Áder János példaértékűnek tartja Ausztrália migrációs politikáját

Áder János köztársasági elnök ausztráliai látogatásán a szigetország vezetőivel, a főkormányzóval és a miniszterelnökkel tárgyalt, a találkozókon a nemzetközi migrációs helyzet és a klímaváltozás mellett a magyar emigránsokról is szó esett. Áder János szerint Ausztrália meglehetősen következetes és nagyon szigorú migrációs politikát folytat már évek óta, ezt érdemes az Európai Unió vezetőinek is tanulmányozniuk.

Az államfő elmondta, látogatásán Peter Cosgrove főkormányzóval és Malcolm Turnbull miniszterelnökkel folytatott hivatalos tárgyalásokat. A találkozókon visszatérő téma volt a migrációs helyzet és klímaváltozás, illetve egy közelgő vízválság kérdése.

AUSZTRÁLIA SZIGORÚ MIGRÁCIÓS POLITIKÁJA PÉLDAÉRTÉKŰ

Áder János azt mondta, Ausztrália meglehetősen következetes és nagyon szigorú migrációs politikát folytat már évek óta, ezt érdemes az Európai Unió vezetőinek is tanulmányozniuk. A szigetország igyekszik érvényesíteni a humanitárius szempontokat, vagyis hogy a valóban rászorultak, a menekültstátuszért joggal folyamodók megkaphassák azt. Ugyanakkor az ausztrál kormány “az embercsempészekkel szemben kőkemény, nagyon-nagyon határozott intézkedéseket hozott “, amelyeket következetesen be is tart. Ennek következtében lényegesen csökkent Ausztráliában az illegális bevándorlás – fűzte hozzá.

NEGYVEN SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A CSAPADÉK

A klímaváltozással kapcsolatban az államfő elmondta, Ausztráliának van olyan része, ahol az éves csapadékmennyiség 40 százalékkal csökkent az utóbbi időben. Nem nehéz elképzelni, milyen gondokat okoz ez a lakosság ellátása és a mezőgazdasági művelés szempontjából – fogalmazott, hozzátéve, az ország által az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalatok véleménye szerint máshol is hasznosíthatók.

MEGEMLÉKEZTEK 1956-RÓL IS

Látogatásának másik célja az itt élő viszonylag nagy számú magyar közösséggel együtt megemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról – mondta. A legnagyobb magyar közösségek Melbourne-ben és Sydney-ben élnek, az államfő itt vett részt megemlékezéseken. A forradalom az állam vezetőivel folytatott tárgyalásokon is szóba került, ahogy Áder János mondta, az ausztrál vezetők elismerően szóltak a magyar nép szabadságharcáról.

Hozzáfűzte, legalább ilyen elismerően szóltak a bevándorló magyarok teljesítményéről, ugyanis szinte kivétel nélkül viszonylag gyorsan és jól be tudtak integrálódni az ausztrál társadalomba, és annak nagyon hasznos tagjává váltak“.

Forrás: MTI
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: