A Jobbik lehet az új szocialista párt

Hétértékelő. Saját támogatóikkal is szembekerülhetnek – mondta az elemző

Pindroch Tamás – 2016.10.24.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szélkakas-politizálást folytat az alaptörvény kapcsán, véli Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője, aki nem zárta ki, hogy 2018-ban már a Jobbik lehet az új szocialista párt.
G-bor-Vona-delivers-no-do-012.jpg

„Miközben Vona Gábor korábban alaptörvény-módosítást kezdeményezett a betelepítési kvóta ellen, sőt arról beszélt, annak nem támogatása hazaárulással ér fel, a kérdésre pedig nemzeti ügyként kell tekinteni, a témában tartott népszavazás után most mégis kültelki csellel próbál pártpolitikai vitákat szítani” – fejtette ki Fodor Csaba. A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint a Jobbik elnöke ezzel mozgásteret akar kiharcolni magának egy olyan ügy kapcsán, amelyben a Jobbik hangja többször változott, mint az egykori Gyurcsány-kormányok programja, és a népszavazási kampányban már alig volt hallható.

 

Szerinte ez „szélkakas-politizálás, nem több, mint egyszerű kifogáskeresés”, az alaptörvény-módosítás támogatása alóli kibújás érdekében. A szakértő elmondta azt is, a Jobbik már a népszavazási kampányban is kettős játékot űzött, szavakban ugyan a „nem” szavazatok leadása mellett állt ki, de nem folytatott érdemi kampánytevékenységet. „A kampány tudatos elbliccelésével, valamint az alaptörvény-módosítás alóli kibújással ugyanakkor a Jobbik csak azt éri el, hogy szembekerül saját támogatói egy részével is, akik elmentek a népszavazásra és elutasították a kvótacsomagot. Az már csak hab a tortán, hogy Vona nemrég arról beszélt, „elvette a párt lelkét”. Így amellett, hogy a Jobbik táborában komoly lelki törést okozhatott a párt kettős játéka, Vona lényegében a balliberálisokkal került egy platformra az alaptörvény-módosítás nem támogatásával.

Szerinte aligha véletlen, hogy nemrég épp az ATV-ben érezte szükségét a Jobbik elnöke, hogy edzőtermi és kozmetikai szokásairól számoljon be, most pedig e taktikával tovább építené a potenciálisan baloldali szavazóknak is szimpatikus „legkisebb rossz” imázsát. Úgy tűnik, 2018-ban a Jobbik lehet az új szocialista párt, nem egy balliberális értelmiségi pedig már gondolatban meg is ágyazott ennek a Jobbik-baloldal érdekházasságnak.

Fodor emlékeztetett, a népszavazáson az ötmilliós, politikailag aktív népesség több mint háromötöde, hárommilliónál is több szavazó vetette el a kényszerbetelepítést. Egyetlen korábbi népszavazáson sem adták még le az emberek egy irányba a szavazatok 98 százalékát. Ez az eredmény megmutatta, párttáborokon átívelő nemzeti egység van a kvótacsomag elutasításáról. Ennek ellenére borítékolható volt, hogy elhúzódó viták indulnak majd a témában – véli Fodor.

A Jobbik politizálása mellett felhívta a figyelmet Molnár Gyula MSZP-elnök „összevissza” kommunikálására is. Szerinte Molnár a miniszterelnöki találkozó és a kvótacsomag ügyében elődeinél is gyengébb politikai teljesítményt mutat. Ehhez hozzá kell venni a baloldal látványos leépülését és az általánossá váló vezetési válságot, mely minden ellenzéki pártot érint, immár az önállóságát egyre jobban feladó LMP-t is. A széttartó vélemények és taktikák miatt lassan úgy tűnhet, minden vezető baloldali politikus magában hordozza egy újabb balliberális pártkezdemény megalakulását. E mögött azonban nem az ország ügyéért való aggódás áll, hanem a megszerezhető mandátumokért való helyezkedés – mutatott rá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: