Megkezdődött a párizsi sátorváros felszámolása

A szakértő szerint nehézkes a francia menekültügyi rendszer

MH/MTI – 2016.11.04.

A francia hatóságok megkezdték péntek reggel a párizsi Stalingrad metróállomás közelében spontán kialakult menekülttábor felszámolását – jelentette a BFMTV helyi televíziós csatorna.

 

párizs-sátorváros-reuters2-576x356Megkezdődött a sátorváros kiürítése – Fotó: Reuters

Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a Párizs északkeleti részén található sátorváros kiürítésében 600 rendőr és 250 önkéntes segédkezik. Hangsúlyozta: a nagyjából 3 ezer lakót – afgán, szomáliai és szudáni menedékkérőt – számláló tábor megszüntetésére egyrészt humanitárius okokból, másrészt azért van szükség, hogy ismét rend és tisztaság legyen az érintett párizsi negyedben.
A hatóságok a Franciaország északi részén található Calais-ban kialakult menekülttábor, a “dzsungel” múlt heti felszámolása után tettek ígéretet arra, hogy még ezen a héten megszüntetik a szóban forgó fővárosi migránstelepet.
“Ez hatalmas művelet” – mondta Jean-Francois Carenco regionális rendőrfőnök.
A migránsokat autóbuszokkal a párizsi régió különböző hivatalos befogadóközpontjaiba szállítják. A művelet kezdete óta egyelőre semmiféle incidensről nem érkezett hír. Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója azt mondta, hogy az első migránsokat 6 óra 20 perc körül szállították el a táborból.

 


A francia fővárosban több mint egy éve folyamatosan kialakulnak hasonló táborhelyek, mivel a hivatalos menekültszállások már mind megteltek. A Stalingrad metróállomás közelében lévő tábort egyébként korábban többször is felszámolták, legutóbb szeptember 16-án, de az azt követő hetekben migránsok újakat létesítettek.
A párizsi vezetés azt tervezi, hogy hamarosan nyit majd egy humanitárius befogadóközpontot, hogy elejét vegye az újabb spontán táborok kialakulásának. A létesítményben az újonnan érkezőket néhány napra elszállásolják, amíg az állam nem tud nekik helyet kijelölni más hivatalos szállásokon. Tavaly június óta 29 táborfelszámolás keretében több mint 19 ezer migránst helyeztek el állami befogadóközpontokban. A párizsi vezetés adatai szerint naponta 50-70 illegális bevándorló érkezik a fővárosba.

Szakértő: Nehézkes a francia menekültügyi rendszer 
A németországinál jóval kisebb számú érkezővel sem tud megbirkózni a francia menekültügyi rendszer – mondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő.

Tavaly mintegy 80 ezer menekültügyi kérelmet nyújtottak be az országban, ez a szám idén elérheti a százezret, de “a francia infrastruktúra még ennyire sem állt készen”, miközben “folyamatosan születnek a kiegészítő megoldások”, növelve az elhelyezhető emberek számát.
A politológus szerint Francois Hollande francia államfő azért döntött a calais-i és a párizsi menekülttábor kiürítése mellett, mert demonstrálni szeretné, hogy “az állam ott van a helyén, rendet tart és teszi a dolgát”, egyúttal azt is üzeni az elnökválasztás előtt álló országnak, hogy a korábbiaktól eltérően most nem fognak újraépülni ezek a táborok.
A jövő évi franciaországi elnökválasztásról szólva a szakértő azt emelte ki, hogy a baloldal rossz szereplése miatt a voksolásnál érdekesebb lesz a jobboldali előválasztás eredménye, mert “aki ezt megnyeri, az a következő francia elnök”.

párizs-sátorváros-reuters1-576x356A sátorváros kiürítésében 600 rendőr segédkezik – Fotó: Reuters

Nőtt az illegális határátlépések száma Belgiumban a calais-i dzsungel felszámolása óta
Átlagosan napi 21-re emelkedett az illegális határátlépések száma a belga-francia határon a calais-i illegális menekülttábor, a “dzsungel” felszámolása óta – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

A lap tájékoztatása szerint Jan Jambon belga belügyminiszter arról számolt be, hogy az észak-franciaországi illegális menekülttábor október végi felszámolása óta 274 embert fogtak el illegális határátlépés miatt a belga-francia határon és illegális tartózkodás miatt Belgiumban.
Az előállítottak legtöbbje szomáliai és eritreai állampolgár, akiknek már nincsen pénzük, hogy kifizessék az embercsempészeket, de mindenképpen Nagy-Britanniába szeretnének jutni – közölte a belügyminiszter.
Jan Jambon elmondta, hogy a tábor bezárása előtt több forgatókönyvet is készítettek annak megelőzésére, hogy ne alakulhasson ki a calais-ihoz hasonló illegális menekülttábor Belgium területén.
A belügyminiszter október végén jelentette be, hogy megerősített rendőri jelenlétet rendelt el a belga-francia határon. A belga rendfenntartó erők 120 emberrel két hónapig teljesítenek megerősített szolgálatot a határszakaszon. Hozzátette: a készültséget bármikor a helyzet alakulásához lehet igazítani.
Közölte, hogy a tiltott határátlépés közben elfogott embereket ujjlenyomatvétel után befogadóközpontokban helyezik el. Azokat a menekülteket, akiket a hatóságok nemzetközi védelemre jogosultnak találnak, Brüsszelbe szállítják.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: