Szijjártó Péter: A kivándorló magyarok hozzájárultak Kanada eredményeihez

A külügyminiszter kanadai látogatása során tárgyal a szabadkereskedelmi megállapodásról és beszédet mondd a 1956-os szabadságharc emlékére

MH/MTI – 2016.10.24.

A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatáson tartózkodik Kanadában, s ezalatt több ’56-os megemlékezésen vesz részt, valamint hétfőn több kétoldalú, magas szintű tárgyalást folytat. 

 

péterSzijjártó Péter Kanadában.MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád

A Kanadában tárgyaló Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak érdeke, hogy létrejöjjön a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Kanada között. 

Az 1956-os megemlékezésekre a kanadai Montrealba érkezett Szijjártó Péter hétfőn, helyi idő szerint a kora reggeli órákban Ottawában, Kanada fővárosában kezdte meg diplomáciai és gazdasági tárgyalásait. Kétoldalú megbeszéléseket folytatott Stéphane Dion külügyminiszterrel, majd a gazdasági élet befolyásos szereplőjével,  a világ legnagyobb aranybányászati cégének alapító-tulajdonosával találkozott.

 

Tárgyalásairól Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Kanada és Magyarország továbbra is kiemelt szövetségesként tekint egymásra, elsősorban katonai-védelmi, valamint gazdasági-kereskedelmi együttműködés területén. A tárcavezető leszögezte: “Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar vállalatoknak egyértelműen az lenne az érdekük, hogy az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást minél előbb aláírják, tekintettel arra, hogy az észak-amerikai országok között érvényben lévő gazdasági megállapodás miatt jelenleg az európai, s ezen belül a magyar vállalatok is versenyhátrányban vannak a kanadai piacon az amerikai és mexikói vállalatokkal szemben”.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy amennyiben alá tudnák írni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, a  CETA-t, akkor a magyar járműipar, gyógyszeripar és élelmiszeripar termékei sokkal nagyobb teret kaphatnának a kanadai piacon. Elmondta azt is, hogy annak érdekében, hogy a magyar vállalatok sikereket érjenek el a kanadai piacon, a magyar Eximbank 535 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg. “Ugyanakkor csalódottságra adna okot mind a magyar, mind a kanadai kormány számára, ha az előre kitűzött időpontban ezt a szabadkereskedelmi megállapodást nem tudnánk aláírni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kételyeket, aggályokat ez a jelenlegi CETA “abszolút kezeli”, így a magyar gazdaságnak az lenne az érdeke, hogy a megállapodást minél előbb aláírják.

ceta

A magyar-kanadai kereskedelmi forgalom alakulása (2003-2015)/MTI

“A kanadai ipar, ezen  belül is az autóipar egyébként már most is kiemelt termelési helyszínként tekint Magyarországra, ezért jó hír, hogy Kanada egyik legnagyobb beszállító autóipari vállalatával, a Linomarral megállapodtunk abban, hogy a vállalat Magyarországon újabb befektetést hajt végre” – tájékoztatta az MTI-t a külgazdasági és külügyi tárca vezetője. Elmondta, hogy  cég már jelenleg is  2300 embert alkalmaz hazánkban, de most, egy hétmilliárd forintos beruházással, újabb nyolcvan munkahelyet hoznak létre Orosházán, illetve Békéscsabán. “További kapacitásaik Magyarországra hozataláról is tárgyalunk” – tájékoztatott a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy “a Kanadával történő  együttműködésben kiemelt fontosságú a közvetlen kapcsolat”, és  bejelentette, hogy megállapodott az Air Canadával minden részletben, ennek megfelelően jövő évtől a kanadai légitársaság immár  heti öt járatot üzemeltet majd Torontó és Budapest között. “Budapest lesz az egyetlen főváros Közép-Európában, ahová Kanada legnagyobb légitársasága hetente öt alkalommal repül, s ettől azt is várjuk, hogy a tavalyi 40 ezres kanadai turistalétszám még tovább nő majd” – fogalmazott a miniszter. .

Kiemelte továbbá, hogy a két ország a katonai együttműködést is megerősítette. Az együttműködés keretében a magyar vadászpilóták továbbképzése továbbra is Kanadában történik majd, egészen 2021-ig, és – mint fogalmazott: – szintén “közös pont hogy Kanada adja majd a keret-nemzeti szerepet a NATO lettországi szerepvállalásában, míg a visegrádi országok jövőre 150 katonát állomásoztatnak, három hónapos  váltásban, a Baltikum országaiban, illetve 2019-ben Magyarország újra részese lesz a Baltikum légtérvédelmének”.

Köszönet Kanadának

Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója Kanadában – 1956-ra emlékezve – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanadai magyarok hozzájárultak új hazájuk sikereihez, s nem párhuzamos társadalmat építettek.

Vasárnap a montreali Magyarok Nagyasszonya plébánia megemlékezésén vett részt, és – tapssal többször megszakított – beszédet mondott.

Történelmi visszatekintésében hangsúlyozta: ha valaki végignézi történelmünket, akkor kétsége sem lehet, hogy a magyar nemzet “nemcsak a szabadságszerető emberek nemzete, hanem a szabadságharcosok nemzete is”. Leszögezte: a magyaroktól még a legdurvább túlerő is csak időlegesen vehette el a szuverenitást és a szabadságot! “Ha valaki ezen a földgolyón tisztában van azzal, hogy mit jelent a szabadság, akkor mi, magyarok ilyenek vagyunk” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Kifejtette: éppen 1956 mutatta meg világosan, hogy a diktatúra nem képes gyökeret verni Magyarországon. “Hatvan évvel ezelőtt, 1956-ban, azokban a napokban a Budapest utcáin harcoló férfiak és nők, fiúk és lányok világossá tették, hogy mi még az extrém túlerővel szemben is hajlandóak és bátrak vagyunk fellépni, s világossá tették azt is, hogy ha a magyar nép szabadsága vagy szuverenitása kicsit is sérülni látszik, akkor hajlandóak személyesen is szembeszállni a túlerővel” – mondta. Majd utalt arra, hogy a magyarok történelmük során többször is megküzdöttek a szabadságukért: például az oszmánokkal vagy a Habsburgokkal szemben vívott küzdelmeikben, vagy – az elmúlt évszázadban – akár a nácik, akár a kommunista diktatúra ellen is mindig a szabadságáért kellett harcolniuk.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: “1956-ban a magyar nép kívülről nagyon sok bíztatást kapott, de csak bíztatást, hiába várták az akkori szabadságharcosok a segítséget, az különböző okok miatt nem érkezett meg. A magyarok, mint oly’ sokszor a történelmük során, magukra maradtak”. Majd hozzátette: nem a segítség érkezett, hanem a szovjet tankok jöttek, szétlőtték Budapest és a vidéki városok utcáit, és jött a szovjet hadsereg is, amelynek pusztításai nyomán több ezer honfitársunk halt meg. “S bár a világ számára világos volt, hogy mi zajlik Magyarországon, a nemzetközi közösség mégis csöndben maradt, nem lépett fel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elmulasztotta a segítségnyújtást Magyarországnak” – emlékeztetett a külügyminiszter. De hangsúlyozta azt is: annak ellenére, hogy ’56-ban forradalmunkat leverték, “a hőseink iránti tisztelet, hőseink emléke és emlékezete elég erőt adott a magyar nemzetnek ahhoz, hogy kibírjuk a kommunista diktatúrát, és végül 1990-ben visszanyerjük a szabadságunkat”.

A miniszter elmondta: a magyar emberek nagyon sok mindent elveszítettek: az önkényuralommal eltelt 34 évet és számos olyan lehetőséget, amelyben részük lett volna, ha Magyarország szabad ország lett volna. “S persze sok tízezer, talán sok százezer magyar ember is elveszítette a jövőbe vetett hitét és reményét” – tette hozzá.

Szijjártó Péter megvonta ’56 máig érvényes fontos tanulságait is. “Nekünk, a ma élőknek – akik a magyar emberek felhatalmazása alapján az ország vezetésében szerepet vállalunk – először is azt a fontos tanulságot kell levonnunk, hogy mindig ellen kell állni olyan külső nyomásnak, amely el akarja venni a szabadságunkat vagy a szolidaritásunkat, 1956 azt is világosan mutatja, hogy ellen kell állni minden olyan kísérletnek, amely a legapróbb módon is a szuverenitásunkat vagy a szabadságunkat akarja kockára tenni” – fogalmazott. Majd hangsúlyozta: “Ki kell tartanunk amellett, hogy Magyarország sorsáról, jövőjéről kizárólag a magyar embereknek van joguk döntést hozni. Mi, magyarok, mindig tiszteletben tartottunk mindenkit, de ugyanezt várjuk el másoktól is velünk kapcsolatban”.

Szólt a miniszter arról: Montrealban is sok magyar kényszerült új hazára találni, s bár mindvégig magyar hazafiakként viselkedtek, beilleszkedtek új hazájukba, és hozzájárultak Kanada sikerességéhez. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: “itt vissza kell utasítanunk azt a modernkori történelemhamisításra vonatkozó kísérletet, amely azt kéri számon a magyarokon, hogy amikor 1956-ban az elmenekülők menedékre találtak, akkor vajon most Magyarország miért olyan álláspontot képvisel a modernkori népvándorlással kapcsolatban, amilyent. Ezt határozottan ki kell kérni magunknak, hiszen akik 1956-ban arra kényszerültek, hogy elhagyják Magyarországot, hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak a szomszédos Ausztriában, hogy befogadják őket, tisztelték és tisztelik új hazájuk törvényeit, nem építettek párhuzamos társadalmakat, és hozzájárultak új hazájuk sikerességéhez”.

A miniszter leszögezte: Magyarország büszke arra a mintegy 38 ezer magyarra, aki hozzájárult ahhoz, hogy Kanada ma nagyszerű ország legyen. Egyúttal kifejezte Magyarország a kanadaiaknak azért, hogy 1956-ban 38 ezer magyart befogadtak. “Ma büszkék vagyunk arra, hogy immár több mint 300 ezer lelket számláló magyar közösség erősíti Kanadát” – szögezte le.

Beszéde végén a magyar diplomácia irányítója azt fejtegette, hogy – mivel a világ minden jelentős pontján élnek és erősödnek magyar közösségek, s ezekben a napokban mindenütt megünneplik a hatvanadik évfordulót – “mára Magyarország világnemzet lett”.

“Mi, mai magyarok úgy szeretjük a mai Magyarországot, ahogyan van. Soha, senkinek nem fogjuk megengedni, hogy a mi akaratunk ellenére akarja átformálni Magyarországot. Az 1956-os hősök iránti tisztelet mindig elég erőt ad ahhoz, hogy ezt az ígéretünket teljesíteni tudjuk” – zárta beszédét Montrealban Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint délután részt vesz a kanadai parlament ülésén, majd megbeszélést folytat az alsóház és a szenátus elnökeivel, és parlamenti politikusokkal. Este pedig 1956-os ünnepi megemlékezést tartanak az ottawai Kanadai Történeti Múzeumban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: