek szerint csalódást okozott a nem szavazat

A Jobbik holdudvarához tartozó értelmiségiek szerint csalódást okozott a nem szavazat

Tóth Gy. László politológus leszögezte: irracionálisnak, megmagyarázhatatlannak, politikailag pedig elhibázottnak tartja a párt döntését. – Vona Gábor létrehozott egy pártot a szélsőjobboldali eszmékre alapozva, ám potenciálisan a magyar társadalom 15-20 százaléka vall ilyen nézeteket, és körülbelül negyven százalék enyhén antiszemita. Aztán ezt az eszmeiséget otthagyta, kitalálta, hogy bemegy centrumba, ahol viszont ott van a Fidesz, amely az egészet lefedi, így nincs hely. Emiatt olyanokat lép, amivel csúszik át balra, de ez szintén képtelenség, amire ő is rájött. Vona Gábor jelenleg egy elképesztően nagy légüres térben van, és megmagyarázhatatlanok a lépései, amivel összezavarja saját választóit is. Ez így öngól, rejtély, hogy Vona mit csinál – hangsúlyozta.

AZ ELMARADT ALAPTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁS

Nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott hetedik alaptörvény-módosítási javaslat múlt héten, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. A parlamenti képviselők közül 131-en szavaztak igennel a szükséges 133 helyett. A javaslatot az összes kormánypárti képviselő támogatta, a Jobbik viszont – bár korábban szorgalmazta az alaptörvény módosítását – nem. Az ellenzékiek közül hárman nemmel voksoltak, a többiek nem nyomtak gombot. (MI)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: