Orbán: a liberális diktatúrának vége

2016. november 12.

Interjút közöl Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap.

 

Az interjú a magyar kormányfő londoni látogatása alatt készült, és szombatra virradóra jelent meg az újság online kiadásában.

Fotó: MTI Fotóbank

Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás eredményét így értékelte:

filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban liberális nem-demokratikus rendszerben élünk, és ennek most vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét, ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez, vége van.”

 

Az újságíró felidézi Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Az újságíró kérdésére a miniszterelnök ezt megerősítette.

Ez az érzésem erősebb, mint valaha.”

— fogalmazott Orbán Viktor.

Ha az erős alapokkal bíró államok nem teszik világossá, hogy hol vannak a határok, mit tartanak elfogadhatónak és mit nem, az destabilizálhatja a nyugati világot, és erre nincs szükségünk. Véleményem szerint ebből a szempontból Trump jobb Magyarország és jobb Európa számára is”

— tette hozzá.

Az interjúban szóba került az is, hogy egyes európai vezetők szerint Magyarország nem tartja magát az európai értékekhez. Erre a felvetésre így reagált a kormányfő:

ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit. Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően.”

A miniszterelnök azt is hozzátette a válaszához, hogy az igaz, hogy Magyarország nem elégedett azzal, ami Európában, Brüsszelben zajlik. De ez nem az értékek elvetése, hanem egy konstruktív ellenzéki pozíció.

Ebben az értelemben kormányom egyfajta ellenzékben van Brüsszelben, de ez reformellenzékiség, nem pedig romboló ellenzékiség”

— mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kitért arra is, hogy a magyarok 70 százaléka azt pártolja, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, tehát Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete.

Trump győzelme kapcsán Oroszországról, a szankciókról is kérdezték a magyar kormányfőt.

Mindig világosan kifejtettük, hogy nem értünk egyet e politika tartalmával, de az EU egysége fontosabb, ezért elfogadtuk a szankciókat. Borisz Jelcin néhai orosz elnök időszakának kiszámíthatatlan, szétesőben lévő Oroszországa veszélyesebb volt, mint Vlagyimir Putyin mostani orosz államfő Oroszországa”

— mondta Orbán Viktor, majd hozzátette:

a Nyugat elvárása az, hogy Oroszország a Nyugaton honos politikai kultúrára alapozza politikai rendszerét, Magyarország megközelítése azonban az, hogy Oroszországot olyannak kell elfogadni, amilyen.”

A brit EU-tagság megszűnését a miniszterelnök szomorúnak nevezte, mert a britek számos kérdésben stratégiai partnerek voltak az EU-n belül, így meglátása szerint az unió gyengébb, mint eddig.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: