Durvul a helyzet Törökországban: letiltották a facebookot és politikusokat tartóztattak le

2016. november 4.

A török kormány korlátozta a közösségi oldalakhoz való hozzáférést Törökországban, miután őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét. A WhatsApp, a Facebook, a Twitter és a YouTube oldalait egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan tudták elérni a felhasználók.

 
Tiltva a Facebook, a Twitter, a YouTube-ot, az Instagramot és a WhatsApp is

Török idő szerint pénteken hajnal egy óra után elérhetetlenné vált a legtöbb közösségi szolgáltatás az országban,  írja a Turkey Blocks. A Facebookot, a Twittert, a YouTube-ot, az Instagramot és a WhatsAppot sem lehetett használni, utóbbi alkalmazás esetében először történik ilyen szigorú korlátozás az országban.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

 

A Turkey Blocks először a nemzeti TTNet netszolgáltató hálózatán keresztül észlelte ezt, de később számos más nagy szolgáltatón keresztül sem lehet elérni a tiltott oldalakat. A kisebb szolgáltatók esetében ezt nem tapasztalták.

Többek szerint ennek az ellenzéki párt, a HDP vezetőinek letartóztatásához lehet köze. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség azért vette őrizetbe a két társelnököt, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagot, illetve a párt több képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy “terrorista propagandához” kapcsolható bűntényről.

Törökország nem először vezet be internetes korlátozásokat, hogy ezzel szorítsa vissza a politikai eseményekről való híradást, elkerülje a zavargásokat, és megakadályozza a tüntetések online szervezését.

A hét elején Törökországban több helyen teljesen lekapcsolták az internetet, több mint hatmillió embert vágtak el a világhálótól.  A múlt hónapban pedig az olyan felhőszolgáltatásokhoz való hozzáférést szigorították, mint a Dropbox, a Microsoft OneDrive és a Google Drive.

Célkeresztben a kurd politikusok

Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Törökországban a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t, miután kora hajnalban őrizetbe vették, reggel pedig a bíróság elé állították őket – jelentette az NTV török hírtelevízió.

Rajtuk kívül még 10 HDP-képviselőt vettek őrizetbe pénteken terrorizmusellenes nyomozás keretében több helyszínen. Eddig 7 embert helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük a párt frakcióvezetőjét is. A vád szerint a két társelnök egyebek mellett egy fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységet.

A török vezetés azt állítja, hogy a HDP a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnya. Demirtas a bíróságon tett felszólalásában leszögezte: “semmilyen kérdésre nem válaszolok, nem hiszek a tisztességes ítélethozatalban. Már az is jogellenes, hogy idehoztak.” Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter pénteki nyilatkozatában elmondta: összesen 15 kurdbarát politikus adtak ki elfogatóparancsot.Kiemelte: Törökország jogállam, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő, beleértve a mentelmi jogtól megfosztott mind az 550 parlamenti képviselőt, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki.

Törökországban idén június 8-án lépett hatályba a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: