Nagyon szoros versenyt hozott az elnökválasztás

Donald Trump lesz az Egyesült Államok 45-ik elnöke – Clinton elismerte vereségét

MH/MTI – 2016.11.09.

A 2016-os amerikai elnökválasztás sokkal szorosabb versenyt hozott, mint amelyet a szakértők vártak. Az amerikai választási rendszer jellegéből adódóan az a jelölt nyer, amelyik legalább 270 elektort tud biztosítani, ugyanis az elnököt az 538 tagú elektori testület választja meg. Közép-európai idő szerint fél tízkor Donald Trump 288 elektori posztot nyert. Közép-európai idő szerint nem sokkal kilenc előtt Hillary Clinton felhívta ellenlábasát és elismerte vereségét.

 

usa-voks

A Fehér Ház új lakója várhatóan Donald Trump lesz – Fotó: Reuters

A CNN szerint a választás kimenetele két héttel ezelőtt nem volt kérdés, azonban az email-botrány következtében sokkal szorosabb verseny következett, mint azt előre bármely szakértő jósolta volna. A szakértők szerint a szoros verseny egyik legfontosabb tanulsága, hogy a demokraták túl sokáig hanyagolták a fehér munkásosztálybeli szavazókat, akiket viszont Trump meg tudott szólítani.

Orbán Viktor: Remek hír!
A magyar kormányfő a Facebookon reagált az amerikai elnökválasztás eredményeire. Orbán Viktor angol nyelvű bejegyzésében gratulált: “Micsoda remek hír! A demokrácia még mindig él” – olvasható a bejegyzésben.

Clinton elismerte vereségét

Közép-európai idő szerint nem sokkal kilenc előtt a CNN arról tudósított, hogy Hillary Clinton telefonon felhívta ellenlábasát és elismerte vereségét. Arról nem szólt a hír, hogy gratulált-e Trumpnak.

 

ap_16278137167193

Amerika szavazott – Fotó: Reuters

 

Politico: Hillary Clinton közvetlen munkatársai tisztában voltak azzal, hogy elnöki esélyei törékenyek 
A Politico szerint Hillary Clinton közvetlen munkatársai tisztában voltak azzal, hogy a demokrata párti jelölt elnöki esélyei törékenyek.

A jólértesültségéről és bennfentes információiról ismert Politico című amerikai  lap  már a választás éjszakáján terjedelmes riportot közölt arról: Hillary Clinton közvetlen munkatársai mindig is tisztában voltak azzal, hogy  elnöki esélyei nagyon törékenyek.
A lap információi szerint ezek a bizalmas munkatársak már a kampány kezdetekor tudták: Cintonnak sok támadható pontja,  illetve gyengesége van. Egyik gondja az életkora, a másik pedig az, hogy “megkerülhetetlennek” gondolja magát.
Ám ennek ellenére a Clinton-csapatot meglepte az országban uralkodó hangulat. A Politico szerint pontosan felmérték, hogy Bernie Sanders (Clinton pártbeli kihívója az elnökjelöltségért folyó küzdelemben) és Donald Trump jól érzékeli és korrekten határozza meg az ország gondjait, és úgy gondolták, hogy Clinton erre már nem lesz képes.
Tovább rontott a helyzeten a végnélküli e-mail-  botrány és a Clinton Alapítványról egymás után napvilágra kerülő kínos információk garmadája. Ám ahelyett, hogy azt állították volna a kampány középpontjába, hogy a demokrata párti elnökjelölt mit és hogyan tenne a változás érdekében, inkább arra koncentráltak, hogy miért éppen Clintonnak kellene elnöknek lennie, és hogy tulajdonképpen senki más nem is lenne alkalmas erre. “Rossz jelölt volt a jelenlegi politikai helyzetben” – összegezte a Clinton-munkatársak véleményét a Politico.
A lap újságírója beszámol arról is, hogy a kampány utolsó heteiben számos interjút készített, sok háttérbeszélgetést folytatott a Clinton szűkebb köréhez tartozó munkatársakkal és tanácsadókkal, s szinte valamennyien arról számoltak be, hogy elkeseredettség vett erőt rajtuk, s egyre inkább kezdték azt hinni, hogy Clinton üldözési mániája, miszerint senki nem fog szavazni rá, maga a valóság. “Ez a kampány mindig csak a pillanatokra épült” – mondta a Politicónak Robby Mook, kampánymenedzser.

Nagyon közeli eredmények születtek kulcsfontosságú államokban

Donald Trump nyert több kulcsfontosságú, úgynevezett csatatér államban. Nincs még végreredmény, de nagyon szoros az szavazatok állása New Hampshire-ben, Michiganben és Pennsylvaniában, Floridát Trump nyerte.

A szenátusban marad a republikánus többség
Az amerikai szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is megőrizhetik többségüket a republikánusok a szerda hajnali részeredmények szerint.

Iowában is Trump nyert: a CNN összesített becslése szerint Trumpnak 238, Clintonnak 209 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-re és 209-re teszi Trump illetve Clinton elektori szavazatainak számát.

Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.

Trump nyete Ohiót több mint 53 százalékos támogatottsággal (18 elektori szavazat). Ez volt az első Obama-állam, amely fontos államként 2016-ban a republikánusok mellé állt. Viszont Clinton győzött Virginiában (13 elektori szavazat).  Észak-Karolinában győzött Trump további 15 elektort szerezve.

A republikánus elnökjelölt nyert Pennsylvaniában, és ezzel újabb 20 elektori szavazatot szerzett – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Századvég-elemző: Az Egyesült Államokban teljes a döbbenet
Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre – nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.
A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt.
Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen – jegyezte meg.
A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.
Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.

Az AP és a CNN szerint Florida is Trumpé, ezt támasztják alá az exit pollok is, amelyre Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere nagy örömmel reagált:  “Fantasztikusan érezzük magunkat” – fogalmazott. Michiganben szintén Trump győzelmét vetítik előre.

A demokraták eredményváró estjéről közben olyan fotókat tesznek közzé a riporterek, amelyek fejüket fogó és elképedt demokrata párti híveket mutatnak. Clinton az éjjeli órákban nem túlzottan derűlátó Twitter-üzenetében így fogalmazott: “a csapatomnak sok oka van a büszkeségre, bármi történjék is ma éjszaka. Köszönök mindent”.

Paul Ryan házelnök már gratulált Donald Trumpnak
A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is.

Demokrata kampányfőnök: meg kell várni a szavazatok összeszámlálását
Köszönetet mondott Hillary Clinton híveinek John Podesta, a demokraták elnökjelöltjének kampányfőnöke, de hangsúlyozta, meg kell várni az elnökválasztáson leadott szavazatok összeszámlálását.

Podesta helyi idő szerint szerda hajnalban mondott beszédében nem volt hajlandó kommentálni az eredményeket, utalva arra, hogy meg kell várni a voksok összesítését.
Kijelentette, hogy Hillary Clinton egyelőre nem  nyilatkozik.
Podesta arra szólította fel Clinton híveit, hogy térjenek  haza, mint fogalmazott: holnap is lesz nap.

Obama: Bármi lesz is, holnap is felkel a Nap
Bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa – üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon keresztül.
A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, “néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le.
“Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle” – vélekedett az amerikai elnök.

Egyelőre bizonytalanság várható
A kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, és nem tudni milyen lesz a csapata, a szenátusi támogatottsága az új amerikai elnöknek, így egyelőre bizonytalanság lesz a jellemző – értékelték az amerikai elnökválasztás állását elemzők szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne.
A külügyi intézet kutatója kiemelte, hogy most megnyílt egy világ a kívülállók számára. A “washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog”, ami a politika életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a “Trump-jelenség” egyszeri alkalom volt-e vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak-e beleszólást.
Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője azt hangsúlyozta: nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Trump teljesen kívülálló a politikában, és ha ő nyer, a politikai szférában még tanulnia kell a mozgást. A Nézőpont elemzője szerint ha Trump mégsem nyerne, olyan antielit mozgalom jöhet létre, amely átformálhatja az amerikai klasszikus politika képét.
Kiemelte: komoly változások várhatók több területen, de ezekről egyelőre nem sokat tudni, mert a kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, elsősorban arról szólt, hogy mennyire tudják lejáratni egymást a jelöltek.

Barack Obama hangsúlyozta: minden választópolgárnak hatalmában áll meghatározni az utat, melyen az ország halad, amit fontos, de törékeny ajándéknak nevezett.
“Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható” – hangoztatta rövid videoüzenetében Barack Obama, aki szerint mindenkinek a saját döntésén múlik, hogy a legjobbat lássa honfitársaiban.

Halálos lövöldözés volt egy kaliforniai szavazóhelyiségnél
Egy ember meghalt, három másik megsebesült kedden abban lövöldözésben, amely két, egymáshoz közeli kaliforniai szavazóhelyiség közelében történt. A kaliforniai hatóságok szerint nincs arra utaló jel, hogy az eset – amelynek pontos részleteit a rendőrségnek még nem sikerült feltárnia – összefüggne a választással.
A Los Angelestől mintegy 50 kilométerre fekvő Azusában lévő két iskolát – ahol a szavazóhelyiség működött – a lövöldözés után bezárták – jelentette a KTLA helyi műsorszolgáltató.
A hatóságok közölték: a feltételezett fegyveres elkövetőt holtan találták meg, miután egy karabéllyal agyonlőtt egy férfit és életveszélyesen megsebesített két nőt. Egy további sebesültet a helyszínen láttak el.
Vincent Plair, a Los Angeles megyei sheriff hivatalának szóvivője szerint semmi nem utal arra, hogy a lövöldözés összefüggne a választással, de a Los Angeles Times című napilap úgy tudja, hogy az egyik áldozat éppen szavazni ment.

voks-usa

Amerika szavazott – Fotó: Reuters

Donald Trump Bushékat ostorozza, mert nem rá szavaztak
Rádiós interjúban ostorozta kedden este Donald Trump a két volt elnököt, George H. Busht és fiát, George W. Busht, mert egyikük sem rá szavazott az elnökválasztáson. A két volt republikánus elnök a magát független konzervatívnak valló Evan McMullinre szavazott. “Azt  gondolom, hogy ez nagyon szomorú” – fogalmazott Trump és “szörnyűséges döntésnek” minősítette Bush-ék szavzatát.

Sokkal több az először szavazó, mint négy éve

Sokkal magasabb az először szavazók hányada a mostani amerikai elnökválasztáson, mint a négy évvel ezelőttin, akkor a voksolók 9 százaléka mondta, hogy először szavazott elnökválasztáson, most 15 százalék. Az adat a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közösen készített, 35 ezer ember válaszain alapuló felmérésének köszönhető. A nagytömegű minta alapján a szavazók 13 százaléka várt az elnökválasztási kampány utolsó hetéig azzal, hogy végérvényesen eldöntse, kit támogat: Hillary Clintont, a Demokrata Párt jelöltjét, vagy Donald Trumpot, a republikánusokét. Négy évvel ezelőtt csak 9 százalékos volt a döntésüket a finisig halogatók hányada.

Beszakadt a mexikói peso árfolyama
Csaknem 10 százalékkal esett szerda reggel a dollárral szemben a nyitva lévő ázsiai piacokon a mexikói peso árfolyama arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztás több csatatér államában Trump vezet.
Reggel 19,8619 peso ért 1 amerikai dollárt, míg nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett hozzájutni az amerikai fizetőeszközhöz.
A peso azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai-mexikói határra ígért fal felépítését.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: