Amerikában aggódnak a magyar sajtószabadságért

Menczer Tamás: Magyarországon semmilyen szabadságjog nincs veszélyben

MH/MTI – 2016.10.21.

Aggodalmát fejezte ki közleményben az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadság miatt pénteken.

 

sajto.jpg

 

Menczer Tamás: Magyarországon semmilyen szabadságjog nincs veszélyben
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) visszautasítja az Egyesült Államok kormányának újabb, “minden alapot nélkülöző kritikáját” – emelte ki a KKM sajtófőnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve: “Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben”.  Menczer Tamás az amerikai külügyminisztérium aggodalmaira reagálva leszögezte: aki a “sajtószabadság folyamatos hanyatlása” miatt aggódik, annak “egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról”. Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán megjegyezte, “volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett”. A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt – közölte Menczer Tamás, megjegyezve: “kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe”.

A dokumentumot Mark Toner helyettes külügyi szóvivő adta ki. Ebben azt írta, hogy az Egyesült Államok “osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt”.

 

A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri “egy független internetes portál október 19-ei kitiltását a parlament épületéből” és a Népszabadság október 8-ai “váratlan bezárását”.

A Népszabadságot a külügyi közlemény Magyarország “legnagyobb független napilapjának” minősíti. A minisztérium úgy véli, hogy “e lap elvesztése – függetlenül az okoktól – veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon”.

A közlemény szerint az Egyesült Államok “barátként és szövetségesként” arra bátorítja a magyar kormányt, hogy biztosítson “nyitott médiakörnyezetet”, amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország ennek érdekében szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: