Sokkolta a világot az új amerikai elnök

Moszkvában fenyőfa alatti váratlan ajándékként értékelték az eredményt

MH/MTI – 2016.11.10.

A republikánus Donald Trump amerikai elnökké választását a csütörtöki nemzetközi sajtó szinte egyöntetűen meglepetésként értékelte, és a kommentátorok többsége abban is egyetértett, hogy a “hagyományos” politikai elittel szembeni lakossági elégedetlenség váltotta ki.

 

trump576Donald

Trump – Fotó:Reuters

 

A konzervatív német Die Welt szerint Trump győzelmével “elkezdődik a kísérletezés a demokrácia felnyitott szívén”, és kiderül, hogy mekkora ereje van a “modern, szabad társadalmak önszabályozó mechanizmusainak”.

 

A liberális Süddeutsche Zeitung kiemelte: Trump remélhetőleg nem csatlakozik majd a “tekintélyelvű internacionáléhoz”, és ez nem is tűnik valószínűnek, mert az Egyesült Államokban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, így az új elnök nem tevékenykedhet majd úgy a Fehér Házban, mint Atlantic City-beli egykori kaszinójában, amelyet szándékosan csődbe vitt.

A francia lapok közül a balliberális Le Monde azt írta, hogy az Egyesült Államokban “a felháborodás, a protestáló düh győzedelmeskedett”, s ez a hangulat a nyugat-európai országokban is uralkodó. Nemcsak a demokrata Hillary Clinton kapott ki, hanem a protestáló hullám az Atlanti-óceán mindként partján kisöpri a hagyományos eliteket. Donald Trump megválasztása olyan jelentős változás a nyugati demokráciák történetében, mint a berlini fal összeomlása vagy a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások. Új világ nyílt meg, amelynek még nehéz megrajzolni a körvonalait, de amelynek jellegzetessége már megmutatkozott: ebben a világban minden olyan dolog, amely eddig lehetetlennek vagy irreálisnak tűnt, mostantól elképzelhető – írta a Le Monde.

A baloldali Libération címlapján Donald Trump árnyékos fotója jelent meg American Psycho felirattal, utalva Brett Easton Ellis regényére, amely egy dicsőségre és pénzre vágyó pszichopata gyilkosról szól. A baloldali lap szerint “a rémálom valóra vált”, aminek az az oka, hogy a Demokrata Párt, hasonlóan sok más ország baloldalához, nem tudott választ adni “két nyugtalanságra, két dühre”, a középosztályt fenyegető lecsúszástól való félelemre és az identitási válságra. A szerkesztőségi írás úgy véli, hogy a globalizáció majdnem mindenhol gyanakvást szül, bezáródáshoz és idegengyűlölethez vezet, és “a baloldal nem képes ellenállni ennek a felkelésnek társadalmi projektekkel, hatásos értékekkel, erős jelképekkel”.

Politico című brüsszeli hírportál azt írta, hogy Trump győzelme megnyithatja az utat a populista erők további térnyerése előtt Európában: ha a Brexit ajándék volt a számukra, akkor az extravagáns ingatlanmilliárdos megválasztása egyenesen “politikai áldást” jelent. Az európai populista politikusok egyetértenek abban, hogy Trump megválasztása a régi, liberális vezetés végét és az Európa- és globalizációellenesség kezdetét jelenti. A Trump győzelmét ünneplő populisták a Politico cikke szerint olyan világot akarnak, amelyben “a nemzeti szuverenitás felülírja a nemzetközi egyezményeket, a bevándorlást a minimumon tartják, és elveszítik jelentőségüket az évtizedek óta létező szövetségek”.

Az Egyesült Államok megérett az irányváltásra – olvasható a Die Presse című osztrák lap vezércikkében. A külpolitikai rovatvezető, Christian Ultsch megállapítása szerint a választás az uralkodó politikai elit ellen szólt, ugyanakkor a politikai korrektség ellen is, amelyet Trump a szerző szerint “fesztelenül és rendszeresen kijátszott”. A lap szerint az ország külpolitikailag “rosszul jött ki” a választásból, hiszen az elszigetelődés jeleivel és retorikai túlzásaival az új amerikai elnök jelenleg nem meggyőző figurája a szabad világnak.

A Kurier című lap arról írt, hogy Trump a politikájával aligha tudja teljesíteni a várakozásokat. Andreas Schwarz külpolitikai rovatvezető szerint a választók a bizonytalanság korában egyszerű válaszokat szeretnének, és teljesen mindegy, hogy azokat kitől kapják meg.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera úgy vélte, Donald Trump a következő legalább két évben azt tesz, amit akar, mivel a republikánus párti többség kezében lesz a Fehér Ház és az amerikai szenátus és képviselőház is. Az elemzés szerint egy új jobboldal került hatalomra, amely viszonyítási alap lesz az európai nacionalista erők számára. A Corrierének nyilatkozó Paul Kennedy amerikai történész az ellentmondások emberének nevezte az új amerikai elnököt, akivel politikai instabilitás keletkezhet. Hozzátette ugyanakkor, hogy Donald Trumppal valóban javulhat a Washington és Moszkva közötti viszony. A Corriere Trump győzelme két jelképének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök “lelkes üdvözlését” és Angela Merkel német kancellár végletes óvatosságát. Az újság szerint Donald Trumpnak Európa elsősorban a NATO-t jelenti és “jó üzletet”.

A balközép La Repubblica szerint Trump megválasztásával a világ megváltozott, és nem feltétlenül jobb irányba az európai politika számára. A napilap úgy látja, hogy az új amerikai elnök képviselte benemavatkozási politika közepette Európának még nagyobb szüksége lesz a szolidaritás és az integráció megerősítésére.  A La Repubblica szerint Trump győzelme befolyásolhatja a december 4-i olasz alkotmányos népszavazás kimenetelét is a populista erők javára.

Az orosz Rosszija24 állami hírtelevízió kommentátora Moszkva szempontjából a fenyőfa alatti váratlan ajándékhoz hasonlította Donald Trump győzelmét, és kijelentette, hogy az oroszok többsége erre az eredményre vágyott.

Rosszijszkaja Gazeta című kormányzati napilap egyebek között arról írt, hogy Trump békülékeny hangnemet ütött meg győzelmi beszédében, és mind politikai ellenfelei, mind az Egyesült Államokkal jó viszonyra törekvő országok felé az együttműködési készségét mutatta ki.

Dnes című cseh liberális napilap azt írta, Donald Trumpot az amerikaiaknak az a vágya küldte a Fehér Házba, hogy lecseréljék azt a politikai vezetést, amely a kilencvenes évektől egymásra nagyon hasonlító jelölteket ajánlott a választóknak. “Trump győzelme ugyanakkor tiltakozás a globalizáció rosszul elosztott gyümölcsei ellen. Az amerikaiak többsége úgy érzi, hogy a globalizáció vesztese, míg a nagyvállalatok albérlőket vesznek a Fehér Házba” – vélekedik az újság.  A konzervatív Lidové Noviny szerint Trumpnak sikerült mozgósítania a fehér választókat, akik attól tartanak, hogy kisebbséggé válnak. Érezhető egy rejtett rasszista hullám, amely az Egyesült Államok belső összetartására nagyon veszélyes lehet – vélekedik a cseh napilap.

A pozsonyi Pravda szerint aki speciális esetként akar tekinteni az Egyesült Államokra, az “nem vette észre, mi zajlik körülötte itthon”. A “lehető legjobb világban élünk” és a “nincs alternatíva” hazugsága kezdi felemészteni a liberális demokráciát, és a milliókat létbizonytalanságba döntő rendszer válsága hasonló politikai monstrumokat juttat hatalomhoz, mint száz évvel ezelőtt – áll az Amerikai lecke címmel megjelent kommentárban.

Trump győzelmében talán nem is ő maga a legveszélyesebb, hanem az, hogy kiszabadulhat a szellem a palackból, és sértettségből táplálkozó politikája nyomán elszabadulhatnak az indulatok – írta a magyar nyelvű szlovákiai Új Szó. Szerinte “Trump győzelme egyúttal a hagyományos nyugati konzervatív-liberális értékrenden alapuló média bukása” is, aminek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy valóban szakadék tátong-e aközött, ahogyan ez a média a világot láttatja, illetve ahogyan az emberek többsége a hétköznapjait éli.

Blic felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb közvélemény szinte egységesen örült Donald Trump megválasztásának, aminek egyik legfőbb oka a Clinton-családdal szembeni ellenszenv, a NATO ugyanis Bill Clinton elnöksége idején indított légitámadást Jugoszlávia ellen. Emellett az is a republikánus politikus mellett szólt, hogy kampánya során mindvégig az Oroszországhoz fűződő kapcsolat javításáról beszélt, Moszkvát és Belgrádot pedig történelmi, vallási és kulturális hagyományok kötik össze. “Biztos vagyok abban, hogy Donald Trump ellátogat Szerbiába” – hangsúlyozta az újságnak Ivica Dacic szerb külügyminiszter, és ha állítása igaznak bizonyul, három évtized után látogathat ismét az országba amerikai elnök.

Az ABC című országos konzervatív spanyol napilap szerint a republikánus jelöltre azok az amerikaiak voksoltak, “akik nem szerepelnek az útikönyvekben”, ugyanakkor nem igaz, hogy győzelmét a vidéki, kevéssé tájékozott amerikaiaknak köszönheti, hiszen olyan államokban is győzött, mint Florida vagy Pennsylvania. Az ABC hangsúlyozta: el kell fogadni, hogy az Egyesült Államokban akarat volt a változásra, amit jobban képviselt Trump, mint Clinton, jobban képviselt a republikánus párt, mint a demokrata párt. Utóbbit a lap a gazdagok, az establishment, a Wall Street és a keleti parti városi arrogancia pártjaként jellemezte. Az ABC szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatában új fejezet nyílik, “a washingtoni ernyő” várhatóan zártabb lesz, ami határozottabb elköteleződést követel az európaiaktól védelmi politikájukban és gazdaságuk versenyképességében.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: