Calais – Elkezdődött a dzsungel felszámolása

Több mint hatezer embernek kell elhagynia calais-i menekülttábort+VIDEÓ

MH/MTI – 2016.10.24.

Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a dzsungel néven is ismert migránstábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől annál a pontnál gyülekeztek, amelyet a hatóságok a tábor kiürítéséhez kijelöltek – állapította meg egy helyszíni tudósító.

Az AFP francia hírügynökség újságírója hozzátette, hogy az emberek bőröndjeikkel, csomagjaikkal a művelet lebonyolításának központjául szolgáló hangár előtt sorakoztak. Az első csoport – 50 szudáni bevándorló – a reggeli órákban el is hagyta a tábort. 

Hivatalos becslések szerint a hétvégén mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban. Buszokkal átszállítják őket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. Már az első nap 2400 embernek kell elhagynia a telepet. A műveletben nagyjából 1250 rendőr vesz részt.

 

A belügyminisztérium szóvivője, Pierre-Henri Brandet hétfőn megjegyezte, a hatóságok alapvetően arra készülnek, hogy az emberek önként jelentkeznek a tábor elhagyására. “Senkit nem kényszerítenek arra, hogy buszra szálljon” – tette hozzá. A hatóságok különböző segélyszervezetekkel együtt már régóta dolgoznak azon, hogy az embereket meggyőzzék a tábor önkéntes elhagyásáról. A belügyi szóvivő beszélt arról is, hogy hétfőre virradó éjjel összecsapás tört ki, miközben egyes táborlakók megpróbáltak eljutni egy közeli autópályára. A rendőrség visszaszorította őket, és könnygázt is bevetett. A zavargásokban senki nem sebesült meg. A migránsok éjjel kukákat is felgyújtottak a táborban.

A calais-i dzsungel kiürítése nagyjából egy hétig tart majd. A táborból az evakuálás megkezdése előtt csaknem 200 kiskorút szállítottak át Nagy-Britanniába, ahová a migránsok többsége el akart volna jutni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: