Tovább hömpölyög a menekültválság

Franciaországban táborokat számolnak fel, Németországban szigorítanak

MH/MTI – 2016.10.31.

A migránsok calais-i , “dzsungelnek” nevezett táborának felszámolása után a francia hatóságok hétfőn megkezdték egy jóval több mint száz sátorból álló párizsi menekülttábor –  hivatalos megfogalmazás szerinti  –   megtisztítását is. 

 

calaisMenekült cipeli a csomagját – Fotó:reuters.com

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint már a délelőtt folyamán rohamrendőrök érkeztek a Stalingrad metróállomás közelében lévő menekülttáborhoz, és megkezdték az ott lakók ellenőrzését. Értesülések szerint autóbuszokkal szállították el azokat a migránsokat, akik nem rendelkeztek menedékkérelemmel, illetve nem tudták bizonyítani, hogy engedéllyel tartózkodnak az országban. A táborban több százan tartózkodnak, elsősorban afgán, szudáni és eritreiai menekültek.

Egyelőre nem ismeretes, hogy hány migránst szállítottak el onnan. A hatóságok ugyanakkor korábban arra tettek ígéretet, hogy a hét végéig a párizsi sátortáborokat is felszámolják, és a migránsokat az ország különböző részeiben felállított befogadóközpontokba szállítják. Elszállítják sátraikat és matracaikat is.

 

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere az akciót megelőzően levélben fordult a kormányhoz, kérve a szóban forgó sátortábor felszámolását. Hidalgo arra utalt, hogy a  migránsok humanitárius, illetve egészségügyi helyzete drámai, helyzetük elviselhetetlen, csakúgy, mint a környék lakóié.

Francois Hollande francia elnök a múlt hét végén örömét fejezte ki, hogy a migránsok calais-i illegális táborát sikerült incidensek nélkül felszámolni, és kijelentette, hogy Franciaország nem tűr meg földjén migránstáborokat, amelyek “gúnyt űznek a szolidaritás nemzeti értékéből”.

A francia elnök közölte: nem fogják eltűrni a spontán táborokat, és így a párizsi migránstáborokat is fel fogják számolni. A migránsokat Párizsból az ország különböző részeiben felállított hivatalos központokba fogják szállítani – jelezte, hozzátéve, hogy Franciaország 9 ezer férőhelyet alakítana ki számukra.

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból. Országszerte három tucat menekülttáborban helyezték el őket, lehetővé téve számukra azt is, hogy szabadon válasszanak közülük. Mintegy 1500 kiskorú migránst ideiglenes táborban helyeztek el Calais-ban, ahonnan a megfelelő ellenőrzések lebonyolítása után Nagy-Britanniában élő rokonaikhoz távozhatnak.

Németországban nem söpörik a problémákat a szőnyeg alá

Németországban újabb menekültügyi szigorításokat kezdeményez a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a párt a többi között keményebb fellépést szorgalmaz az irataikat szándékosan megsemmisítő menedékkérőkkel szemben, és biztonságos származási országgá minősítene számos afrikai államot.

A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó párt egyik alelnöke, Thomas Strobl baden-württembergi tartományi belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban hétfőn közölt interjúban kiemelte, hogy “mennie kell, akinek nincs joga a maradásra”, ezért a “kellő keménységgel” kell végrehajtani a kitoloncolásokat. A baden-württembergi hatóságok így is tesznek, az idén 65 százalékkal több elutasított menedékkérőt szállítottak vissza hazájukba, mint tavaly, de csak akkor lehetnek eredményesebbek, ha szélesítik jogi lehetőségeiket.

Mindenekelőtt a menedékjogot csalással, hamis személyi adatok megadásával megszerezni igyekvő és a papírjaikat szándékosan megsemmisítő kérelmezők ellen kell szigorúbban fellépni. A párt decemberi kongresszusára “nagyon konkrét” javaslatok készülnek – mondta Thomas Strobl, utalva a CDU-s vezetésű szövetségi belügyminisztériumban formálódó jogszabálytervezetre, amelyben a várakozások szerint a többi között szerepel majd, hogy az elrejtőzés megelőzése céljából megszüntetik azt a szabályt, hogy előre közölni kell a kitoloncolás időpontját, és szélesítik a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségét.

Az elutasított menedékkérőket nagyobb hatékonysággal kell visszajuttatni hazájukba. Bővíteni kell a biztonságos származási országok körét is – aminek révén a menekültügyi hatóság gyorsabban bírálhatja el menedékjogi kérelmeket -, ide kell sorolni az észak-afrikai Maghreb-térség államait és más afrikai országokat. Például Gambiát, amelynek Németországban tartózkodó állampolgárai közül nagyon kevesen kapnak menedékjogot, a bűnözés viszont körükben aránytalanul maga. Az ilyen jelenségeket az állam nem nézheti tétlenül, különben “nevetségessé válunk és a lakosságban aláássuk a védelemre szorulók integrációjának sikerébe vetett hitet” – mondta a CDU alelnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy a CSU a menekültügy körüli viták miatt nem hívja meg pénteken kezdődő kongresszusára Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét, Thomas Strobl aláhúzta, hogy a testvérpártok “98 százalékban” egyetértenek a menekültpolitikában.

A CSU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő pártja elnökségének hétfői müncheni ülésén jelentette be hivatalosan, hogy Angela Merkel nem vesz részt a kongresszuson. Résztvevők beszámolói szerint hangoztatta, hogy Angela Merkellel közösen, egyetértésben határoztak erről. A vizit elmaradását azzal indokolta, hogy még nem készült el a testvérpártok közös migrációs politikai koncepciója, és nem szabad “megjátszani az egyetértést”.

Elmondta: “nem söprünk semmit a szőnyeg alá a harmónia kedvéért”, és a több mint egy éve húzódó konfliktusra “őszinte megoldást” kell találni. Kiemelte, hogy ha végül maradnak elemek, amelyekben feloldhatatlannak bizonyul az ellentét, akkor “azt majd elmondjuk a nyilvánosságnak”.

A CSU ragaszkodik ahhoz, hogy évi 200 ezer főben korlátozzák a befogadható menekültek számát. Angela Merkel ezt elutasítja, mert szerinte a menekültek áramlását nem lehet egyoldalú, “nemzeti” intézkedésekkel szabályozni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: