Demokráciahabzás

Hát, nem mondom, büdös bonyolult dolog ez a demokrácia

Kiss László – 2016.11.15. 02:31

Tanulom, tanulom, lassan hetven éve tanítják nekem, de valahogy nem megy. Győzködnek szép szóval, bölcselettel, próbálkoznak politikailag korrekt mesemondással, aztán rendre kiderül: szószuronyokkal tennének a gyűlölet ellen, és jámbor holttestemmel temetnék be a demokrácia szégyenárkait. De hát én soha nem ismertem mást, nem láttam monarchiát, cárizmust vagy ősközösséget, én született demokratának tudom és vallom magam. Igen, a népi demokrácia hozott a világra, így aztán persze később a párttal és a néppel egy volt az utam. Na, nem vezetőként, csak mint pusztán egyszerű talpas, gyalogos társutas.

Kitanultam a demokrácia csízióját. Legalábbis azt hittem, hogy tanulom, tanulgatom, oktatgattak rá bölcsek, s megtudtam, hogy a többségi demokrácia választási rendszere a győztesnek vagy a többséggel rendelkező szövetséges csoportoknak biztosítja egy határozott időre a „népuralmat”. Lényege, hogy döntéshozatalkor mindig az – egyszerű vagy minősített – többség akarata érvényesül; de megtudtam az internetről azt is, hogy csak az osztályozás feltételei szerint tizenhatféle demokrácia létezik. Az olyan közönséges változat, mint a közvetlen, szabadelvű vagy parlamentáris mellett bizony van likvid, konszociális vagy szovjet demokrácia is. No meg amerikai, bár ez a tankönyvi kategóriák közé csak mostanság kéri felvételét.

Mert ami New Yorktól Los Angelesig a választások óta történik, az emberiség legújabb kori demokráciájának archetípusa. Autók égnek, kirakatok törnek, könnygáz segít gyászolni a demokráciát. A régit. Igen, valami új van születőben, mint ahogyan az első írott alkotmány is az Egyesült Államokban jött létre, 1787-ben, most Trump választási győzelme szolgál évszázadokra mintaként a modern demokráciák számára. Mert ugye hiába kapott vetélytársánál nagyjából kétmillióval több szavazatot Hillary Clinton, a sajátságos, úgynevezett elektori rendszerben ez nem elég az üdvözüléshez.

De hát ez Amerika. Mint ahogyan az is Amerika, hogy a választás másnapján már szerte az országban tüntetnek az eredmény ellen, és jószerivel talán éppen a legnagyobb és legharsányabb demokráciaőrök. A tudósításokban láttuk, hogy olyan gyerek is volt  köztük, akinek több a füle, mint a foga. De hát ez színtiszta demokrácia. Teljes mértékben független a megválasztott személyétől, ezt az emberarcú szocializmus kliséjére épített kapitalizmus is tudja. Egyenesen bele van építve a demokratikus rendszerébe. Mint ahogyan a lelkes amerikaiak által másutt üldözött korrupció is. Mert például ha van pénzed, és jó jelölt zsebébe teszed – szebben mondva: támogatod a kampányát –, akár még nagykövet is lehet belőled. A demokrácia legnagyobb dicsőségére. És ilyenkor nincs demokrata vétó vagy legalább pfujolás.

Sőt, talán még példabeszéd is jut nekünk, bő gatyás tahóknak. Nehogy már egy kis bugris népség kioktassa bármiből is – különösen nem a szent demokráciából – a legnagyobbat. Nem olyan rég még együtt énekeltük a béketáborral, hogy „nincs a földön gazdagabb, szebb ország, minden ember érzi, hogy szabad”. És ráadásul ez a nagy boldogság, szabadság itt volt karnyújtásnyira tőlünk. Legjobbjaink, demokratáink is örültek, nótázva együtt vonultak a boldog szomszédsággal. Bennünket meg, akik ezért vagy azért, mondjuk például botfülűségünk okán, nem daloltunk, kioktattak és lehordtak, esetleg még fel is jelentettek.

Hát, most már látjuk, hogy fals volt az ének, hamis a dal. Volt valami baj a nagy demokráciahabzás körül. Mint ahogyan mintha most is lenne valami apró hiba a legújabb, amerikai változatban. Lehet, hogy a betört kirakat és a lángoló autó immanens része a píszídemokráciánknak, de jelképnek talán találhatnánk valami békésebbet, valami árokbetemetőt. És biztos vagyok benne, legjobbjaink már most tudják a megoldást, látják a jövőt.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/71503/Demokraciahabzas#sthash.YK9AMRRF.dpuf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: