“Amerikai jogállam”: az FBI szerint nem bűnös Clinton

2016. november 7. 06:28

WASHINGTON, 06:28

Még egy fordulat az amerikai elnökválasztás kapcsán. Egy nappal a keddi elnökválasztás előtt az FBI váratlanul bejelentette: nem talált bizonyítékot arra, hogy Hillary Clinton bűncselekményt követett volna el, vádemelést sem javasol, így a demokrata elnökjelölt nyugodtan várhatja a választási eredményeket. Vicc.

hillary-clinton-hidfo-ru

Hillary Clinton

Az amerikai kongresszushoz írt levelében James Comey FBI-igazgató kifejtette:

Az ügynökség lezárta a vizsgálatot, és nem talált rá alapot, hogy változtasson a júliusi jelentésén. Magyarán a szövetségi nyomozóiroda szerint a demokrata elnökaspiráns nem követett el bűncselekményt, amikor külügyminiszterként a nemzetbiztonsági szempontból kritikus fontosságú anyagokat saját emailszerverére irányította.

Bő egy hete indult be ismét az amerikai emailbotrány, amikor kiderült, hogy új, a témába vágó leveleket találtak annak az Anthony Weinernek a laptopján, aki Clinton egyik legbizalmasabb tanácsadójának a válófélben lévő férje. Az FBI újraindította a vizsgálatot, az “eredményt” pedig most tálalta a kongresszus elé.

Fotó: AFP

Donald Trump pár nappal ezelőtt az újabb emailbotrányt a Watergate-ügyhöz hasonlította, sőt jelentősebbnek titulálta annál. A republikánus elnökjelöltnek hatalmas lehetőség volt ez, hogy saját botrányait elfeledtetve ellenfelére komoly csapást mérjen. Az FBI újabb nyomozása komoly hatással volt a demokrata elnökjelölt népszerűségére, hiszen nem egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Trump vészesen megközelítette Clintont, olykor még meg is előzte.

A demokraták persze sérelmezték, hogy a szövetségi nyomozó iroda által indított nyomozás a választási kampány utolsó szakaszában egyáltalán nem bevett gyakorlat. Clinton kampányfőnöke példátlannak tartotta Comey döntését, és sokan azért is bírálták az FBI-igazgatót, mert nem hozta nyilvánosságra a részleteket.

Az emailbotrány mellett most vasárnap kiderült, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként rendszeresen kérte arra a takarítónőjét, hogy nyomtasson és sokszorosítson titkos kormányzati anyagokat és e-maileket, Clintonék washingtoni házában. A takarítónő nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. Mindez az FBI egyik feljegyzéséből derült ki, így ennek fényében is érdekes az FBI vasárnapi döntése.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: